Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιταλός δημοσιογράφος: Θα υπάρξει σύγκρουση μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν;

Ιταλός δημοσιογράφος: Θα υπάρξει σύγκρουση μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο διευθυντής του Νato Defense College, Alessandro Politi συζητά με τον δημοσιογράφο Francesco De Palo για τον ρόλο της νέας διοίκησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο, με τα προβλήματα των διεκδικήσεων για τους υδρογονάνθρακες, τον νέο ρόλο της Ελλάδας, το ρόλο της Κίνας και της Ρωσίας, αλλά και για την ιταλική παρουσία.

Τίτλος του κειμένου στον ιστότοπο Formiche: Μπάιντεν- Ερντογάν, θα υπάρξει σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας;

Ο Politi απαντά Υπότιτλος: Ο διευθυντής του Nato Defense College Foundation στο Formiche.net:

«Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ; Η Ιταλία θα μπορούσε να προτείνει 3 ονόματα γυναικών υποψηφίων, αλλά πρέπει να πιστέψει πλήρως σε αυτήν την πρόταση και να μην υποχωρήσει. Η Μεσόγειος; Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί προσεκτικά».

Κατά τον Politi υπάρχει διαφορά μεταξύ των σχέσεων ΗΠΑ και Τουρκίας και των ευρύτερων σχέσεων στην περιοχή.

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας διακρίνονται από παρεξηγήσεις που χρονολογούνται από το 1991. Όλοι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη άλλαξαν στάση μετά την κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου.

Έτσι οι ΗΠΑ άλλαξαν προτεραιότητες: εδώ και καιρό διατηρούν έναν πολύ μικρό στόλο στη Μεσόγειο.

Και η Τουρκία άλλαξε στάση και έγινε ελεύθερος σκοπευτής. Το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Politi, καθιστά δυνατή την εξομάλυνση των διμερών τριβών.

Υπάρχει αυτή τη στιγμή μία διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας για να αποφευχθεί η σύγκρουση δύο συμμάχων. Η συμμαχία ωστόσο δεν αναλαμβάνει το ρόλο να επιλύσει θαλάσσιες διαφορές.

Η Άγκυρα συνειδητοποίησε ότι όλα τα δεδομένα της τουρκικής γεωπολιτικής έχουν αλλάξει.

Η επιλογή να αναγγείλουν μία νέα οθωμανική πολιτική είναι πιο πρόσφατη και δεν έχει τις ρίζες της στην πρώτη περίοδο της πρωθυπουργίας του Eρντογάν.

H κατάσταση άλλαξε ραγδαία όταν έλαβε χώρα ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι, στο οποίο συμμετείχαν η Ρωσία και η Κίνα.

O Politi χαρακτηρίζει τους πυραύλους S-400 ως ένα είδος εγγύησης ή ενεχύρου, ενόψει της ανάγκης να δημιουργηθεί μία συμφωνία στη Συρία, κάτι που δημιούργησε αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον.

Είναι σαφές ότι η νέα διοίκηση Μπάιντεν δεν θα παραγκωνίσει τους συμμάχους, κάτι που φαίνεται από τη στάση της έναντι της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Politi δεν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στους διορισμούς των Lloyd Austin (ΥΠΑΜ) και Brett McGurk (συντονιστής Αφρικής/Μ. Ανατολής) θεωρώντας ότι είναι πολύ νωρίς και εκτιμά ότι η ρητορική των 100 ημερών του Biden είναι απλά ρητορική. Θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες που θα αποτιμηθούν.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα εναλλακτικό χαρτί για τις ΗΠΑ, εναπόκειται στους Έλληνες, τους Τούρκους, το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς εάν θα υπάρξει εναλλακτική λύση για διάλογο που θα φέρει την Τουρκία πίσω στο τραπέζι.

Εκτιμά ότι κανείς δεν έχει συμφέρον να αποκόψει εντελώς την Τουρκία, σε μία εποχή με πολύ μεταβλητές γεωμετρίες. Ως προς τη σχέση Ρωσίας και Τουρκίας σημειώνει ότι οι διαφορές τους έχουν παρελθόν.

Η Άγκυρα χρειάστηκε να αναγνωρίσει ότι επένδυσε πολλά στη Συρία αλλά πήρε πίσω ως ανταπόδοση πολύ λίγα: της μένει μόνο το συμφέρον να μην υπάρξουν εξεγέρσεις στην περιοχή των Κούρδων.

Η Κύπρος είναι μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση: την οδήγησαν οι Έλληνες συνταγματάρχες σε μία κατάσταση όπως αυτή των Falkland/Malvinas.

Το πρόβλημα σχετίζεται με τις αρμοδιότητες όπως αυτές αναγνωρίζονται από την σύμβαση του Modeco Bay στα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ. Η Τουρκία παίζει ένα παιχνίδι γιατί δεν θέλει να αποκλειστεί από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Δεδομένου ότι η ζήτηση πετρελαίου είναι χαμηλή, ο Politi δεν αντιλαμβάνεται τον ανταγωνισμό για το πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ΤΑΡ ολοκληρώθηκε για στρατηγικούς λόγους, οι άλλοι αγωγοί που υποτίθεται πως αποτελούν μία εναλλακτική λύση έναντι των ρωσικών δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη και η Μόσχα δεν έχει καθίσει αδρανής.

Ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Philia Forum, με την συμμετοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, ενώ η Ιταλία απουσίαζε.

Ο δημοσιογράφος ρώτα επίσης πώς εκτιμά ο Politi ότι θα σχεδιάσει ο Mπάιντεν την πρώτη ευρωπαϊκή του περιοδεία.

Κατά τον Politi ο Μπάιντεν θα πρέπει να σταθεί σε μία σειρά από σημαντικές τριβές με κάποιους συμμάχους και ενδεχομένως η πρώτη του επιλογή να σχετίζεται με την επιβεβαίωση της παρουσίας της Αμερικής και την απόπειρα να λυθούν τα προβλήματα.

Οι σύμμαχοι πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να προσφέρουν στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ τις δυνατότητές τους.

Η Ουάσινγκτον δεν έχει πια τις προτεραιότητές του χθες στην Ευρώπη.

Το γεγονός ότι η Ιταλία απουσίαζε από το Philia Forum στην Ελλάδα είναι ατυχές αποτέλεσμα μιας απρόσεκτης διαχείρισης.

Εάν η ιταλική ελίτ δεν καταλαβαίνει ότι η κατανομή της εξουσίας στο σπίτι μας είναι μόνο μία λεπτομέρεια μπροστά σε ένα κόσμο που κατοικείται από 7,5 δισεκατομμύρια κατοίκους, τότε η λογική θα εξακολουθεί να είναι υποσαχάρια, δήλωσε.

Δυστυχώς θα συνεχίζουμε να απουσιάζουμε παρόλο που επιστρέφουμε στα ελληνικά λιμάνια. Δεν θα έπρεπε να είχαμε φύγει ποτέ από την Ελλάδα.

Όταν το κάναμε οι Κινέζοι της Cosco πήραν τον Πειραιά, αμφισβητώντας την υπέροχη του δήμου Gioia Tauro (σσ: παραθαλάσσιος δήμος στην περιφέρεια R. Emilia). Θα υπάρξει ωστόσο ένας τρόπος να μην μένουμε στο περιθώριο.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν αναφέρεται στην αλλαγή στην ηγεσία του ΝΑΤΟ, σημειώνει ότι η Ιταλία θα μπορούσε να προτείνει τουλάχιστον τρία ονόματα γυναικών πιθανών υποψηφίων, θα πρέπει όμως να επιμείνει και να πιστέψει στην επιλογή της.

ΠΗΓΗ: Ιστότοπος Formiche

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

H δραματική εβδομάδα που απειλεί να μετατρέψει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε παγκόσμια σύγκρουση

Η Ρωσία στρατολογεί άντρες από την Υεμένη μέσω εταιρείας που συνδέεται με τους Χούτι για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

Η Ουκρανία παρουσίασε θραύσματα του ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου Oreshnik που έπληξε την πόλη Ντνίπρο

«Η ρωσική πολεμική αεροπορία έχει μετατραπεί σε ιπτάμενο πυροβολικό», σύμφωνα με τη βρετανική στρατιωτική κατασκοπεία

Ο Κούρδος «τουρκεμένος» Χακάν Φιντάν ζήτησε ξεδιάντροπα συνεκμετάλλευση του Αιγαίου – Του «άνοιξε την όρεξη» ο φοβικός «γαμπρός» Γεραπετρίτης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr