Διαβάστε σχετικά για Έγκλημα Πολέμου, Νέα Ρωσία, Ντονέτσκ, Ομαδικός Τάφος, Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Ουκρανία, Ρωσία,
Για στρατιωτικό έγκλημα κάνει λόγο το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας που επιμένει σε επείγουσα και ολοκληρωμένη διεθνή έρευνα για τον εντοπισμό των ομαδικών τάφων αμάχων, καθώς οι δολοφονίες είναι πιθανόν να έχουν διαπραχθεί από τον ουκρανικό στρατό, όπως δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς στη Γενεύη Αλεξέι Μποροντάβκιν.
Σύμφωνα με τις αρχές του Ντονιέτσκ, οι σοροί των νεκρών στους ομαδικούς τάφους στο Κομουνάρ ξεπερνούν ήδη τις 40 και ακόμη οι έρευνες συνεχίζονται.
Ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε πως η Μόσχα αναμένει από την ουκρανική κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευσή της για την διερεύνηση όλων των εγκλημάτων:
«Οι εκατοντάδες πράξεις βίας από τα “τάγματα τιμωρίας” του ουκρανικού στρατού στην νοτιοανατολική Ουκρανία δεν θα μείνουν – και δεν πρέπει να μείνουν – ατιμώρητα».
Εξάλλου ο επίτροπος του ρωσικού ΥΠΕΞ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Κονσταντίν Ντολγκόφ επανέλαβε πως η Μόσχα ζητά τη συμμετοχή των διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ, ο ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης να συμμετέχουν με ειδικές αποστολές στη διερεύνηση των ομαδικών τάφων στην ανατολική Ουκρανία.
«Οι αρχές του Κιέβου φέρουν καίρια ευθύνη, καθώς υπάρξουν σοβαρές ενδείξεις πως οι περιοχές που βρέθηκαν οι ομαδικοί τάφοι βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των ταγμάτων της Ουκρανικής Εθνικής Φρουράς. Το γεγονός από μόνο του δείχνει τους αυτουργούς του εγκλήματος» είπε ο Ντολγκόφ.
Από την πλευρά του το Κίεβο αρνείται κάθε εμπλοκή, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Αντρέι Λισένκο να καταγγέλλει μια «καλοσχεδιασμένη πρόκληση που ωστόσο δεν εκτελέστηκε σωστά» από τους αυτονομιστές. Και ο ουκρανικός στρατός διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή και καταγγέλλει με ανακοίνωση ένα «νέο παράδειγμα παραπληροφόρησης των ρωσικών μέσων ενημέρωσης».
Στη Μόσχα το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία ζήτησε την άμεση συγκρότηση μιας διεθνούς επιτροπής έρευνας: «Τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να τιμωρούνται στο όνομα των νεκρών, των ζωντανών και εκείνων που δεν έχουν ακόμα γεννηθεί» δήλωσε στη Δούμα (Κάτω Βουλή) ο Βιατσεσλάβ Νικόνοφ, εκ μέρους της Ενωμένης Ρωσίας.