Αφού έφυγαν από το Ιράκ και τη Συρία, που μαστίζονται από τους πολέμους, οι Λιβανέζοι φεύγουν πλέον από τη χρεοκοπημένη χώρα τους, μειώνοντας περαιτέρω τη χριστιανική παρουσία σε αυτά τα εδάφη, σημειώνει στην εφημερίδα Le Figaro ο δημοσιογράφος Georges Malbrunot, σε ρεπορτάζ σχετικά με τους εναπομείναντες χριστιανούς στη Μέση Ανατολή.
Καθώς η Μέση Ανατολή συγκλονίζεται από τη βία και την αστάθεια, οι Χριστιανοί υποχωρούν στις σειρήνες της μετανάστευσης.
Ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες χριστιανοί στο Ιράκ, πριν από την αμερικανική εισβολή του 2003 και σήμερα μόλις 300.000.
Σε αυτήν τη χώρα της αρχαίας Μεσοποταμίας, την οποία ο Πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί τον Μάρτιο, το κράτος είναι ανύπαρκτο, η απειλή των τζιχαντιστών και η πίεση από φίλο-ιρανικές πολιτοφυλακές σιιτών παραμένουν, ενώ η ανοικοδόμηση πόλεων, που απελευθερώθηκαν από το ισλαμικό κράτος πριν από τρία χρόνια, μόλις ξεκίνησε.
Δύσκολο υπό αυτές τις συνθήκες να αντισταθεί κάποιος στην εξορία, ακόμη και αν –και οι Χριστιανοί της Ανατολής το γνωρίζουν από την εμπειρία– η μετανάστευση είναι συχνά ψευδαίσθηση.
Στη Συρία, οι Χριστιανοί αντιπροσωπεύουν τώρα μόνο το 5-8% του πληθυσμού.
Περίπου 600.000 από αυτούς έχουν φύγει από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του Μπασάρ αλ Άσαντ, το 2011.
Στο Λίβανο, η τρέχουσα κρίση δημιουργεί φόβους, ότι μια νέα έξοδος θα αποδυναμώσει περαιτέρω τη χριστιανική κοινότητα, τη μεγάλη χαμένη των τελευταίων σαράντα ετών, ειδικά έναντι των σιιτών (περίπου το 30% του πληθυσμού, όπως οι χριστιανοί), που επιθυμούν να εξισορροπήσουν την ισορροπία της πολιτικής εξουσίας.