Καμπανάκι κινδύνου για ένα επόμενο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη από το φθινόπωρο χτυπά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μέσω του αρμόδιου περιφερειακού διευθυντή Χανς Κλούγκε.
Αιτία, οι μεταλλάξεις και κυρίως το ινδικό στέλεχος που εξαπλώνεται, αλλά και τα ταξίδια και η κινητικότητα του πληθυσμού γενικότερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Ο ΠΟΥ κάλεσε τους Ευρωπαίους να ταξιδέψουν υπεύθυνα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών και προειδοποίησε πως ο κίνδυνος σε καμία περίπτωση δεν έχει παρέλθει παρά τη σταθερή μείωση των ποσοστών μόλυνσης τις τελευταίες εβδομάδες.
Όπως υπογράμμισε ο Χανς Κλούγκε, η λεγόμενη παραλλαγή Δέλτα, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, προκαλεί ανησυχία.
Αυτή η μετάλλαξη όπως είπε, δείχνει αυξημένη μεταδοτικότητα και κάποια ανοσολογική διαφυγή είναι έτοιμη να κυριαρχήσει, ενώ πολλοί από τους ευάλωτους πληθυσμούς, άνω των 60 ετών, παραμένουν απροστάτευτοι.
Με μόλις 30% στην Ευρώπη να έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίων, αυτό δεν θα ήταν αρκετό για να αποτρέψει ένα νέο κύμα του ιού, εκτίμησε.
Για τον λόγο αυτό ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ, κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να λειτουργήσουν με την «κοινή λογική».
Σημειώνεται πως και στη χώρα μας οι ειδικοί το τελευταίο διάστημα επισημαίνουν όλο και πιο συχνά το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος από το Σεπτέμβριο, όχι μόνο εξαιτίας των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, αλλά και λόγω της επιβράδυνσης της εμβολιαστικής διαδικασίας σε ηλικίες άνω των εξήντα ετών.
Σε αυτές, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, τρεις στους δέκα πολίτες δεν έχουν ακόμη προσέλθει για να κάνουν το εμβόλιο, παρά το ότι τα ραντεβού έχουν ανοίξει εδώ και μήνες και ενώ υπάρχει επάρκεια.
Είναι δε χαρακτηριστικό πως η συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, με το ποσοστό αυτό μάλιστα να ανέρχεται ακόμη και στο 100% σε πολλά νοσοκομεία.