Διαβάστε σχετικά για Αμερικανική Πρεσβεία, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, Διπλωματικό Σώμα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Λιβύη, Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι, Στέιτ Ντιπάρτμεντ,
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον και άλλοι σύμμαχοι θα ασκήσουν τη διπλωματική τους επιρροή για να υποστηρίξουν τη νέα εκτελεστική Αρχή της Λιβύης.
Ο πρέσβης Νόρλαντ σημείωσε ότι αυτό το μήνυμα μετέφερε στον μεταβατικό πρόεδρο της Λιβύης, Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι, στη συνάντησή τους στο Τομπρούκ.
Πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τη διαδικασία της σταθερότητας και της δημοκρατίας μέσω μιας προσέγγισης «διπλής τροχιάς».
«Η πρώτη προσέγγιση είναι η ενίσχυση της διπλωματικής εμπλοκής εσωτερικά με την κυβέρνηση και τον λαό της Λιβύης, και η δεύτερη εξωτερικά με διεθνείς παράγοντες που διαδραματίζουν ρόλο στη Λιβύη», δήλωσε ο Νόρλαντ στο «Αλ Κουντ Αλ Άραμπι» σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.
Ο πρέσβης τόνισε την ανάγκη διεξαγωγής των εκλογών κατά τη συμφωνημένη ημερομηνία της 24ης Δεκεμβρίου, προκειμένου να σχηματιστεί μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης, να εκδιώξει τους ξένους μισθοφόρους και να αποκαταστήσει την κυριαρχία της χώρας.
Είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα διατηρήσουν τις κυρώσεις εναντίον παραγόντων που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων, σημειώνοντας ότι υπάρχουν τοπικές πολιτοφυλακές που ενδέχεται επίσης να υπόκεινται σε αυτές τις κυρώσεις.
Ο πρέσβης Νόρλαντ επιβεβαίωσε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και της Ουάσιγκτον στις εκκλήσεις της μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά προς τις ξένες δυνάμεις να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.
Δήλωσε ότι ο «Νόμος Σταθεροποίησης της Λιβύης» που υποβλήθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ «δεν έχει ακόμη εγκριθεί», σημειώνοντας ότι, «εάν γίνει νόμος, θα επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον του Κογκρέσου να υποστηρίξει τις εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου και να βοηθήσει την GNU για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στον λιβυκό λαό.
»Ο νόμος θα βοηθήσει επίσης στην αντιμετώπιση των δεινών των μεταναστών και στην απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων, όπως και σε οικονομικούς και ανθρωπιστικούς τομείς», κατέληξε.