Ο χειμώνας και το σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19, σε συνδυασμό με την πολυαναμενόμενη διάθεση του εμβολίου, επέφεραν σημαντικές αλλαγές στην κατάταξη της λίστας Covid Resilience του Bloomberg, η οποία αναφέρεται στα καλύτερα και στα χειρότερα μέρη, στα οποία μπορεί να ζει κάποιος την εποχή του κορωνοϊού.
Η λίστα ανανεώνεται κάθε μήνα και αναφέρει με αριθμούς για το πού η πανδημία έχει ελεγχθεί πιο αποτελεσματικά και οι μεταβολές στην κοινωνική και οικονομική ζωή της εκάστοτε χώρας είναι μικρότερες.
Στην πρώτη θέση για τον μήνα Δεκέμβριο παραμένει η Νέα Ζηλανδία, η οποία χάρη στα κλειστά της σύνορα και τις συμφωνίες που υπέγραψε για το εμβόλιο έχει εξαλείψει τον ιό στην κοινότητα.
Στη δεύτερη θέση ανέβηκε η Ταιβάν καθώς οι καιρικές συνθήκες που έχουν αρχίσει να επικρατούν σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, είχαν σαν αποτέλεσμα ν’ αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διαχείριση της πανδημίας και να πέσουν πέντε και τέσσερις θέσεις αντίστοιχα.
Την πρώτη πεντάδα κλείνουν η Αυστραλία, η Νορβηγία και η Σιγκαπούρη, ενώ ακολουθούν από το 6-10, η Φινλανδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Κίνα και η Δανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ στην πρώτη 5αδα μετά τη Νέα Ζηλανδία όλες οι χώρες κατέγραψαν άνοδο 1-6 θέσεων, στις θέσεις 6-10 παρατηρείται πτώση σε όλες τις χώρες.
Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ κατέχουν το αρνητικό ρεκόρ της μεγαλύτερης πτώσης θέσεων καθώς από τις 23 Νοεμβρίου που ήταν η τελευταία ενημέρωση της κατάταξης, έχουν πέσει 19 θέσεις, με αποτέλεσμα η χώρα μας από το νο31 να έχει βρεθεί στο Ν50 σε σύνολο 53 χώρων.
Μάλιστα βρίσκεται πάνω μόνο από την Αργεντινή, το Περού και το Μεξικό, ενώ έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας απ’ όλες τις χώρες της λίστας με ποσοστό 6,3%.
Στην κατάταξη του Bloomberg υπολογίζονται στην πρώτη κατηγορία οι εξής δείκτες:
Τα κρούσματα ανά μήνα
Η θνητότητα
Οι συνολικοί θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους
Τα ποσοστά των θετικών τεστ
Η πρόσβαση στα εμβόλια
Στη δεύτερη κατηγορία που αφορά την ποιότητα ζωής υπολογίζονται:
Η αυστηρότητα του lockdown
Η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών
Η πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ
Η ανταπόκριση του συστήματος υγείας
Πόσο άλλαξε η ζωή των πολιτών
Με βάση τα νούμερα που έχει η εκάστοτε χώρα σ’ αυτούς τους παράγοντες προκύπτει ο δείκτης Covid Resilience του Bloomberg, βάσει του οποίου ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν χώρες στην κατάταξη.
Επιπλέον η χώρα μας έχει πέραν της θνητότητας άλλες δύο αρνητικές πρωτιές στη λίστα, καθώς βρίσκεται στην τελευταία θέση για το αυστηρότερο lockdown και στη μικρότερη κινητικότητα των πολιτών (δεν υπάρχουν στοιχεία για το Ιράν στη συγκεκριμένη κατηγορία).
Τέλος βρίσκεται 10η θέση σχετικά με τη χειρότερη πρόβλεψη για το μέλλον της αύξησης του ΑΕΠ για το 2021.
Τέλος στην κατάταξη του Bloomberg μεγάλη πτώση σημείωσαν η Τουρκία και η Ινδονησία, καθώς έπεσαν 15 και 13 θέσεις αντίστοιχα, ενώ σημαντική άνοδο σημείωσε το Ιράκ, το οποίο ανέβηκε 13 θέσεις.
Επιπλέον 11 θέσεις ανέβηκαν η Νιγηρία, οι Φιλιππίνες και η Γαλλία. Πάντως όπως σημειώνει και το Bloomberg στην περίπτωση της Γαλλίας, το γεγονός ότι πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε θετικός στον ιό δείχνει ότι η χώρα είναι χρειάζεται ακόμα καιρό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Στην αξιολόγηση του Bloomberg λαμβάνονται υπόψη χώρες με οικονομίες άνω των 200 δισεκατομμυρίων.