Η «ομερτά» που κυρίευσε τη Βουχάν, κατά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, δεν έχει σταματήσει να απασχολεί το προσκήνιο.
Οι έρευνες που διεξάγονται αυτήν την περίοδο έρχονται να επιβεβαιώσουν εκείνο που πολλοί γνώριζαν ενώ άλλοι το υποπτεύονταν: ότι οι κινεζικές Αρχές επέδειξαν σε «εγκληματικό» βαθμό αργά αντανακλαστικά ως προς την αναφορά του προβλήματος.
Έξω από το κάδρο των επικρίσεων δεν μένει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που σύμφωνα με έκθεση εμπειρογνωμόνων για την προέλευση του ιού, άργησε να ενεργοποιήσει τον συναγερμό και να χαρακτηρίσει τη νόσο Covid-19 πανδημία.
Ο θόρυβος που ακολούθησε τη σιωπή της περασμένης χρονιάς συνεχίζεται, ενώ ο κορωνοϊός σαρώνει ολόκληρο τον πλανήτη.
Όπως αποκαλύπτεται σε ειδικό ντοκιμαντέρ του BBC, καρδιολόγος της Βουχάν, από όπου άρχισε να διασπείρεται ο ιός, αποκάλυψε ότι οι κινεζικές Αρχές τού επέβαλαν τον «νόμο» της σιγής.
Εβδομάδες προτού το Πεκίνο παραδεχτεί ότι βρίσκεται υπό την «ομηρία» του κορωνοϊού, ο γιατρός, διαπιστώνοντας το μέγεθος του προβλήματος στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν, μίλησε για έναν ιδιαίτερα μεταδοτικό ιό.
Όλα συνέβησαν στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, οπότε οι κινεζικές Αρχές απαγόρευαν στους γιατρούς να κοινοποιούν πληροφορίες σχετικές με τον ιό.
Η κατάθεση του γιατρού, που προκαλεί αίσθηση, έγινε γνωστή μέσα από ντοκιμαντέρ του BBC που εστιάζει στις 54 ημέρες ανάμεσα στο πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα κορωνοϊού και στην επιβολή lockdown στη Βουχάν.
Το κεντρικό νοσοκομείο της Βουχάν βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από την φονική, όπως αποδείχθηκε, αγορά, το επίκεντρο του κορωνοϊού, οπότε από τον Δεκέμβριο νοσηλεύονταν ασθενείς με κορωνοϊό.
Πάνω από 200 υγειονομικοί μολύνθηκαν και πολλοί πέθαναν, ανάμεσα στους οποίους και ο 34χρονος οφθαλμίατρος Λι Ουενλιάνγκ.
Το νοσοκομείο δεν άργησε να παρουσιάσει εικόνα συμφόρησης από περιστατικά κορωνοϊού.
Στις 10 Ιανουαρίου κατακλύστηκε από κρούσματα και τότε, όπως αποκαλύπτει ο γιατρός, επικράτησε πανικός.
Ο γιατρός, που επιλέγει να μην αποκαλύψει το όνομά του, δηλώνει ότι επικράτησε οργή στους γιατρούς καθώς δεν τους επιτράπηκε να φορέσουν μάσκα, ενώ αμέσως κατάλαβαν ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν άκρως μεταδοτικό ιό.
Μέχρι τον Ιανουάριο, τονίζει ο γιατρός, τα κρούσματα ήταν εκατοντάδες, ενώ επίσημα δηλώθηκαν μόνο 41.
Το Πεκίνο, από την πλευρά του, προειδοποίησε για τη μεταδοτικότητα του ιού στις 20 Ιανουαρίου.
Ο Αμερικανός βιολόγος Ιάν Λίπκιν, όπως είπε στο BBC, επικοινώνησε με τον επικεφαλής των Κινεζικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων, Τζορτζ Γκάο, στις αρχές του 2020, τότε που άρχισε να γίνεται γνωστή η διασπορά του κορωνοϊού.
Ο Γκάο είπε ότι μελετήθηκε ο ιός και πως δεν διέκριναν υψηλό βαθμό μετάδοσης.
Όταν πια έφτασε η κρίσιμη ώρα της επιβολής lockdown στην Βουχάν, στις 23 Ιανουαρίου, το κεντρικό νοσοκομείο κατέγραφε 2.500 εισαγωγές την ημέρα.
«Θα μπορούσαν να γλιτώσουν ασθενείς.
»Δεν ξέραμε τι ακριβώς να κάνουμε.
»Πρέπει να μας γίνει μάθημα αυτό που συνέβη», επεσήμανε ο Κινέζος καρδιολόγος στο αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ.
Το ανησυχητικό της υπόθεσης είναι, πάντως, ότι η Κίνα αρνείται τις κατηγορίες επιρρίπτοντας αλλού τις ευθύνες, καθώς υποστηρίζει ότι η πανδημία ενδεχομένως να ξεκίνησε από άλλες χώρες.
Το ντοκιμαντέρ για την πανδημία προβλήθηκε στον αέρα του BBC 2, την Τρίτη, ενώ στο επόμενο επεισόδιο θα επιχειρηθεί μια διεισδυτική ματιά πάνω στον τρόπο αντιμετώπισης του κορωνοϊού από τις ΗΠΑ.