Η Ελβετία ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των νέων στελεχών του νέου κορωνοϊού που εξαπλώνονται στη χώρα, αλλά δεν επέβαλε πλήρες λοκντάουν όπως έχουν κάνει γειτονικές χώρες για να αντιμετωπίσουν την πανδημία της COVID-19.
Επίσης η χώρα χαλάρωσε τους κανόνες που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία να αιτηθούν για κρατική οικονομική βοήθεια σε περιπτώσεις δυσπραγίας.
Η Ελβετία, η οποία μέχρι τώρα ακολούθησε μια πιο ελαφρά εκδοχή περιορισμών σε επιχειρήσεις και στη δημόσια ζωή, ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα θα κλείσουν τα καταστήματα που πωλούν μη απαραίτητα είδη.
Διέταξε επίσης τις εταιρίες να απαιτήσουν την εργασία των υπαλλήλων τους από το σπίτι όταν αυτό είναι δυνατό ή όπου δεν θα δημιουργήσει δυσανάλογο βάρος.
Σε χώρους εργασίας όπου αυτό δεν είναι δυνατό, τα μέλη του προσωπικού στα γραφεία με περισσότερους από έναν εργαζόμενους θα πρέπει να φορούν συνεχώς μάσκα.
Η κυβέρνηση παρέτεινε το κλείσιμο των εστιατορίων, των πολιτιστικών και αθλητικών χώρων κατά πέντε εβδομάδες, έως τα τέλη Φεβρουαρίου, επιβεβαιώνοντας μέτρα που είχε προτείνει την περασμένη εβδομάδα.
Οι ιδιωτικές συναθροίσεις θα περιοριστούν στα πέντε άτομα, ανέφερε η κυβέρνηση. Το προηγούμενο όριο ήταν δέκα άτομα.
«Τα ποσοστά μόλυνσης παραμένουν σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο και με τα νέα, πολύ πιο μεταδοτικά στελέχη του νέου κορωνοϊού, υπάρχει η απειλή μιας ραγδαίας αναζωπύρωσης», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση ανέφερε ότι ανησυχεί για τα νέα στελέχη της COVID-19, περιλαμβανομένου εκείνου που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, τα οποία είναι 50% έως 70% πιο μεταδοτικά από προηγούμενα στελέχη, σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα 3.001 νέες μολύνσεις και 58 θανάτους στην Ελβετία και στο γειτονικό Λίχτενσταϊν.
Περίπου 490.000 μολύνσεις έχουν καταγραφεί και 7.851 άνθρωποι έχουν πεθάνει αφότου ξέσπασε η πανδημία τον Φεβρουάριο του 2020.
Η χώρα, που έχει ήδη καταβάλει δισεκατομμύρια σε δάνεια και βοήθεια για να στηρίξει την οικονομία, χαλάρωσε επίσης τους κανόνες που επιτρέπουν στις εταιρίες να λαμβάνουν κρατική στήριξη λόγω διατάραξης των εργασιών τους που σχετίζεται με την πανδημία, όπως η μείωση του βάρους της απόδειξης που πρέπει να δείξουν προτού λάβουν χρήματα.