Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία, Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μόναχο, Ρωσία, Τζο Μπάιντεν,
Την αντιμετώπιση της πανδημίας με τη διασφάλιση της πρόσβασης σε εμβόλιο για όλες τις χώρες, την κλιματική αλλαγή και την τρομοκρατία ανέδειξε ως σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής για την διατλαντική συνεργασία η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι «στις δημοκρατικές χώρες το θέμα δεν είναι μόνο η ελευθερία ή οι αξίες, αλλά και τα αποτελέσματα».
Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι τα μηνύματα φέτος είναι πολύ καλύτερα από ό,τι πριν από δύο χρόνια, λόγω της εκλογής του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.
Μιλώντας στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, η οποία φέτος έχει αναβληθεί λόγω της πανδημίας, η κυρία Μέρκελ ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την πρόθεση της Γερμανίας να παρατείνει την παρουσία της στο Αφγανιστάν, εφόσον αυτό εξυπηρετεί τον σκοπό της αποστολής, ενώ επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής της να προχωρήσει προς την πλήρωση του στόχου για αμυντικές δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ.
Η καγκελάριος επισήμανε ακόμη την σημασία της διατλαντικής συνεργασίας και σε ό,τι αφορά την σχέση με την Ρωσία και την Κίνα.
«Μπορώ να συμφωνήσω με τον Αμερικανό πρόεδρο σε ό,τι αφορά την κριτική ότι η Ρωσία εργάζεται για την αποσταθεροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε, ενώ σε ό,τι αφορά την σχέση με την Κίνα, εξήγησε ότι είναι πιο περίπλοκη, καθώς, από την μία πλευρά έχουμε να κάνουμε με έναν ανταγωνιστή, αλλά από την άλλη με μια χώρα που είναι απαραίτητη προκειμένου να λύσουμε προβλήματα όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής.
Η καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη μεγαλύτερης εμπλοκής στα θέματα της Αφρικής.
Η Μέρκελ τιμήθηκε σήμερα από την Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια με το Βραβείο «Έβαλντ φον Κλάιστ», «για την συνεισφορά της στην ειρήνη», όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Διάσκεψης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ.