Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μπ. Μπεκντίλ: Οι τζιχαντιστές μόνιμη άτακτη ένοπλη δύναμη «αντιπροσώπων» της Τουρκίας

Μπ. Μπεκντίλ: Οι τζιχαντιστές μόνιμη άτακτη ένοπλη δύναμη «αντιπροσώπων» της Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ένας αριθμός ποικίλων τζιχαντιστικών οργανώσεων που έχουν τις βάσεις τους στη βόρεια Συρία και προστατεύονται από την Τουρκία γίνονται η μόνιμη «πληρεξούσια» παραστρατιωτική δύναμη των νεο-Οθωμανών, γράφει ο Μπουράκ Μπεκντίλ (Burak Bekdil) στην ιστοσελίδα της BESA και αναδημοσιεύει το Middle East Forum.

Γίνονται δηλαδή ένας μόνιμος άτακτος μισθοφορικός νεο-οθωμανικός παραστρατιωτικός στρατός, συμπληρώσουμε με τη σειρά μας.

«Η Τουρκία και οι τζιχαντιστές μοιράζονται έναν ιδεολογικό και σεχταριστικό δεσμό και έχουν κοινούς στόχους», γράφει ο Μπουράκ Μπεκντίλ.

«Υπάρχει οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη, καθώς και γεωγραφική εγγύτητα.

»Μοιράζονται μια προτίμηση για περιπέτειες σε μακρινές χώρες, ιδιαίτερα στην υπηρεσία αυτού που θεωρούν ιερό σκοπό».

Σύμφωνα με τον συντάκτη, η 27η έκθεση της Ομάδας Παρακολούθησης της Αναλυτικής Υποστήριξης και Κυρώσεων σχετικά με το Ισλαμικό Κράτος, την Αλ Κάιντα, άτομα και οντότητες που συνδέονται με αυτές τις οργανώσεις, που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Ιράκ και η Συρία παραμένουν ο βασικός τομέας δράσης του Ισλαμικού Κράτους, με την επαρχία της Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, όπου η Αλ Κάιντα διατηρεί παρακλάδια της, να είναι μια ιδιαίτερη πηγή ανησυχίας.

Ωστόσο, όπως πολύ ορθά σημειώνει ο Μπουράκ Μπεκντίλ, η επαρχία της Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο των εξεγερμένων ισλαμιστών στη Συρία, έχει καταστεί ντε φάκτο τουρκική επαρχία, η τουρκική λίρα είναι το νόμισμα που χρησιμοποιείται στις συναλλαγές, οι τουρκικές κρατικές Αρχές έχουν υποκαταστήσει τις συριακές στις υπηρεσίες εκπαίδευσης, στέγασης και διατήρησης της δημόσιας ασφάλειας.

Στην έκθεση που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφέρεται:

Η ζώνη αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ παραμένει σημαντική για το Ισλαμικό Κράτος ως περιορισμένο ασφαλές καταφύγιο.

Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (πρώην Αλ Νούσρα, βραχίοντας της Αλ Κάιντα στη Συρία) συλλαμβάνει τακτικά ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο, ορισμένοι ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους εξακολουθούν να κατοικούν στην περιοχή, η οποία αποτελεί προορισμό για πολλούς πρώην τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και τις οικογένειές τους ως η ασφαλέστερη πύλη εισόδου στην Τουρκία.

Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη ένοπλη οργάνωση στα βορειοδυτικά της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, με περίπου 10.000 ενόπλους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Σύροι.

Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ επιδιώκει περαιτέρω να εδραιώσει τον έλεγχό της στην Ιντλίμπ και ασκεί πίεση στους τοπικούς ηγέτες να αποδεχθούν την εξουσία της, διασφαλίζοντας ότι ο πληθυσμός θα συμμορφώνεται με τη δική της εκδοχή του θρησκευτικού μουσουλμανικού νόμου της Σαρία.

Εκτός από τη φορολογία των τοπικών επιχειρήσεων, η Ταχρίρ αλ Σαμ διατηρεί το μονοπώλιο στην εισαγωγή και διανομή βενζίνης και ντίζελ … Τα κέρδη της οργάνωσης από την εμπορία καυσίμων και ενέργειας εκτιμώνται σε περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια το μήνα.

Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, σύμφωνα με αναφορές, ελέγχει τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω μιας οντότητας γνωστής ως Maktab Sho’oun Al-Munathamat, η οποία περιορίζει την άμεση διανομή των αγαθών, που αποστέλλουν ανθρωπιστικές οργανώσεις, στον τοπικό πληθυσμό και κρατά μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας για τα δικά τους δίκτυα.

Η άλλη σημαντική θυγατρική της Αλ Κάιντα στην περιοχή την Ιντλίμπ είναι Χουράς Αλ Ντιν, με δύναμη από 2.000 έως 2.500 ενόπλους.

Αποδυναμώθηκε από σημαντικό αριθμό ηγετικών στελεχών λόγω απωλειών το 2020 και επισκιάζεται από την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, με την οποία ανταγωνίζεται στις στρατολογήσεις και στη φήμη μεταξύ του τοπικού πληθυσμού.

Στην περιοχή της Ιντλίμπ υπάρχουν κι άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που αποτελούνται κυρίως από ξένους τρομοκράτες που παραμένουν υπό τη διοίκηση της Ταχρίρ Αλ Σαμ.

Αυτές οι ομάδες είναι την Ταξιαρχία Κατάμπ Αλ Σισάνι (τσετσένοι μαχητές), την Κατίμπα Αλ Ταουΐντ ουάλ Τζιχάντ (KTJ, τζιχαντιστές της Κεντρικής Ασίας) και το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκιστάν (ETIM), επίσης γνωστό ως Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκιστάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο αποτελείται από 3.000 έως 4.500 μέλη (σ.σ. Ουιγούροι της Κίνας και άλλοι Τούρκοι της κεντρικής Ασίας), καταλήγει το απόσπασμα της έκθεση του ΟΗΕ.

Αυτή ήταν η κατάσταση στην Ιντλίμπ στα τέλη του 2020.

Ο οργάνωση «ομπρέλα» για όλους τους παραπάνω τζιχαντιστές ήταν ο λεγόμενος Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), ο επίσημος σύμμαχος της Τουρκίας και παραστρατιωτική δύναμη στη Συρία, η οποία το 2019 επαναπροσδιορίστηκε ως Εθνικός Στρατός της Συρίας (SNA). Εκπαιδεύεται και εξοπλίζεται από τον τουρκικό στρατό από το 2016.

Οι σουνιτικής αραβικής καταγωγής φιλότουρκοι έχουν κατηγορηθεί για καταστροφές, εκτοπισμούς εκατοντάδων χιλιάδων και εγκλήματα πολέμου σε καθημερινή βάση στη βόρεια Συρία.

Οι φιλότουρκοι παραστρατιωτικοί που διοικούνται από την Άγκυρα φέρουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για πολλές από τις αναφερόμενες φρικαλεότητες εις βάρος των ντόπιων Κούρδων, όπως εκτελέσεις, απαγωγές, βιασμούς, λεηλασίες και άλλα εγκλήματα.

Σύμφωνα με έκθεση της 15ης Οκτωβρίου 2019, οι εξτρεμιστές «μπροστινοί» της Τουρκίας «δεσμεύτηκαν να σκοτώσουν χοίρους» και «άπιστους», παρέλασαν Κούρδους αιχμάλωτους μπροστά από κάμερες και, σε ένα σκληρό βίντεο εκτέλεσαν εν ψυχρώ έναν άνδρα δεμένο πισθάγκωνα στην άκρη μίας εθνικής οδού.

Πολλοί πρόσφυγες ισχυρίζονται ότι οι τουρκικές δυνάμεις σχεδιάζουν να εκδιώξουν τους Κούρδους από τις εστίες τους στη βορειοδυτική Συρία και να τους αντικαταστήσουν με Άραβες πιστούς στην Άγκυρα.

Η Διεθνής Αμνηστία συγκέντρωσε αποδεικτικά στοιχεία για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τουρκικές δυνάμεις και συριακές ένοπλες ομάδες με την υποστήριξη της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της εισβολής «Πηγή Ειρήνης» από τις 12 έως τις 16 Οκτωβρίου 2019.

Οι νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες της Τουρκίας την ώθησαν να αναμιχθεί και στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.

Στη βορειοαφρικανική χώρα η Άγκυρα ανέπτυξε τον ημι-επίσημο πληρεξούσιο στρατό της σε αυτήν τη νέα ζώνη πολέμου.

Σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή του Πενταγώνου, η Τουρκία έστειλε 3.500 έως 3.800 μισθοφόρους από τη Συρία στη Λιβύη κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2020.

Αυτή ήταν η πρώτη έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας που περιγράφει λεπτομερώς τις τουρκικές αποστολές που στόχευαν να αλλάξουν την πορεία του πολέμου της Λιβύης.

Η τριμηνιαία έκθεση για τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στην Αφρική από τον εσωτερικό παρατηρητή του Πενταγώνου ανέφερε ότι η Τουρκία πλήρωσε και προσέφερε υπηκοότητα σε χιλιάδες μισθοφόρους από τη Συρία που πολεμούσαν μαζί με τις τοπικές ισλαμιστικές πολιτοφυλακές που εδρεύουν στην Τρίπολη εναντίον των στρατευμάτων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Αργότερα το 2020, η Τουρκία χρησιμοποίησε τους τζιχαντιστές συμμάχους της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Τον Οκτώβριο, τα πτώματα περισσότερων από 50 Σύρων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο Αζέρων-Αρμενίων επέστρεψαν στην πατρίδα τους για να κηδευτούν.

Ήταν μέλη πολιτοφυλακών που είχαν πολεμήσει για λογαριασμό της Τουρκίας στον αμφισβητούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Observer Research Foundation:

«Πολλοί που βρίσκουν τον δρόμο τους σε άλλα θέατρα συγκρούσεων όπως η Λιβύη ή τώρα το Αζερμπαϊτζάν δεν προέρχονται απαραίτητα από το ίδιο υπόβαθρο μαχητών, πολιτοφυλακών, ισλαμιστών και ούτω καθεξής.

»Αυτοί που πολεμούν για λογαριασμό της Τουρκίας στη Λιβύη πιθανότατα είναι σκληροποιημένες πολιτοφυλακές και βλέπουν την εικόνα του ηγέτη της σουνιτικής εξουσίας, του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως γοητευτική και το κάνουν υπέρ των περιφερειακών γεωπολιτικών ελιγμών της Άγκυρας», ανέφερε η έκθεση.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί μαχητές που μεταφέρθηκαν από τη Συρία στο Αζερμπαϊτζάν και σύμφωνα με πληροφορίες προσλήφθηκαν από ιδιώτες στρατολογητές μισθοφόρων, ήταν σε μεγάλο βαθμό άνθρωποι που υπέφεραν από φτώχεια και πείνα στην πατρίδα τους και είδαν τον συγκεκριμένο πόλεμο ως ευκαιρία για δουλειά.

«Παρά τον χρόνο που χρειάστηκε και το κόστος που έχει υποστεί η Τουρκία, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στην Άγκυρα έχουν γίνει όλο και πιο επιδεκτικοί στον πόλεμο δια αντιπροσώπων, προκαλώντας μια αλλαγή και μια σημαντική απόκλιση από την ιστορική πολιτική της Τουρκίας να βασίζεται σε τακτικές δυνάμεις», είπε ο Οσμάν Σερτ, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο της Άγκυρας.

«Οι πληρεξούσιοι θεωρούνται τώρα ως κρίσιμο συστατικό στοιχείο των περιφερειακών συμφερόντων ασφαλείας της Τουρκίας».

Σημείωση: Ο Οσμάν Σερτ δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην ιστορική αλήθεια. Οι Οθωμανοί χρησιμοποιούσαν ευρέως άτακτα σώματα. Ο Ερντογάν έχει πρότυπο τον οθωμανικό στρατό, όχι τον τακτικό τουρκικό στρατό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Μάικλ Ρούμπιν αμφισβητεί την κυριαρχία της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη – Απάντηση στην τουρκική επιθυμία για κατάκτηση της Ιερουσαλήμ

Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία της Άσμα αλ Άσαντ – «Έχει 50% πιθανότητες να επιβιώσει από τη λευχαιμία»

Ο Οικ. Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης

Ρωσία: Η Γαλλία μας έχει προτείνει να ξεκινήσουμε διάλογο για την Ουκρανία… χωρίς την Ουκρανία, λέει ο Λαβρόφ

Αναζωπυρώνεται η ένταση στη Συρία – Αιματηρές συγκρούσεις και διαδηλώσεις

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr