Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Πορτογαλία στην «κόλαση» του κορωνοϊού – Ποιο λάθος πληρώνουν ακριβά

Η Πορτογαλία στην «κόλαση» του κορωνοϊού – Ποιο λάθος πληρώνουν ακριβά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Πορτογαλία,

Από τον «Παράδεισο» στην «Κόλαση» έχει βρεθεί η Πορτογαλία στην πανδημία του κορωνοϊού. Αυτό που βαφτίστηκε ως το «Πορτογαλικό θαύμα» στο πρώτο κύμα της Covid-19 πέρυσι την άνοιξη, σχεδόν ένα χρόνο αργότερα έχει μετατραπεί σε εφιάλτη.

Η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου, με περισσότερους από 10 εκατομμύρια κατοίκους, βρίσκεται στην κορυφή του πλανήτη σε λοιμώξεις και στον καθημερινό μέσο όρο θανάτων.

Η Πορτογαλία αναγκάστηκε να ζητήσει διεθνή βοήθεια.

«Η λέξη« θαύμα »ήταν η χειρότερη που μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε γιατί αυτό επιτεύχθηκε με τη δουλειά», θρηνεί η Αουρόρα Βιάες, από την τοπική αυτοδιοίκηση του βόρειου δήμου Vila Nova de Cerveira, όπου ένα γηροκομείο δεν έχει γνωρίσει το covid στο όλοι οι κάτοικοι και οι εργάτες του αρρώστησαν.

Τα δεδομένα είναι τρομακτικά. Οι μισοί από τους θανάτους από Covid-19 στην Πορτογαλία σημειώθηκαν τον Ιανουάριο και η συχνότητα ανά 100.000 κατοίκους σε 14 ημέρες φτάνει στοιχεία που δεν έχουν προηγούμενο:

1.438, ακολουθούμενη από το Ισραήλ με 1.060 και την Τσεχική Δημοκρατία με 902, σύμφωνα με στοιχεία που συνελέγησαν από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Θλιβερή «πρωτιά» έχει η Πόλη Penedono, στο βόρειο τμήμα της χώρας, με περισσότερες από 7.400 περιπτώσεις.

Ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό ανά 100.000 κατοίκους αφήνει επίσης τη χώρα στην «κορυφή» του κόσμου την τελευταία εβδομάδα, ακολουθούμενη από τον Λίβανο και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το ίδιο πανεπιστήμιο.

Η χαλάρωση των Χριστουγέννων και η «έκρηξη» των κρουσμάτων

Οι επιδημιολόγοι συμφωνούν με τους πολίτες όσον αφορά την εύρεση της αιτίας αυτής της «έκρηξης».

Η Πορτογαλία ήταν, μαζί με την Ισπανία, η ευρωπαϊκή χώρα που επέβαλε τους περισσότερους χαλαρούς περιορισμούς τα Χριστούγεννα.

Την παραμονή των Χριστουγέννων, η κινητικότητα ήταν συνολική, η απαγόρευση της κυκλοφορίας μειώθηκε στο ελάχιστο και δεν υπήρχε καν όριο ατόμων στα σπίτια.

«Η χαλάρωση Χριστουγέννων ήταν ένα μεγάλο λάθος. Το ξέραμε, αλλά δεν το περιμέναμε να είναι αυτού του μεγέθους», ομολογεί ο Ρικάρντο Μεξία, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας της Πορτογαλίας.

Ο Μεξία επικρίνει την άρση των περιορισμών πριν η χώρα να καταφέρει να βγει εντελώς από το δεύτερο κύμα.

Η εορταστική σεζόν ξεκίνησε στην Πορτογαλία με 3.000 λοιμώξεις την ημέρα, «ένας μεγάλος αριθμός παρά το γεγονός ότι η τάση ήταν προς τα κάτω», εξηγεί ο επιδημιολόγος.

Τα νοσοκομεία δεν ήταν προετοιμασμένα για ό,τι θα ερχόταν και κατέρρευσαν, ειδικά στην περιοχή της Λισαβόνας, από όπου οι ασθενείς έχουν σταλεί στο Πόρτο και ακόμη και στο νησί της Μαδέρας.

Μια ουρά 30 ασθενοφόρων φορτωμένων με ασθενείς περίμενε τη σειρά της πριν από λίγες μέρες στην αίθουσα έκτακτης ανάγκης του νοσοκομείου Santa María στην πορτογαλική πρωτεύουσα.

Τώρα το πιο κρίσιμο σημείο είναι οι ΜΕΘ.

«Είμαστε εξαντλημένοι και αναμένεται ότι θα περάσουμε ακόμη περισσότερο από δύο ή τρεις εβδομάδες μεγάλης πίεσης», προειδοποιεί η Μαρία Μανουέλα Βαρέλα, νοσοκόμα σε μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο της Έβορα.

Υπάρχουν 1.200 κλίνες διαθέσιμες, ένα μεγάλο μέρος αυτών αυτοσχεδιασμένο τους τελευταίους μήνες.

Περισσότερες από τις μισές προορίζονταν για τους ασθενείς με Covid, αλλά η έξαρση των κρουσμάτων υπερέβη τις προβλέψεις και αυτή την Παρασκευή υπήρχαν 904 ασθενείς σε αυτές τις μονάδες.

Το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού.

«Υπάρχουν νοσοκομεία που διπλασίασαν και τριπλασίασαν τα κρεβάτια με τον ίδιο εξοπλισμό.

»Λείπουν νοσοκόμες και γιατροί και προσλαμβάνουμε από άλλους τομείς.

»Τους εκπαιδεύουμε με την τεκμηρίωση που παρέχεται από την Πορτογαλική Εταιρεία Εντατικής Φροντίδας έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένοι», λέει η νοσοκόμα Μανουέλα Βαρέλα.

Η χαμηλότερη αναλογία κλινών ΜΕΘ και η βοήθεια από το εξωτερικό

Όταν ξέσπασε η πανδημία, η Πορτογαλία είχε τις λιγότερες κλίνες ΜΕΘ αναλογικά με τον πληθυσμό της στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ίδια την κυβέρνηση.

Σε αυτές ακριβώς τις μονάδες έχει ανατεθεί η πρώτη ενίσχυση από το εξωτερικό.

Μια ιατρική ομάδα από τη Γερμανία προσγειώθηκε στην Πορτογαλία την περασμένη Τετάρτη.

Πήγαν στη χώρα 26 επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων έξι γιατρών, φορτωμένοι με 40 κινητούς και 10 σταθερούς αναπνευστήρες, 150 αντλίες έγχυσης και νοσοκομειακά κρεβάτια.

Οι Γερμανοί υγειονομικοί έχουν εγκατασταθεί σε ένα ιδιωτικό κέντρο στη Λισαβόνα για να λειτουργούν οκτώ κρεβάτια ΜΕΘ σε μια περιοχή που δεν έχει χρησιμοποιηθεί έως τώρα λόγω έλλειψης προσωπικού.

Θα παραμείνουν εκεί για τρεις εβδομάδες, αλλά θα αντικαθίστανται διαδοχικά κάθε 21 ημέρες έως τον Μάρτιο, εάν είναι απαραίτητο.

Η άφιξή τους είναι το αποτέλεσμα της έκκλησης για βοήθεια που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου η υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας, Μάρτα Τεμίδο.

Η κυβέρνηση της Γαλικίας έχει επίσης προσφερθεί να φιλοξενήσει Πορτογάλους ασθενείς στις κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου του Βίγο και η Αυστρία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα δεχτεί ασθενείς από τη χώρα της Ιβηρικής.

Στο νοσοκομείο Santa Luzia de Viana do Castelo, στα βόρεια της χώρας, στην περιφέρεια Norte, το οποίο βρίσκεται στο προσκήνιο λόγω αυξημένων εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό, οι εργαζόμενοι λένε ότι αυτή την εβδομάδα ήταν «πιο ήρεμη».

Αυτό το είπαν σε μια μέρα, κατά την οποία η πληρότητα των ΜΕΘ φτάνει το 96%, σύμφωνα με εκείνους που είναι υπεύθυνοι για το κέντρο.

Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες με ασθενείς, κυρίως άνω των 80 ετών.

«Δεν έπρεπε να έχουν επιτρέψει τόσο μεγάλη κινητικότητα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

»Καθώς το πρώτο κύμα πήγε καλά, οι άνθρωποι ήταν σίγουροι», λέει η Ισαμπέλ Ντουράις, ενώ περιμένει στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης για τον γιο της, ο οποίος έσπασε το πόδι του.

Διαφορετική στάση απέναντι στον ιό

Η διάθεση για τον ιό έχει αλλάξει. Η πρώτη περίπτωση κορωνοϊού εντοπίστηκε στην Πορτογαλία στις 2 Μαρτίου 2020, ένα μήνα αργότερα από ό,τι στην Ισπανία.

Αυτή η άφιξη που ήρθε αργά καθώς και οι αυστηροί περιορισμοί την άνοιξη έγιναν σεβαστοί με πειθαρχία από τον πληθυσμό του βοήθησε στον περιορισμό των λοιμώξεων και έθεσε το πορτογαλικό παράδειγμα ως διεθνές μοντέλο.

«Οι άνθρωποι φοβήθηκαν πολύ. Σε έναν πληθυσμό τόσο καθολικό και τόσο ενωμένο με τη θρησκευτική παράδοση του αποχαιρετισμού στους νεκρούς, οι δραματικές εικόνες της Ισπανίας και της Ιταλίας με καταρρέοντα νοσοκομεία και σειρές φέρετρων προκάλεσαν πανικό», εξηγεί η Αουρόρα Βιάες.

Με την άρση των μέτρων και την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας, ο τρόμος ξεθώριασε, οι πολίτες κουράστηκαν και οι συστάσεις για κοινωνικές αποστάσεις έγιναν πιο ήπιες.

Η Βιάες διαβεβαιώνει ότι στον δήμο της είδε πώς αυξήθηκε ο αριθμός των πολιτών που ζήτησαν νομικά κενά για να φύγουν από το σπίτι και περιφρόνησε τους κινδύνους καθώς δεν είχαν κοντινούς τους ανθρώπους που να έχουν κολλήσει κορωνοϊό.

Σήμερα λαμβάνει κλήσεις από απεγνωσμένους γείτονες που δεν μπορούν να συνοδεύσουν τους νοσηλευόμενους συγγενείς τους που πρόκειται να πεθάνουν.

«Η επικοινωνιακή στραγητική απέτυχε», καταλήγει.

Κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών, «το μήνυμα από τις Αρχές θα έπρεπε να ήταν σαφέστερο, ώστε οι άνθρωποι να αποφεύγουν τις συναντήσεις στα σπίτια χωρίς μέτρα» συμφωνεί ο επιδημιολόγος Ρικάρντο Μεξία.

Άλλοι λοιμωξιολόγοι κάνουν λόγο για έλλειψη θάρρους στους πολιτικούς να διατηρήσουν περιορισμούς όταν τα δεδομένα άρχισαν να βελτιώνονται τον Δεκέμβριο.

«Είναι οι ξενοδόχοι χαρούμενοι τώρα που μπόρεσαν να ανοίξουν τα Χριστούγεννα και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς;», διερωτάται για έναν τομέα που, όπως τα σχολεία, έχει κλείσει και επιτρέπεται μόνο να σερβίρει φαγητό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ξεκινά την Παρασκευή 11/10 στην Πάφο η 11η σύνοδος κορυφής των ηγετών της MED9

Σε έξαρση ο κορωνοϊός και η γαστρεντερίτιδα – «Πάνω από 100 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία»

Καλπάζει ο κορωνοϊός, κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών – Στους 6 οι θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Παγώνη: Μεταδοτικό το νέο στέλεχος κορωνοϊού, αλλά με ήπια νόσηση

Κορωνοϊός: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ – 575 νοσηλείες και 21 θάνατοι σε μία εβδομάδα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr