Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Κατάρ και των τεσσάρων αραβικών χωρών που το μποϊκόταραν εδώ και πάνω από τρία χρόνια, αποκαταστάθηκαν πλήρως, ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, με τη λήξη της συνόδου κορυφής των μοναρχιών του Κόλπου.
«Αποφασίστηκε σήμερα, χάρη στη σοφία των ηγετών του Κόλπου και της Αιγύπτου, να γυρίσουμε σελίδα και να αποκαταστήσουμε όλες τις διπλωματικές σχέσεις» με το Κατάρ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ.
Η Σαουδική Αραβία και άλλες τρεις χώρες-σύμμαχοί της, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος, διέκοψαν τον Ιούνιο του 2017 τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ.
Μεταξύ άλλων, κατηγορούσαν το εμιράτο ότι στήριζε ισλαμιστικές οργανώσεις, ότι συνεργαζόταν με το Ιράν και την Τουρκία ή ότι προκαλούσε ταραχές στην περιοχή.
Με την έναρξη της συνόδου, οι συμμετέχουσες χώρες υπέγραψαν μια συμφωνία «αλληλεγγύης και σταθερότητας» με στόχο να μειωθούν οι εντάσεις μεταξύ του Κατάρ και των όμορων χωρών.
Οι προσπάθειες (του Κουβέιτ και των ΗΠΑ) μας βοήθησαν να επιτύχουμε μια συμφωνία (…) με την οποία εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη σταθερότητα του Κόλπου και των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών», δήλωσε ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος συναντήθηκε με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι και συζήτησαν «την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών», όπως μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο SPA.
Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Οι χώρες του Κόλπου υπέγραψαν μια συμφωνία «αλληλεγγύης και σταθερότητας»
Οι έξι αραβικές χώρες του Κόλπου υπέγραψαν μια συμφωνία «αλληλεγγύης και σταθερότητας», δήλωσε ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατά την έναρξη της ετήσιας συνοδου κορυφής αυτής της περιφερειακής ένωσης, η οποία έχει στόχο να βάλει τέλος σε μια διένεξη με το Κατάρ που διαρκεί πάνω από τρία χρόνια.
«Οι προσπάθειες (του Κουβέιτ και των ΗΠΑ) μας βοήθησαν να επιτύχουμε συμφωνία για τη διακήρυξη της Αλ-Ούλα που θα υπογραφεί σ’ αυτή τη σύνοδο κορυφής, όπου βεβαιώνουμε την αλληλεγγύη και τη σταθερότητα στον Κόλπο», υπογράμμισε.
«Έχουμε σήμερα επειγόντως ανάγκη να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να δώσουμε ώθηση στην περιφέρειά μας και για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που μας περιβάλλουν, ιδιαίτερα τις απειλές που δημιουργούνται από το πυρηνικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του ιρανικού καθεστώτος και από τα σχέδιά του για σαμποτάζ και καταστροφή», πρόσθεσε.
Οι ηγέτες των έξι χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου υπέγραψαν στη συνέχεια δύο έγγραφα: τη διακήρυξη της Αλ-Ούλα, όπου διεξάγεται η σύνοδος κoρυφής στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία, και ένα τελικό ανακοινωθέν.
Το περιεχόμενό τους δεν δημοσιοποιήθηκε αμέσως.