Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκία και Ιταλία «πασχίζουν» να κρατήσουν τον Σαράτζ πρόεδρο της Λιβύης

Τουρκία και Ιταλία «πασχίζουν» να κρατήσουν τον Σαράτζ πρόεδρο της Λιβύης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Καθώς ο πολιτικός διάλογος «σκοντάφτει» στη Λιβύη, Τουρκία και Ιταλία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις δυστυχίες της βορειοαφρικανικής χώρας με σκοπό να διοριστεί μια νέα Εκτελεστική Αρχή (κυβέρνηση) υπό τον σύμμαχό τους, τον σημερινό επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), ισλαμιστή – Τουρκολίβυο, Φαγιέζ αλ Σαράτζ, μεταδίδει το The Arab Weekly.

Αυτό επαναφέρει στην επιφάνεια ένα προηγούμενο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο Σαράτζ παραμένει επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου, ενώ ο στρατός, με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, θα διορίσει πρωθυπουργό της επιλογής του.

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε και ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο μετέφεραν στον Χαφτάρ πρόταση του Σαράτζ, που λέει ότι ο Σαράτζ θα παραμείνει επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου με αντάλλαγμα τον διορισμό πρωθυπουργού από την Κυρηναϊκή (ανατολική Λιβύη).

Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι, «ο Σαράτζ ενημέρωσε την Ιταλία και την Τουρκία ότι είναι έτοιμος να παρατείνει την εντολή του, αλλά πρότεινε να δώσει χώρο για έναν νέο πρωθυπουργό (μια θέση που δεν υπάρχει σήμερα), και δέχτηκε ο υποψήφιος να προέρχεται από το στρατόπεδο του Χαφτάρ.

»Αυτή είναι η πολιτική πρόταση που παρουσίασαν οι Κόντε και Ντι Μάιο στον στρατάρχη Χαφτάρ».

Εάν ο Χαφτάρ συμφωνήσει, θα βάλει τέλος στις φιλοδοξίες της Προέδρου του Κοινοβουλίου, Ακίλα Σάλεχ, ο οποίος είχε στόχο την Προεδρία.

Ο Σάλεχ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, άσκησε μεγάλη πίεση στον Χαφτάρ να αποσυρθεί από τη νότια Τρίπολη, μια προϋπόθεση που είχαν θέσει οι ισλαμιστές και οι σύμμαχοί τους πριν ξεκινήσουν οποιεσδήποτε συνομιλίες.

Ο Σάλεχ, υποστηρίζει το δημοσίευμα, κατάφερε να απομονώσει τον στρατάρχη Χαφτάρ από διεθνείς επαφές.

Τουρκία και Ιταλία βασίζονται στον θυμό του Χαφτάρ για την αποδοχή της πρότασης να διατηρηθεί ο Σαράτζ στην εξουσία, αντί του Σάλεχ.

Η Αίγυπτος διαφωνεί με την ιταλο-τουρκική πρόταση και για αυτό έστειλε τον επικεφαλής πληροφοριών της, Αμπάς Κάμελ, στη Ρατζμά σε μια προσπάθεια να αναγνώσει τις προθέσεις του Χαφτάρ στην ιταλική προσφορά και να τον πείσει να την απορρίψει.

Είναι πολύ πιθανό η Ιταλία, όπως και η Τουρκία, να ανησυχεί με μια νέα Εκτελεστική Αρχή στη Λιβύη που θα περιόριζε την ισχυρή επιρροή της στη χώρα και θα προωθούσε τα συμφέροντα της αντίπαλης Γαλλίας, ειδικά μετά την επίσκεψη του Φατί Μπασάγκα στο Παρίσι και την υπογραφή συμβάσεων με ορισμένες γαλλικές εταιρείες ασφαλείας.

Επίσης, σε ό,τι αφορά την Τουρκία, πολλές οικονομικές συμφωνίες μεταξύ του Σαράτζ και της Άγκυρας, σε αντάλλαγμα για τη τουρκική στρατιωτική παρέμβαση για την απόκρουση της επίθεσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στην Τρίπολη, δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί.

Αυτές σχετίζονται με λιμάνια της Λιβύης, ειδικά με το λιμάνι της Μισράτα, ενώ άλλες αναφορές κάνουν λόγο για τουρκικές φιλοδοξίες για τον έλεγχο όλων των λιμένων στη δυτική Λιβύη.

Η Άγκυρα φοβάται επίσης ότι μια νέα Αρχή στη Λιβύη θα υπονόμευε την έκνομη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με τον Σαράτζ, στην οποία αντιτίθενται πολλές χώρες, με επικεφαλής τη Γαλλία και την Αίγυπτο.

Οι προσπάθειες του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης έχουν σταματήσει, αδυνατούν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με έναν μηχανισμό επιλογής υποψηφίων για τις υψηλότερες θέσεις στη νέα Εκτελεστική Αρχή, εν μέσω κατηγοριών ότι ο πλούσιος επιχειρηματίας Αλί αλ Νταμπάιμπα, ο οποίος είναι κοντά στην Τουρκία, εμποδίζει τον διάλογο.

Οι κατηγορίες κατά του Νταμπάιμπα επικεντρώθηκαν αρχικά ότι δωροδόκησε συμμετέχοντες στο διάλογο για να καταψηφίσουν τον μηχανισμό που θα οδηγούσε στην επικράτηση της πρότασης Σάλεχ-Μπασάγκα.

Οι προσπάθειες του Νταμπάιμπα έμοιαζαν αρχικά να αποφέρουν καρπούς, καθώς οι ψηφοφορίες του πρώτου γύρου έδωσαν πλεονέκτημα σε μια πρόταση που άνοιγε τον δρόμο για τον γαμπρό του Νταμπάιμπα και επιχειρηματία από τη Μισράτα, Αμπντουλχαμίντ αλ Νταμπάιμπα, να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και ο βουλευτής Αμπντούλ Τζαουάντ αλ Ουμπαΐντι να αναλάβει επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου.

Τελικά όμως ο Νταμπάιμπα αποσύρθηκε από την παραπάνω πρόταση, κάνοντας φανερό ότι η παρέμβασή του είχε ως στόχο την παρεμπόδιση του διαλόγου για να βοηθήσει τον Σαράτζ να επιβιώσει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Έλον Μασκ: Παρεμβάσεις υπέρ ακροδεξιών κομμάτων σε Γερμανία και Βρετανία

Η Νίνα Κασιμάτη κατακεραυνώνει τους «αλληλέγγυους» που αποσιωπούν τον βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Ο Σαουδάραβας ψυχίατρος που σκόρπισε τον θάνατο πιστεύει ότι η Γερμανία έχει σχέδιο εξισλαμισμού της Ευρώπης

Γερμανία: Αυτοκίνητο έπεσε σε επισκέπτες χριστουγεννιάτικης αγοράς – Πολλοί νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Διπλωμάτες των ΗΠΑ στη Συρία για συνομιλίες με τους νέους ηγέτες της

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr