Το ερώτημα, πώς μπορεί να αποτραπεί η μετακίνηση τζιχαντιστών προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής απασχολεί τις τελευταίες ημέρες και τη Γερμανία.
Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές κατέθεσαν εν τω μεταξύ μια πρόταση η οποία προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις: να αφαιρούνται από γνωστούς ακραίους ισλαμιστές τα διαβατήρια, ώστε να μην μπορούν να ταξιδέψουν.
Σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες εκφράζουν τη διαφωνία τους, εκτιμώντας ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές.
Όπως είπε σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Ρολφ Τοπχόβεν:
«Εδώ και δεκαετίες βλέπουμε το ίδιο παιγνίδι κάθε φορά που συζητούμε το θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Μόλις συμβεί κάτι, ορισμένοι πολιτικοί ζητούν αμέσως αλλαγή ή αυστηροποίηση της νομοθεσίας και άλλοι, στον αντίποδα, υποστηρίζουν ότι το νομικό πλαίσιο είναι επαρκές. Η δυσκολία στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να αποδείξεις ότι ένας άνδρας ο οποίος δεν έχει διαπράξει κάποιο ποινικό αδίκημα στη Γερμανία θέλει να ταξιδέψει στο Ιράκ ή τη Συρία μέσω Τουρκίας. Όσο δεν υπάρχει κάποια αξιόποινη πράξη εδώ, δεν υπάρχει νομική δυνατότητα να αποτρέψεις την έξοδό του από τη χώρα».
Πέραν αυτού, όπως σημειώνει ο ειδικός, η αφαίρεση του διαβατηρίου δεν θα απέτρεπε το ταξίδι αυτό καθώς για να μεταβεί κανείς στην Τουρκία αρκεί η αστυνομική ταυτότητα η οποία, βάσει γερμανικής νομοθεσίας, δεν μπορεί να αφαιρεθεί.
Σύμφωνα με την γερμανική Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, στην παρούσα φάση μάχονται στο πλευρό των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ περίπου 450 Γερμανοί.
120 εξ΄ αυτών έχουν ήδη επιστρέψει στη Γερμανία.
Κατά πόσον συνιστούν αυτή τώρα κίνδυνο για τη χώρα;
«Θα είναι επικίνδυνοι εάν εκπαιδεύτηκαν εκεί ως μαχητές, εάν δηλαδή έχουν το στρατιωτικό know how και ξέρουν τώρα πώς να σκοτώνουν. Υπάρχουν όμως και ισλαμιστές οι οποίοι ταξιδεύουν στις χώρες αυτές για να εργαστούν ως νοσηλευτές και γιατροί, οι οποίοι δηλαδή δεν σκοτώνουν. Αυτό όμως πρέπει να αποδειχτεί και εδώ ακριβώς έγκειται η δυσκολία για τις γερμανικές αρχές ασφαλείας. Πώς θα αποδείξεις ότι κάποιος πήγε σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών εάν δεν το έχεις δει με τα μάτια σου; Από νομική σκοπιά αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Εντούτοις επί της αρχής οι άνδρες που μάχονται ή απλά βρίσκονται εκεί συνιστούν κίνδυνο και σε αυτό δεν υπερβάλουν καθόλου οι γερμανικές αρχές».
Στην παρούσα φάση η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να καταπολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος με στρατιωτικά μέσα. ΗΠΑ, Γαλλία και μια σειρά αραβικών χωρών βομβαρδίζουν στόχους του IS σε Ιράκ και Συρία, αποκλείοντας όμως το ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων τις οποίες αφήνουν στα χέρια των Κούρδων.
Κατά πόσον μπορεί να είναι αποτελεσματική αυτή η στρατηγική;
«Πιστεύω ότι σε τελική ανάλυση η στρατηγική αυτή δεν θα λειτουργήσει. Έχουμε άλλωστε το παράδειγμα του Ισραήλ. Επί εβδομάδες η ισραηλινή αεροπορία έπληττε στόχους στη Λωρίδα της Γάζας. Στο τέλος όμως ήταν αναγκαία η αποστολή χερσαίων δυνάμεων προκειμένου να καταστραφούν τα τούνελ. Κάτι παρόμοιο αναμένεται και σε αυτή την περίπτωση, και μόνον λόγω των γεωγραφικών διαστάσεων του Ισλαμικού Κράτους. Δεν μιλάμε για έναν απομονωμένο τρομοκρατικό πυρήνα, αλλά για έναν μεγάλο γεωγραφικό χώρο που έχει την έκταση της Μεγάλης Βρετανίας. Σε αυτό προστίθεται ότι το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει ένα άρτια οργανωμένο στρατιωτικό σκέλος. Αποσύρουν τα στρατεύματά τους από περιοχές που βομβαρδίζει η συμμαχία, κρύβονται σε υπόγεια και γενικά είναι πολύ ευέλικτοι. Πιστεύω ότι στο τέλος θα πρέπει να υπάρξει «the boots on the ground», όπως λένε οι στρατιωτικοί, δηλαδή ένας συνδυασμός αεροπορικών και χερσαίων επιχειρήσεων».