Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μπιλ Γκέιτς: Πιστεύει πραγματικά ο κόσμος ότι βάζω τσιπάκια στα εμβόλια;

Μπιλ Γκέιτς: Πιστεύει πραγματικά ο κόσμος ότι βάζω τσιπάκια στα εμβόλια;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο συνιδρυτής της Microsoft που έγινε φιλάνθρωπος, ο Μπιλ Γκέιτς, αναφέρει ότι έχει μείνει άναυδος από τον όγκο των «τρελών» και «κακόβουλων» θεωριών συνωμοσίας για τον ίδιο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την πανδημία της COVID-19, δηλώνοντας, ωστόσο, σήμερα ότι θα ήθελε να ερευνήσει τι κρύβεται πίσω από αυτές.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Γκέιτς δήλωσε ότι εκατομμύρια αναρτήσεις στο διαδίκτυο και «τρελές θεωρίες συνωμοσίας» για τον ίδιο και τον κορυφαίο επιδημιολόγο των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι πιθανόν είχαν απήχηση εν μέρει λόγω του συνδυασμού μιας τρομακτικής ιογενούς πανδημίας και της ανόδου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Κανείς δεν θα προέβλεπε ότι εγώ και ο δρ. Φάουτσι θα κυριαρχούσαμε σε αυτές τις πραγματικά κακόβουλες θεωρίες», δήλωσε ο Γκέιτς.

«Μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση αυτό. Ελπίζω να ξεθυμάνει».

Ο Γκέιτς, ένας δισεκατομμυριούχος που αποχώρησε από τη θέση του προέδρου της Microsoft το 2014, έχει υποσχεθεί, μέσω του φιλανθρωπικού του ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, τουλάχιστον 1,75 δισεκ. δολάρια για την παγκόσμια αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19.

Αυτό περιλαμβάνει στήριξη σε κάποιες εταιρίες παρασκευής εμβολίων, σε διαγνωστικές μεθόδους και πιθανές θεραπείες.

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία πριν από ένα χρόνο, εκατομμύρια θεωρίες έχουν κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο, τροφοδοτώντας την παραπληροφόρηση για τον κορωνοϊό, την προέλευσή του και τα κίνητρα αυτών που εργάζονται για την αντιμετώπισή του.

Σε αυτές περιλαμβάνονται ισχυρισμοί ότι ο Φάουτσι και ο Γκέιτς δημιούργησαν την πανδημία προκειμένου να προσπαθήσουν να ελέγξουν τους ανθρώπους, ότι θέλουν να βγάλουν κέρδος από την εξάπλωση του ιού και ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα εμβόλια για να εισάγουν τσιπάκια ανίχνευσης στο ανθρώπινο σώμα.

«Μα πραγματικά, τα πιστεύει αυτά ο κόσμος;», διερωτήθηκε ο Γκέιτς.

«Πραγματικά θα πρέπει να εκπαιδευτούμε για αυτό την επόμενη χρονιά και να καταλάβουμε… πώς αλλάζει τη συμπεριφορά των ανθρώπων και πώς θα έπρεπε να το είχαμε ελαχιστοποιήσει».

Ο Γκέιτς επαίνεσε τον Φάουτσι και τον Φράνσις Κόλινς, επικεφαλής των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, χαρακτηρίζοντάς τους «έξυπνους» και «υπέροχους ανθρώπους» και είπε ότι ανυπομονεί να τους δει να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν αποδοτικά και να πουν την αλήθεια υπό τη νέα κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Κατά τη διάρκεια της διαχείρισης της πανδημίας από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Γκέιτς είπε, «μερικές φορές ένιωθες ότι ήταν οι μοναδικοί σώφρονες άνθρωποι στην αμερικανική κυβέρνηση».

«Είμαι ενθουσιασμένος για την ομάδα που επέλεξε ο Μπάιντεν» για να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Γκέιτς.

Ο Γκέιτς δήλωσε επίσης ικανοποιημένος που υπό τον Μπάιντεν οι ΗΠΑ επέστρεψαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και για το ότι «διόρισε έξυπνους ανθρώπους, και για το γεγονός ότι ο δρ. Φάουτσι δεν θα καταπιέζεται».

«Οι φτωχές χώρες θα λάβουν εμβόλια στην καλύτερη περίπτωση με καθυστέρηση 6-8 μηνών»

Επιπλέον στη συνέντευξή του στο Reuters, ο Μπιλ Γκέιτς υποστήριξε επίσης ότι το καλύτερο σενάριο για τις φτωχότερες χώρες είναι να υπάρξει μια καθυστέρηση 6-8 μηνών σε σχέση με τα πλουσιότερα κράτη στο να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια κατά της COVID-19 για να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους απέναντι στην πανδημία.

Ο Γκέιτς χαρακτήρισε την κυκλοφορία των πρώτων εμβολίων κατά της COVID-19 ένα «εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα κατανομής» που ασκεί πιέσεις σε παγκόσμιους θεσμούς, κυβερνήσεις και φαρμακοβιομηχανίες.

«Κάθε πολιτικός υφίσταται πιέσεις να πάει να υποβάλει προσφορά για τη χώρα του και να μπει πιο μπροστά στην σειρά», δήλωσε ο Γκέιτς.

Το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς έχει μέχρι στιγμής υποσχεθεί 1,75 δισεκ. δολάρια για τις παγκόσμιες προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας της COVID-19, συμπεριλαμβανομένων πόρων για την πρωτοβουλία διαμοιρασμού εμβολίων COVAX, της οποίας ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και μέσω απευθείας στήριξης σε κάποιες εταιρίες παρασκευής εμβολίων.

Το πρόγραμμα COVAX, το οποίο επίσης τελεί υπό την εποπτεία της συμμαχίας εμβολίων GAVI, έχει στόχο να παραδώσει 2,3 δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 έως τα τέλη του έτους, συμπεριλαμβανομένων 1,8 δισεκ. δόσεων σε φτωχότερες χώρες με μηδενικό κόστος για τις κυβερνήσεις τους.

Οι υπεύθυνοι ευελπιστούν ότι οι αποστολές θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.

Ο Γκέιτς δήλωσε ότι οι παραδόσεις εμβολίων μέσω του COVAX θα είναι αρχικά σε «μέτρια» επίπεδα.

«Ο συνολικός αριθμός δόσεων που η GAVI (και ο COVAX) θα έχουν το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι ακόμα πολύ μέτριος.

»Ναι, θα στείλουν κάποιες δόσεις, αλλά εάν συγκρίνεις το πότε θα φθάσουν το ίδιο ποσοστό κάλυψης με τις πλούσιες χώρες – εκεί είναι που λέω έξι με οκτώ μήνες, στην καλύτερη περίπτωση», δήλωσε.

Ο Σεθ Μπέρκλεϊ, διευθύνων σύμβουλος της GAVI και εκ των επικεφαλής του COVAX, προειδοποίησε χθες ότι υπάρχει «κάποιου είδους πανικός με τα εμβόλια» με πολλές χώρες να επιδιώκουν διμερείς συμφωνίες με τις φαρμακοβιομηχανίες για να εξασφαλίσουν περιορισμένες προμήθειες και κάποιες να απειλούν με προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά φαρμακοβιομηχανιών που είπαν ότι οι παραδόσεις τους θα καθυστερήσουν.

Ο Γκέιτς δήλωσε ότι τέτοιου είδους πίεση δεν βοηθά, σημειώνοντας ότι φαρμακευτικές εταιρίες όπως οι Pfizer, BionTech, AstraZeneca και Moderna, ανέπτυξαν όλες τους εμβόλια κατά της COVID-19 μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

«Εάν είσαι μια φαρμακευτική που δεν παρασκεύασες εμβόλιο, δεν υφίστασαι πιέσεις.

»Αλλά αυτές που ανέπτυξαν το εμβόλιο…είναι αυτές που υφίστανται επιθέσεις», δήλωσε. «Είναι πραγματικά μηδενικό το αποτέλεσμα».

Ο Γκέιτς, που σήμερα επίσης δημοσίευσε την ετήσια επιστολή του ιδρύματός του με τις προτεραιότητες και τις προβλέψεις του, ανέφερε ότι πιστεύει πως οι άνθρωποι που ζουν σε πλουσιότερες χώρες θα δουν την πανδημία να τελειώνει, με επιστροφή σε πιο κανονικούς ρυθμούς ζωής, έως τα τέλη αυτού του έτους –υπό την προϋπόθεση ότι τα εμβόλια θα έχουν διανεμηθεί περίπου στο 70-80% των πληθυσμών τους.

Επεσήμανε επίσης κάποια θετικά της πανδημίας, όπως την γρήγορη ανάπτυξη της τεχνολογίας εμβολίων mRNA που χρησιμοποιήθηκε στα σκευάσματα των Pfizer-BioNtech και της Moderna.

Τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια, δήλωσε ο Γκέιτς, τα εμβόλια mRNA θα είναι πιο γρήγορο και πιο οικονομικό να αναπτυχθούν, πιο εύκολο να παρασκευαστούν σε μεγάλη κλίμακα και να αποθηκευτούν, δημιουργώντας την δυνατότητα ανάπτυξης μελλοντικών εμβολίων για ασθένειες όπως το HIV and και η ελονοσία.

«Δημιουργεί νέες ελπίδες για τα εμβόλια που μας λείπουν -ότι θα μπορούσαμε να τα έχουμε πολύ πιο γρήγορα», είπε ο Γκέιτς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Κύπρος στο ΝΑΤΟ ως «νέα Σούδα»;

Στη Βρετανία αγνώστου ταυτότητας ντρόουνς πέταξαν πάνω από αμερικανικές βάσεις

Ο Ζελένσκι είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να τελειώσει το 2025

Κυρώσεις των ΗΠΑ σε ηγετικά στελέχη της Χαμάς που ζουν στην Τουρκία

Επίδειξη ισχύος από τη Μόσχα που «απειλεί» με παγκόσμια σύρραξη – Συναγερμός στη Δύση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr