Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsbreak.gr η Τουρκία νωρίτερα υπέστη μία ιστορική ταπείνωση από την Αίγυπτο.
Οι πρώτες τουρκο-αιγυπτιακές διερευνητικές συνομιλίες από το 2013 που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κάιρο και αντικατοπτρίζουν τις προσπάθειες της Άγκυρας να τερματίσει την αυξανόμενη διπλωματική της απομόνωση, κατέληξαν σε ένα ιστορικό Βατερλώ. Το τρίτο κατά σειρά.
Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ που ηγείται της αντιπροσωπείας στις συνομιλίες, οι οποίες ξεκίνησαν από την Άγκυρα αφέθηκε να ξεδιπλώνει τις θέσεις της Τουρκίας αναφορικά με τον οδικό χάρτη επαναπροσέγγισης.
Οι διήμερες «πολιτικές διαβουλεύσεις» λοιπόν όπου η αιγυπτιακή πλευρά εκπροσωπείται από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Χάμντι Λόζα, στενό συνεργάτη του Προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι, πήραν άγρια τροπή.
Ενώ λοιπόν η Τουρκία προσπαθούσε να πείσει την Αίγυπτο με το σχεδόν ολοήμερο λογύδριο του Τούρκου υφυπουργού εξωτερικών, όταν ήρθε η σειρά του Αιγύπτιου αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών, έγινε σαφές ότι η Αίγυπτος όχι μόνο δεν πρόκειται να υπαναχώρηση από τις προηγούμενες απαιτήσεις της, τις οποίες υπέβαλε κλιμακωτά κάθε φορά που η Τουρκία προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τις προγενέστερες, αλλά εξέφρασε και μία ακόμα πιο σκληρή απαίτηση για να συνεχίσουν οι συνομιλίες!
Το κλείσιμο όλων των ΜΜΕ στην Τουρκία που εκπροσωπούν και προβάλουν τις θέσεις της μουσουλμανικής αδελφότητας και λειτουργούν από τρομοκράτες της οργάνωσης που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία!
Να σημειωθεί ότι η αιγυπτιακή πλευρά, κλιμακωτά είχε απαιτήσει μέχρι σήμερα:
Την άμεση αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων και των ισλαμιστών μισθοφόρων από την Λιβύη.
Την παράδοση τριών ηγετικών στελεχών της μουσουλμανικής αδελφότητας που είχαν βρει καταφύγιο στην Τουρκία.
Την παράδοση εκατοντάδων Aιγυπτίων πολιτών, μελών της μουσουλμανικής αδελφότητας που είχαν βρει καταφύγιο στην Τουρκία.
Κάθε φορά που οι Τούρκοι προσπαθούσαν να συζητήσουν μία εκ των απαιτήσεων της Αιγύπτου, με το γνωστό γλοιώδη διπλωματικό τρόπο, προκειμένου να πείσουν την αιγυπτιακή πλευρά να ρίξει νερό στο κρασί της, η Αίγυπτος επανερχόταν με νέες απαιτήσεις!
Το ίδιο έκανε και σήμερα, θέτοντας έναν όρο επιπλέον που γνωρίζει ότι ο Ερντογάν δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί, αφού εάν το κάνει, θα τον κρεμάσουν οι ίδιοι οι ισλαμιστές ψηφοφόροι του.
Η Αίγυπτος για άλλη μια φορά δίδαξε πως αντιμετωπίζεται η κουτοπόνηρη Τουρκία σε διπλωματικό επίπεδο.
Το Κάιρο απαιτεί από τον Ερντογάν να αναλάβει τις ευθύνες του: Έχουμε υποχρεώσεις έναντι άλλων χωρών…
Σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα Al-Masry Al-Youm αναφέρεται στις διερευνητικές που ξεκίνησαν προχθές στο Κάιρο μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας.
Επισημαίνει ότι αυτή η επίσκεψη του Τούρκου Αναπληρωτή ΥΠΕΞ στην Αίγυπτο είναι η πρώτη που πραγματοποιεί στη χώρα υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος από το 2013, μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας, ως αποτέλεσμα των τουρκικών παρεμβάσεων στα εσωτερικά της Αιγύπτου και των θέσεων της Τουρκίας όσον αφορά την επανάσταση της 30ής Ιουνίου [2013].
Ο Πρέσβης Ezzat Saad, Διευθυντής του Αιγυπτιακού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (Egyptian Council for Foreign Affairs, ECFA), δήλωσε στην Al-Masry Al-Youm ότι εάν η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της και επιδείξει σοβαρή δέσμευση για εξεύρεση λύσεων στα επίμαχα θέματα μεταξύ των δύο χωρών, τότε η Αίγυπτος δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να καταλήξει σε συνεννοήσεις ή συναινέσεις.
Ωστόσο, πρόσθεσε, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Αίγυπτος έχει υποχρεώσεις έναντι άλλων πλευρών.
Για παράδειγμα, όταν γίνεται λόγος για τις τουρκικές θέσεις στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, θα διαπιστωθεί ότι αυτό το θέμα διέπεται από δεσμευτική συμφωνία, το ιδρυτικό έγγραφο του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Μεσογείου, το οποίο επιβάλλει ορισμένες υποχρεώσεις στα [συνυπογράφοντα] μέρη, περιλαμβανομένης και της Αιγύπτου.
Ο κ. Saad διευκρίνισε ότι η συμμετοχή στο Φόρουμ είναι ανοιχτή για οιαδήποτε χώρα της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά σύμφωνα με το καταστατικό του και με τις υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούν τα κράτη-μέλη.
Εκτίμησε δε ότι το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και η κατάσταση στη Λιβύη θα είναι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στις πολιτικές διαβουλεύσεις των δύο χωρών.
Πρόσθεσε ακόμη ότι θα συζητηθεί και η απόρριψη της Αιγύπτου να παρέχεται εκ μέρους της Τουρκίας «ασφαλές καταφύγιο» για τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης των Αδελφών [Μουσουλμάνων], σημειώνοντας ότι η τουρκική πλευρά θα πρέπει να καταλάβει ότι το θέμα αυτό αποτελεί απειλή για την αιγυπτιακή εθνική ασφάλεια.
Ο Διευθυντής του Αιγυπτιακού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων επισήμανε ότι η Τουρκία έχει ορισμένες υποχρεώσεις, τις οποίες γνωρίζει καλά, εκ των οποίων οι κυριότερες είναι να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Αιγύπτου, να σέβεται τις επιλογές της άλλης πλευράς και να επιδεικνύει σοβαρότητα και καλή θέληση.