Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΠΟΥ: Έξι οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού

ΠΟΥ: Έξι οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αλλάζει συνέχεια… πρόσωπα ο κορωνοϊός, όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σαφή αναφορά σε έξι νέες μεταλλάξεις, τις οποίες κατηγοριοποιεί ως «μεταλλάξεις ενδιαφέροντος» κάνει για πρώτη φορά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα, ο ΠΟΥ, παραθέτοντας μάλιστα αναλυτικά στοιχεία για την προέλευσή τους, τον αριθμό παραλλαγών και την χρονική στιγμή εμφάνισής τους.

Όπως, αναφέρει μεταδίδει η ΕΡΤ, ο οργανισμός έχει προχωρήσει εδώ και ένα μήνα σε διαχωρισμό των μεταλλάξεων μεταξύ εκείνων που προκαλούν ανησυχία και άλλων που προκαλούν ενδιαφέρον, οι οποίες μάλιστα απαιτούν προσοχή και ερευνώνται.

Στην πρώτη κατηγορία μεταλλάξεων ανησυχίας ανήκουν η βρετανική που εντοπίζεται πλέον σε 130 χώρες, η νοτιοαφρικανική σε 80 και η βραζιλιάνικη σε 45 χώρες, ενώ στην δεύτερη κατηγορία εντάσσονται και οι έξι νέες που παρακολουθούνται.

Στις έξι νέες μεταλλάξεις ενδιαφέροντος τις οποίες οι επιστήμονες του Οργανισμού έχουν απομονώσει μεταξύ χιλιάδων άλλων που καταγράφονται περιλαμβάνονται η μετάλλαξη που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 20 Δεκεμβρίου στη Βρετανία και την Νιγηρία και παρουσιάζει 7 βασικές μεταλλάξεις ακίδων.

Δυο μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ τον Ιούνιο και Νοέμβριο του 2020 και παρουσιάζουν 4 και 7 βασικές μεταλλάξεις ακίδων αντίστοιχα, μια νέα βραζιλιάνικη γνωστή πλέον ως P2 που παρακολουθείται από τον Απρίλιο του 2020 και παρουσιάζει 8 αλλαγές ακίδων.

Σε αυτές προστίθενται η μετάλλαξη στην Βρετάνη της Γαλλίας που εντοπίστηκε τον Ιανουάριο του 2021 και περιέχει τουλάχιστον 10 βασικές μεταλλάξεις, καθώς και η πρόσφατη μετάλλαξη την οποία εντόπισαν οι επιστήμονες στις Φιλιππίνες και την Ιαπωνία με 4 αλλαγές.

Στη Βραζιλία, η νέα παραλλαγή P2, παρουσιάζει αυξητική τάση και αποτελεί κατά 45% κυρίαρχο στέλεχος στην χώρα, ενώ έχει επίσης αναφερθεί στην Αργεντινή, τη Χιλή, το Μεξικό, το Σαντ Μαρτάν, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ουρουγουάη και την Βενεζουέλα.

Οι επιστήμονες της Βραζιλίας κάνουν λόγο για μετάλλαξη παρόμοια με εκείνη της Νοτιοαφρικανικής την οποία συνεχίζουν να διερευνούν.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δυο νέες μεταλλάξεις έχουν εντοπιστεί η μια στην Καλιφόρνια και η δεύτερη στη Νέα Υόρκη.

Οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε χαρακτηρισμό της μετάλλαξης από την Καλιφόρνια ως «μετάλλαξη ανησυχίας».

Και οι δυο παραλλαγές που εντοπίστηκαν χαρακτηρίζονται από πιθανή μείωση του επιπέδου εξουδετέρωσης με θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων ή μετά τον εμβολιασμό.

Ταυτόχρονα, παρουσιάζουν άλλα χαρακτηριστικά όπως η αύξηση της μεταδοτικότητας κατά 20% αλλά και σημαντική επίδραση στην αποτελεσματικότητα ορισμένων θεραπειών που χρησιμοποιούνται στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές της Νότιας Αφρικής ανακαλύφθηκε στην Αγκόλα νέα μετάλλαξη πριν από λίγες ημέρες σε ταξιδιώτες από την Τανζανία.

Σύμφωνα με την παναφρικανική υγειονομική αρχή (ΑCDC), η νέα παραλλαγή παρουσιάζει έως και 40 μεταλλάξεις σημειώνοντας πως «αυτό είναι σίγουρα μια παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία».

Η Τανζανία της Ανατολικής Αφρικής δεν έχει δημοσιεύσει στοιχεία κρουσμάτων και θανάτων της πανδημίας από τα μέσα του περασμένου έτους, ενώ πρόσφατα απεβίωσε από Covid 19 ο πρόεδρος της Τανζανίας.

Σε κάθε περίπτωση, για τις νέες μεταλλάξεις βρίσκονται σε εξέλιξη νέες μελέτες που αξιολογούν τη μεταδοτικότητα, την σοβαρότητα και τον αντίκτυπο στα ιατρικά και κοινωνικά μέτρα βοηθώντας στην ενημέρωση των κρατών μελών για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων και αντιμετώπισης τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στους Γιατρούς του Κόσμου απονεμήθηκε το European Health Leadership Award 2024 για το καινοτόμο έργο «Ενεργός και Υγιής Γήρανση 60+»

Ευλογιά των πιθήκων – Επιστήμονες: Αν δεν ληφθούν μέτρα θα εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο

Ευλογία των πιθήκων: Στη Σουηδία το πρώτο ευρωπαϊκό κρούσμα του νέου στελέχους

Σε έξαρση ο κορωνοϊός και η γαστρεντερίτιδα – «Πάνω από 100 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία»

«Καμπανάκι» ΠΟΥ: Πάνω από 175.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις ακραίες ζέστες στην Ευρώπη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr