Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Forbes: Τι θα κάνει ο Μπάιντεν με τον Ερντογάν; – Οι καιροί έχουν αλλάξει

Forbes: Τι θα κάνει ο Μπάιντεν με τον Ερντογάν; – Οι καιροί έχουν αλλάξει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Eίναι έντονη η συζήτηση μεταξύ των ειδικών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής για το πώς θα χειριστεί ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν την Τουρκία, καθώς υπάρχει μια τρομακτική λίστα παραβιάσεων από πλευράς Ερντογάν την περίοδο Τραμπ, αλλά και ειδικά τον τελευταίο χρόνο, σημειώνει άρθρο του Forbes.

Πρέπει το θέμα Τουρκία να βρίσκεται ψηλά στη λίστα των επειγουσών ανησυχιών του, πιστεύουν οι ειδικοί, κι όχι μόνο λόγω της ασυνάρτητης και χαώδους προσέγγισης της διακυβέρνησης Τραμπ.

Επί διακυβέρνησης Τραμπ, ο Ερντογάν με το ισοπεδωμένο δικαστικό του σύστημα εξαπέλυσε πογκρόμ κατά εγχώριων ΜΜΕ, Κούρδων πολιτικών και αντιφρονούντων ακτιβιστών, όπως ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά, ενώ οδήγησε την Τουρκία σε τρεις στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν.

Υπάρχει μια τρομακτική λίστα παραβιάσεων μόνο μέσα σε μια χρονιά.

Κι όλα αυτά παραβλέποντας απολύτως την Ουάσιγκτον, προσθέτει το άρθρο του Μελίκ Καϊλάν στο Forbes.

Ορισμένοι απ’ τους ειδικούς αυτούς εκτιμούν ότι ο Μπάιντεν θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να χειριστεί έξυπνα και χωρίς να απομακρύνει τον Ερντογάν, ώστε να σταθεροποιήσει την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και να μην ωθήσει ακόμη περισσότερο την Τουρκία στον σφικτό εναγκαλισμό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Είναι όμως, όντως, υποχρεωμένες οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν μαλακά την Τουρκία του Ερντογάν; διερωτάται το Forbes.

Ο ιστορικός ρόλος της Τουρκίας για τη Δύση ήταν να λειτουργεί ως ανάχωμα ανάμεσα στη σοβιετική ισχύ και την ευάλωτη, πλούσια σε πετρέλαια Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο.

Αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει, επισημαίνει στην ανάλυσή του για το Forbes ο Μελίκ Καϊλάν.

Σταδιακά το εισαγόμενο πετρέλαιο χάνει τη στρατηγική του σημασία, ακόμη και για την Ευρώπη, που θα μπορέσει να ξεπεράσει με τη βοήθεια της Αμερικής τις δυσκολίες των χρόνων μετάβασης.

Ως εκ τούτου η σημασία της Μέσης Ανατολής υποβαθμίζεται όπως και ο ρόλος της Τουρκίας του Ερντογάν ως φρουρού.

Ακόμη κι η ίδια η σταθερότητα της Τουρκίας μετρά λιγότερο – εκτός αν υπάρξει κίνδυνος να λειτουργήσει ως χοάνη προσφυγικών ροών, πράγμα που δεν συνιστά πλέον τόσο μεγάλο πρόβλημα.

Από την άλλη ένας από τους βασικότερους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ, μπορεί να διαφυλάξει άριστα μόνο του την ασφάλεια και τα συμφέροντά του, άρα δεν υπάρχει θέμα.

Τότε γιατί η Δύση να φέρεται με το γάντι στην Τουρκία;

Δεν τίθεται θέμα ότι όποιες ανοικτά εχθρικές πολιτικές της Δύσης έναντι της Τουρκίας θα εδραίωναν τη θέση του Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας του.

Θα’ πρεπε κάτι τέτοιο να είναι πρώτη προτεραιότητα; Μάλλον, όχι.

Από την άλλη, όμως, οι ΗΠΑ και οι Ευρώπη χρησιμοποιούνται συχνά ως φόβητρα από Τούρκους πολιτικούς, όπως έκανε πρόσφατα ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου που κατηγόρησε τον Ερντογάν για αδύναμη διπλωματία, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ, αντί να ορθώσει σθεναρά το ανάστημά του απέναντί τους, λέει ο αναλυτής του Forbes.

«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι ΗΠΑ, ό,τι κι αν κάνουν, θα είναι αποδιοπομπαίος τράγος για την Τουρκία.

»Άρα δεν έχουν και πολλά να χάσουν με μια σθεναρή στάση απέναντί της.

»Από την άλλη εγείρεται το ερώτημα: Αν η Τουρκία δεν είναι τόσο σημαντική από στρατηγικής άποψης, γιατί να μπουν οι ΗΠΑ στη διαδικασία των τιμωρητικών πολιτικών και ποιες θα πρέπει να είναι αυτές;».

Οι οικονομικές κυρώσεις θα πονέσουν περισσότερο τον Ερντογάν

Τίποτε δεν πρόκειται να κλονίσει περισσότερο τον Ερντογάν από μια ελεύθερη πτώση της τουρκικής οικονομίας, όπως αποδείχθηκε όταν ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε κυρώσεις το 2018 στην Άγκυρα για την υπόθεση της φυλάκισης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, που κατηγορήθηκε για υπόθαλψη τρομοκρατίας.

Οι κυρώσεις πυροδότησαν νομισματική κρίση και μια οδυνηρή ύφεση στην οικονομία.

Και τίποτε, συνεχίζει ο αρθρογράφος του Forbes, δεν πρόκειται να μεταστρέψει την άποψη της τουρκικής κοινής γνώμης για τις λαϊκίστικές στρατιωτικές του περιπέτειες στο εξωτερικό, όσο η κατάρρευση της οικονομίας.

«Ο Ερντογάν διέταξε πρώτα την επιχείρηση στη Συρία και τώρα οι δρόμοι της Τουρκίας είναι κατάμεστοι με απελπισμένους Σύρους πρόσφυγες.

»Κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσει το κόμμα του τις σημαντικότατες δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.

»Κι ανάλογα με το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα οι Τούρκοι είτε θα θυμούνται τους αιώνες της οθωμανικής αυτοκρατορικής ισχύος είτε αντίθετα τη μακρά παρακμή της που κατέστησε προτιμητέο τον απομονωτισμό της Τουρκικής Δημοκρατίας.

»Ως εκ τούτου, εάν χρειαστεί, οι οικονομικές κυρώσεις θα αποδώσουν κατά του Ερντογάν», σημειώνει.

Τί θα τις κάνει αναγκαίες; Το έντονο φλερτ του Ερντογάν με τη Μόσχα ίσως καταστήσει αναγκαίες αυτές τις κυρώσεις, αλλά τα στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας και της Τουρκίας είναι τόσο αντικρουόμενα, που εύκολα μπορούν να αποσταθεροποιηθούν οι σχέσεις τους.

Εξίσου διαμετρικά αντίθετοι είναι κι οι στρατηγικοί στόχοι της Άγκυρας και της Τεχεράνης.

Κι αν συνεχίσει ο Ερντογάν την πολιτική επίδειξης ισχύος στη Μεσόγειο, ίσως πυροδοτήσει τιμωρητικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας, αλλά γι’ αυτό θα χρειαζόταν να κινητοποιήσουν οι ΗΠΑ την παραλυμένη ΕΕ, υπογραμμίζει ο αναλυτής του Forbes.

Και καταλήγει: «Η αλήθεια είναι ότι αν ευθυγραμμιζόταν ο Ερντογάν με το ΝΑΤΟ και τα δυτικά συμφέροντα καμία από τις κινήσεις του στο εξωτερικό δεν θα ωθούσε σε σκληρά αντίμετρα, αν και θα τα έφερνε πιο κοντά.

»Αλλά το κύμα καταστολής στο εσωτερικό σε συνδυασμό με τον τυχοδιωκτισμό του στο εξωτερικό, τα πυραυλικά συστήματα S-400, η ενθάρρυνση ισλαμιστικών ομάδων, το φλερτ με το μπλοκ των αυταρχικών καθεστώτων, όλα αυτά προσδίδουν καθεστώς αντιπάλου χώρας στην Τουρκία.

»Ο Λευκός Οίκος του Μπάιντεν πιθανότατα θα αντιμετωπίσει σθεναρά τον Ερντογάν, αλλά η ανάγκη ανοικοδόμησης των θεσμών της εξωτερικής πολιτικής θα τον κρατήσει για λίγο απασχολημένο».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Κούρδος «τουρκεμένος» Χακάν Φιντάν ζήτησε ξεδιάντροπα συνεκμετάλλευση του Αιγαίου – Του «άνοιξε την όρεξη» ο φοβικός «γαμπρός» Γεραπετρίτης

Αμερικανικός επιστημονικός δορυφόρος εντόπισε το μυστικό αεροπλανοφόρο της Κίνας

Η Κύπρος στο ΝΑΤΟ ως «νέα Σούδα»;

Στη Βρετανία αγνώστου ταυτότητας ντρόουνς πέταξαν πάνω από αμερικανικές βάσεις

Ο Ζελένσκι είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να τελειώσει το 2025

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr