Για «φαντασιώσεις» της Άγκυρας κάνει λόγο άρθρο της ισραηλινής εφημερίδας «Jerusalem Post», για τη νέα «συμφωνία συμφιλίωσης» που εφηύρε η Τουρκία αυτή με τη φορά με την Αίγυπτο μετά την εκτεταμένη προπαγάνδα η οποία απέτυχε πέρυσι σύμφωνα με την οποία είχε υπογράψει συμφωνία θαλασσίων συνόρων με το Ισραήλ.
Η ισραηλινή εφημερίδα υπενθυμίζει ότι «στις αρχές Δεκεμβρίου και μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η Άγκυρα διαπίστωσε ότι οι μέρες της εύνοιας που είχε την εποχή του Ντόναλντ Τραμπ τελείωσαν, επεδίωξε μία «αφελή» συμφωνία θαλάσσιων συνόρων με το Ισραήλ».
«Η Άγκυρα έχει επιδοθεί στη διάδοση ψευδών ειδήσεων, φτιάχνοντας ιστορίες, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ θα έπρεπε να υπογράψει συμφωνία θαλάσσιων συνόρων, από την οποία όμως εξαφάνιζε εντελώς την Κύπρο».
«Τώρα η Τουρκία κάνει το ίδιο προσπαθώντας να εμπλέξει την Αίγυπτο», η εφημερίδα αναφέρεται και στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ που υπέγραψε η Αθήνα με το Κάιρο τον περασμένο Αύγουστο.
Η Άγκυρα χρησιμοποιεί την αγγλική εκδοχή φιλοκυβερνητικών μέσων για να προωθήσει τη νέα ιστορία που έχει δημιουργήσει.
«Η Τουρκία μπορεί να υπογράψει συμφωνία θαλασσιών συνόρων με την Αίγυπτο», αναφέρει το Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu.
«Η Ελλάδα ανησύχησε καθώς η Αίγυπτος οριοθετεί ΑΟΖ με την Αίγυπτο στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει η Daily Sabah.
«Η Αίγυπτος προετοιμάζει το έδαφος για την πρόταση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο», γράφει το TRT.
«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η Άγκυρα και το Κάιρο μπορεί να υπογράψουν συμφωνία θαλάσσιων συνόρων και θα ήταν παράξενο για την Αίγυπτο ν’ αναστρέψει τα χρόνια, τα οποία βρίσκεται σε συμπόρευση με την Ελλάδα και την Κύπρο και να υπογράψει μία συμφωνία η οποία καταργεί τις οικονομικές αξιώσεις της Κύπρου και βλάπτει την Ελλάδα», προσθέτει η Jerusalem Post.
«Η περίεργη προσέγγιση της Τουρκίας παρόμοια με αυτή του περασμένου Δεκεμβρίου με το Ισραήλ είναι η κυβέρνηση να λέει στα Μ.Μ.Ε. ότι αυτό συμβαίνει, όλα να το αναφέρουν και τότε μία ιδέα γίνεται πραγματικότητα χωρίς να έχει συμβεί ποτέ».
«Σε κάθε τέτοια “συμφωνία” παρουσιάζει τεράστιες αξιώσεις στη Μεσόγειο πολύ πέρα από τα δίκαια της, παρακάμπτοντας την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ η Αίγυπτος και το Ισραήλ δεν μπορούν να κερδίσουν τίποτα αφού ήδη έχουν οριοθετήσει ΑΟΖ και δεν χρειάζεται να συμφωνήσει η Τουρκία.
»Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία ρίχνει ιδέες και τις τοποθετεί σε ύδατα στα οποία δεν έχει δικαίωμα και δεν δίνει τίποτα σε αντάλλαγμα», καταλήγει η Jerusalem Post.