Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα Σκόπια προκαλούν και τη Βουλγαρία: Ο Τσάρος Σαμουήλ δεν ήταν Βούλγαρος!

Τα Σκόπια προκαλούν και τη Βουλγαρία: Ο Τσάρος Σαμουήλ δεν ήταν Βούλγαρος!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην απελπισμένη τους προσπάθεια τα Σκόπια να δημιουργήσουν εκ του μηδενός εθνική ταυτότητα “μακεδονική”, δεν παραχαράζουν μόνο την ελληνική ιστορία αλλά και τη βουλγαρική.

Έτσι, εκτός από τους Έλληνες βασιλιάδες της Μακεδονίας, που τους θέλουν δικούς τους, όπως και όλο τον βορειοελλαδίτικο ελληνικό πολιτισμό, για να δημιουργήσουν εθνική “συνέχεια” και στον μεσαίωνα, αποφάσισαν να βαφτίσουν αυθαίρετα “Μακεδόνα” και τον τσάρο (καίσαρα) των Βουλγάρων Σαμουήλ.

Ο Σαμουήλ της Βουλγαρίας ήταν ένας ηγεμόνας που έγινε ιστορικό πρόσωπο σύμβολο για τους Βουλγάρους και σημαίνει ό,τι και για εμάς ο Μέγας Αλέξανδρος.

Σύντομη ιστορική αναφορά

O Σαμουήλ Β΄ ήταν Τσάρος (Καίσαρας) της Πρώτης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας από το 997 έως τις 6 Οκτωβρίου του 1014.

Από το 977 ως το 997 ήταν στρατηγός υπό το Ρομάν Α΄ της Βουλγαρίας, το δεύτερο επιζήσαντα γυιό του Πέτρου Α΄ της Βουλγαρίας, και συμβασίλεψε με αυτόν, καθώς του είχε αναθέσει τη διοίκηση του στρατού και την πραγματική βασιλική εξουσία.

Καθώς ο Σαμουήλ αγωνιζόταν να διατηρήσει την ανεξαρτησία της χώρας του από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η βασιλεία του χαρακτηρίστηκε από τους συνεχείς πολέμους κατά των Βυζαντινών και του εξ ίσου φιλόδοξου αυτοκράτορα Βασίλειου Β΄.

Στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Ο Σαμουήλ κατόρθωσε να καταγάγει αρκετές μεγάλες νίκες κατά των Βυζαντινών και να κάνει επιθετικές εκστρατείες στα εδάφη τους.

Στα τέλη του 10ου αιώνα οι Βουλγαρικές στρατιές κατέλαβαν το Σερβικό πριγκιπάτο της Ντούκλια και εξεστράτευσαν κατά των Βασιλείων της Κροατίας και Ουγγαρίας. Αλλά από το 1001 αναγκάσθηκε να υπερασπίσει την Αυτοκρατορία του κυρίως έναντι των ανώτερων Βυζαντινών στρατιών.

Ο Σαμουήλ πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 6 Οκτωβρίου 1014, δύο μήνες μετά την καταστροφική μάχη του Κλειδίου, και η Βουλγαρία υποτάχθηκε ολοκληρωτικά στο Βασίλειο Β΄ τέσσερα χρόνια αργότερα, τερματίζοντας την πενηντάχρονη σύγκρουση Βυζαντινών – Βουλγάρων.

Ο Σαμουήλ θεωρείτο “ανίκητος σε δύναμη και αξεπέραστος σε ρώμη”. Παρόμοια σχόλια γίνονταν ακόμη και στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Ιωάννης Κυριώτης έγραψε ένα ποίημα, όπου κάνει ένα λογοπαίγνιο – σύγκριση μεταξύ του Βούλγαρου Αυτοκράτορα και ενός κομήτη, που εμφανίσθηκε το 989.

Κατά τη βασιλεία του Σαμουήλ η Βουλγαρία απέκτησε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους των Βαλκανίων (με τη σημαντική εξαίρεση της Θράκης) μέχρι τη νότια Ελλάδα.

Μετέφερε την πρωτεύουσα από τα Σκόπια στην Οχρίδα, που ήταν το πολιτιστικό και στρατιωτικό κέντρο της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας από τη βασιλεία του Βόρι Α΄ (852-889), και έκανε την πόλη έδρα του Βουλγαρικού Πατριαρχείου. Για το λόγο αυτό το βασίλειό του μερικές φορές ονομάζεται Δυτικό Βουλγαρικό Βασίλειο ή Δυτική Βουλγαρική Αυτοκρατορία.

Αν και η βασιλεία του Σαμουήλ έφερε το τέλος της Πρώτης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας, στη Βουλγαρία θεωρείται ηρωικός ηγέτης.

voulgaria

Τι λένε οι Σκοπιανοί (δημοσιεύτηκε στο Βαλκανικό Περισκόπιο)

Οι ιστορικοί των Σκοπίων έχουν βάλει ως στόχο να “αποδείξουν” ότι ο τσάρος Σαμουήλ, ηγεμόνας του βουλγαρικού κράτους του μεσαίωνα, δεν ήταν Βούλγαρος, όπως διατείνονται οι Βούλγαροι που θα τιμήσουν φέτος την επέτειο των 1.000 ετών από το θάνατό του.

«Ο Σαμουήλ επαναστάτησε κατά του τότε βουλγαρικού κράτους, δημιούργησε δικό του κράτος και πατριαρχείο στην Πρέσπα, όπου βρίσκεται ο τάφος του. Το βασίλειο του Σαμουήλ, δεν ήταν βουλγαρικό!

Η αλήθεια είναι ότι ο Σαμουήλ με τους αδελφούς του , Δαβίδ, Μωυσή και Ααρών οργάνωσαν την εξέγερση για να αποχωριστούν από το βουλγαρικό κράτος του Μεσαίωνα.

Οι ιστορικές πηγές είναι αρκετά σαφείς και ξεκάθαρες. Μερικοί σύγχρονοι Βούλγαροι ιστορικοί απαξιώνουν τα ιστορικά στοιχεία και παίζουν ένα καθαρά πολιτικό παιχνίδι για να δείξουν δήθεν το βουλγαρικό χαρακτήρα του κράτους του Σαμουήλ, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια».

Αυτό δήλωσε ο Δρ Αλεξάνταρ Ατανόφσκι, καθηγητής Βυζαντινολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής των Σκοπίων – UKIM.

Σε ομιλία του για τα «1000 χρόνια από το θάνατο του Σαμουήλ» που διοργανώθηκε το Σάββατο, “παρείχε ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία για την εμφάνιση και το θάνατο του αρχηγού κράτους του Μεσαίωνα, βασισμένα σε έγκυρα ιστορικά έγγραφα”, γράφει η σλαβική εφημερίδα Dnevnik των Σκοπίων.

Ο Ατανασόφσκι αναφέρθηκε στα Χρονικά του Βυζαντινού χρονογράφου Ιωάννη Σκυλίτση, για την ίδρυση του βασιλείου του Σαμούλ το 969.

«Το βουλγαρικό κράτος μετά το θάνατο του τσάρου Πέτρου στις 30 Ιανουαρίου του 969, ήταν ακέφαλο. Οι γιοι του ήταν όμηροι στην Κωνσταντινούπολη. Αυτήν την κατάσταση εκμεταλλεύθηκαν οι νέοι πρίγκιπες Σαμουήλ, Ααρών, Δαβίδ και Μωυσής και εξεγέρθηκαν ζητώντας απόσχιση από το βουλγαρικό κράτος», ισχυρίσθηκε ο Ατανασόφσκι προσθέτοντας ότι οι Βούλγαροι ιστορικοί χρεώνουν την εξέγερση αυτή νωρίτερα, προκειμένου να αποκρύψουν την απόσχιση των τεσσάρων πριγκίπων από το βουλγαρικό κράτος.

Η εξέγερση ξεκίνησε στις σημερινές νότιες περιοχές του νοτιοσλαβικού κράτους και «ο Ιωάννης Σκυλίτσης αναφέρει για ‘διατάραξη της κατάστασης των Βουλγάρων’ εκείνην την εποχή. Σύμφωνα με το Σκοπιανό ιστορικό η εξέγερση έγινε στην Πρέσπα, όπου και εκεί δημιούργησε το βασίλειο του ο Σαμουήλ, το οποίο βασίλειο ήταν υποτελές στη βυζαντινή αυτοκρατορία.

Ο ιστορικός υποστηρίζει ότι ο Σαμούλ δεν είχε σχέση με τους Βουλγάρους, αφού έκανε την εξέγερσή του κατά των Βουλγάρων στην περιοχή της Πρέσπας και όχι κάπου στη σημερινή Βουλγαρία…

samoyhl

Αντί επιλόγου

Το πολυεθνικό κρατίδιο φάρσα των Σκοπίων, του οποίου ο πληθυσμός αποτελείται από Βούλγαρους (αυτοί είναι και που παριστάνουν τους “Μακεδόνες”), Αλβανούς (το 1/3 του πληθυσμού του), Σέρβους, Έλληνες (200.000 υπολογίζονται οι Έλληνες στα Σκόπια, για τους οποίους δεν μιλά κανείς, σαν να μην υπάρχουν), αποτελεί μόνιμο παράγοντα αστάθειας στην περιοχή των Βαλκανίων. Με την Ελλάδα και την Βουλγαρία να ανήκουν πλέον στη Δύση και την Αλβανία να κάνει ό,τι μπορεί για να γίνει αποδεκτή στη Δύση, αυτό το υβρίδιο δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Δείτε και ένα ενδιαφέρον βίντεο για την ελληνική μειονότητα στα Σκόπια για την οποία το ελληνικό κράτος δηλώνει… άγνοια:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Σωκράτης Φάμελλος παντρεύτηκε με την Τατιάνα Παπαδοπούλου

Πενταήμερη εφιάλτης: Ο «νταής» του σχολείου και οι «κολλητοί» του βασάνιζαν τον 17χρονο

Σ. Φάμελλος: Ανάγκη μία συνολική προοδευτική πρόταση που θα απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας

Πενταήμερη εφιάλτης! Ούρησαν στο ποτό 17χρονου, τον χτύπησαν και γέμισε αίματα το δωμάτιο

Χάος στο Μετρό Θεσσαλονίκης: Ακινητοποιήθηκε συρμός και οι επιβάτες περπάτησαν μέσα στο τούνελ (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr