Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Βουλγαρία θέλει να ανοίξει πανεπιστήμια στη Βόρεια Μακεδονία για να «εκβουλγαρίσει» τους σλαβόφωνους

Η Βουλγαρία θέλει να ανοίξει πανεπιστήμια στη Βόρεια Μακεδονία για να «εκβουλγαρίσει» τους σλαβόφωνους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία,

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας μέσω του Ειδικού Απεσταλμένου για τη Βόρεια Μακεδονία, Βλάντο Μπουκόφσκι, παρουσίασε το σχέδιο δράσης της Βουλγαρίας για να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, με επίκεντρο αυτής της δράσης τα έργα υποδομής αλλά και έμφαση στην πρόταση για «άνοιγμα βουλγαρικών πανεπιστημίων στη Βόρεια Μακεδονία», σημειώνει η εφημερίδα των Σκοπίων, Nova Makedonija.

Αν και αυτή η πρόταση, συνεχίζει το άρθρο, φαίνεται συμβατή με τις προθέσεις της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αυτή η θέση στο σχέδιο δράσης της Βουλγαρίας δημιουργεί ένα δίλημμα για τους τοπικούς εμπειρογνώμονες, καθηγητές, ιστορικούς, γλωσσολόγους…

Οι προθέσεις αυτές έχουν πραγματική βάση και είναι ειλικρινείς ή υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις κρυφών τάσεων και προθέσεων πίσω από αυτά;

Εργαλείο για τη διάδοση της βουλγαρικής προπαγάνδας στις νεότερες γενιές της Βόρειας Μακεδονίας

Οι ανησυχίες των διανοουμένων της Βόρειας Μακεδονίας αφορούν στην πραγματικότητα τις προθέσεις της Σόφιας, δηλαδή εάν το αίτημα για άνοιγμα βουλγαρικών πανεπιστημιουπόλεων στοχεύει στην καθιέρωση ειλικρινούς συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης, που θα μπορούσε να ωφελήσει τους ανθρώπους των δύο χωρών ή θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για τη διάδοση της βουλγαρικής προπαγάνδας μεταξύ των νεότερων γενεών στη Βόρεια Μακεδονία.

Όπως επισημαίνουν καθηγητές, αυτό δεν είναι καθόλου αφελές αίτημα και αναμφίβολα μπορεί να παρατηρηθεί μέσω ενός ιστορικού πρίσματος, από τη στιγμή που το βουλγαρικό βασίλειο στην επικράτεια τότε της Βόρειας Μακεδονίας, άνοιξε σχολεία αφομοίωσης, όπου αρνούνταν η σλαβομακεδονική σκέψη και προωθούνταν οι βουλγαρικές ιδέες.

Να γίνει και «βορειομακεδονικό» πανεπιστήμιο στη Βουλγαρία

Επιπλέον, στο πλαίσιο μιας πιο εμπεριστατωμένης παρατήρησης αυτού του ζητήματος, η στάση απέναντι στη «σλαβομακεδονική μειονότητα» στη Βουλγαρία, η οποία στερείται των βασικών δικαιωμάτων στην εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα, τουλάχιστον στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δεν πρέπει να παραβλέπεται και ο σχηματισμός ενός παραρτήματος Πανεπιστημίου της Βόρεια Μακεδονίας στην επικράτειά τους.

Οι συνομιλητές, μας ρωτούν για τι είδους σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίας έκφρασης καλής θέλησης μιλάμε τότε;

Θα ξαναζήσουμε αυτό που έγινε στο παρελθόν

Σύμφωνα με τη Νατάσα Κότλαρ Τραΐκοβα, επιστημονική σύμβουλο και καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Εθνικής Ιστορίας, η Βόρεια Μακεδονία αρχίζει σχέσεις με τη Βουλγαρία από μια παράλογη σε μια πιο παράλογη κατάσταση.

«Η συνεργασία δεν είναι πρόβλημα, είτε είναι οικονομική, πολιτιστική ή με άλλο τρόπο.

»Υπάρχει μια σοβαρή επίθεση στο σύστημα εθνικής ασφάλειας της Βόρειας Μακεδονίας, που αρνείται ό, τι είναι ιστορική κληρονομιά και ταυτότητα της Βόρειας Μακεδονίας, κυριολεκτικά για την εξασφάλιση εδαφικών φιλοδοξιών ή επιρροών», δήλωσε η Κότλαρ.

Πρόσθεσε ότι το απόρρητο της όλης διαδικασίας δημιουργεί αμφιβολίες για την ειλικρίνεια των προθέσεων της Σόφιας.

Η Έλκα Γιάτσεβα Ούλκαρ, σύμβουλος έρευνας στο Ινστιτούτο Μακεδονικής Γλώσσας, Κρίστε Μισίρκοφ, έχει παρόμοια άποψη:

«Το άνοιγμα των βουλγαρικών πανεπιστημιουπόλεων δεν είναι παρά η εξάπλωση της βουλγαρικής προπαγάνδας κατά την 21ο αιώνα.

»Το περίεργο είναι γιατί κανείς δεν αντιδρά εδώ.

»Οι Βούλγαροι απαιτούν εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, το κάναμε αμέσως.

»Αυτό που απέτυχαν να επιτύχουν εδαφικά, το κάνουν τώρα μέσω της προπαγάνδας», λέει η Γιάτσεβα.

Παλαιότερα, η Βουλγαρία προσπάθησε να πείσει τις Αρχές των Σκοπίων να ανοίξουν βουλγαρικές πανεπιστημιουπόλεις στη χώρα, αλλά τα αιτήματα αυτά απορρίφθηκαν από το συμβούλιο διαπίστευσης, καθώς αυτά τα σχέδια ήταν απλώς προθέσεις και δεν πληρούσαν τα εκπαιδευτικά κριτήρια για ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Σημείωση: Η Ελλάδα έπρεπε ήδη να είχε προχωρήσει τις διαδικασίες για ίδρυση ελληνικών πανεπιστημίων στα Σκόπια. Από την επόμενη ημέρα υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και επειδή ως Ελλάδα έχουμε «πρόβλημα» με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, να πήγαιναν στη Βόρεια Μακεδονία κυπριακά. Αυτά τα πανεπιστήμια ΔΕΝ θα είναι αγγλόγλωσσα αλλά ελληνόγλωσσα. Δεν θα διδάξουμε εμείς τους Βορειομακεδόνες αγγλικά αλλά ελληνικά, αφού οι ζωές τους είναι συνδεδεμένες με τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, όχι με το Λονδίνο για ψώνια στο «Harrods». Ελληνικά πρέπει να μιλάνε και στην ελληνική γλώσσα να διδαχτούν τις επιστήμες. Να σταματήσουν τα… γρυλίσματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Νίκος Δένδιας στη Σερβία συμφώνησε με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας

Δένδιας: Στρατηγικής σημασίας η αμυντική σχέση Ελλάδας–Σερβίας

Ο Νίκος Δένδιας στη Σερβία – Θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Βούτσιτς

Ο Μπελέρης θα παραιτηθεί από ευρωβουλευτής και θα διεκδικήσει ξανά τη Χειμάρρα αν δικαιωθεί από το Δικαστήριο του Στρασβούργου

Οργή ΥΠΕΞ για τον ελληνικής καταγωγής γενίτσαρο Ράμα – Ο Βορειοηπειρώτης Ράμα αρνήθηκε τη Βόρεια Ήπειρο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr