Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Ισλαμιστές, Λιβύη, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, Φατί Μπασάγκα,
Για διχασμό μεταξύ των ισλαμιστών της δυτικής Λιβύης κάνει λόγο η εφημερίδα «Al Arab». Έχουν μοιραστεί σε δύο παρατάξεις. Εκείνοι που επιθυμούν πολιτική λύση και οι άλλοι που επιμένουν σε συνέχιση του πολέμου κατά του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ με στόχο την κατάληψη της Σύρτης και των λιμανιών εξαγωγής πετρελαίου.
Η φιλοδοξία του (Τουρκολίβυου) υπουργού Εσωτερικών, Φατί Μπασάγκα, να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης έχει επιδεινώσει τη σχέση του με τον πρώην σύμμαχό του, την Τουρκία, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέρεται ενοχλημένη από τις επισκέψεις που πραγματοποίησε στην Αίγυπτο και τη Γαλλία.
Η επιρροή του Μπασάγκα, ο οποίος περιγράφεται ως ο ισχυρός άνδρας της δυτικής Λιβύη, μειώνεται από «τη φωτεινότητα του αστέρα» του υπουργού Άμυνας που διορίστηκε πριν από μήνες, του Σαλαχεντίν αλ Ναμρούς, ο οποίος είναι γνωστός φιλότουρκος.
Αναφορικά με την επίσκεψη αιγυπτιακής αντιπροσωπείας την Κυριακή στην Τρίπολη, αιγυπτιακές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, μιλώντας στην στην Al-Arab ότι, «η απομάκρυνση της Αιγύπτου από την Τρίπολη ήταν ένας από τους λόγους που διευκόλυνε την είσοδο της Τουρκίας στον χώρο της Λιβύης και την επέκτασή της, καθώς η (ισλαμιστική) Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) είχε την πλάτη της εκτεθειμένη σε μια κατάσταση ακραίας σύγχυσης και όταν η Άγκυρα προσέφερε στρατιωτική και πολιτική συμφωνία, την άρπαξε».
Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι ο Φαγιέζ αλ Σαράτζ πραγματοποίησε μια μυστική επίσκεψη στο Κάιρο, στα μέσα Νοεμβρίου, κατά την οποία συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, στρατηγό Άμπας Κάμελ και ο Φάτι Μπασάγκα επισκέφθηκε επίσης το Κάιρο σε κοντινή ημερομηνία, πραγματοποιώντας συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους της επιτροπής ασφαλείας που είναι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση του φακέλου της Λιβύης.