Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μοραβιέτσκι: Το βέτο της Πολωνίας προστατεύει τους αδύναμους στην Ε.Ε.

Μοραβιέτσκι: Το βέτο της Πολωνίας προστατεύει τους αδύναμους στην Ε.Ε.
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι εξέφρασε την υποψία πριν από τη Σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη και την Παρασκευή ότι ο μηχανασιμός του κράτους δικαίου αποσκοπεί στη μη ενεργοποίηση του Ταμείου ανάκαμψης και στην κηδεμονία των Βρυξελλών.

Η προσπάθεια εισαγωγής του μηχανισμού (ελέγχου των Αρχών) του κράτους δικαίου στη διαδικασία κατανομής των κονδυλίων του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας «θα μπορούσε να είναι ένα παιχνίδι που παίζουν ορισμένοι εμπλεκόμενοι, ώστε το ευρωπαϊκό Ταμείο ανάκαμψης να μην ενεργοποιηθεί.

Μήπως οι παίκτες αυτού του παιχνιδιού οι οποίοι είναι στην πραγματικότητα οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι της κοινής εσωτερικής αγοράς, δεν έχουν καμία διάθεση να πληρώνουν στο κοινό Ταμείο;», γράφει ο πολιτικός του κυβερνώντος εθνικο-λαϊκιστικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) σε άρθρο του το οποίο φιλοξενείται στο αυριανό φύλλο της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt».

Πριν από τον αποφασιστικό γύρο για τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας εγείρει σοβαρές κατηγορίες εναντίον των μεγάλων χωρών της ΕΕ.

Το βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας το υπερασπίζεται ο Μοραβιέτσκι ως «βαλβίδα ασφαλείας χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Εξυπηρετεί την αναζήτηση ενός συμβιβασμού και προστατεύει τους πιο αδύναμους από την κηδεμονία των σημερινών ισχυρών», συνεχίζει.

Ταυτόχρονα, ο Πολωνός πρωθυπουργός αναζητά συμμάχους για τη στάση του, υποστηρίζοντας ότι «αρχικά θα μπορούσε η Πολωνία να επηρεαστεί από τις περικοπές χρηματοδότησης από την ΕΕ λόγω φερόμενων παραβιάσεων του κράτους δικαίου.

»Μετά, όμως, θα μπορεί να πλήξει κάθε άλλο κράτος της ΕΕ εάν δεν είναι έτοιμο να υποκύψει στη βούληση των Βρυξελλών.

»Ο επιδιωκόμενος μηχανισμός (ελέγχου των αρχών του) κράτους δικαίου είναι ένα μέσο αυθαιρεσίας, τον οποίο αποφάσισαν σημαντικά λιγότερο δημοκρατικά νομιμοποιημένοι θεσμοί από τα εθνικά κοινοβούλια», τονίζει στο άρθρο του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στα χαμηλά οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ – Κίνδυνος στο στόχο μείωσης ρύπων

Μπορεί η ΕΕ να βάλει φρένο στην Temu;

Κ. Καραμανλής: Αιχμές κατά Μητσοτάκη για τη διαγραφή Σαμαρά – «Όχι» στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Η Μόσχα λέει ότι η νέα αμερικανική βάση στην Πολωνία αυξάνει τον συνολικό πυρηνικό κίνδυνο

Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε τον Πούτιν στην Αν. Ευρώπη, λέει ο αρχηγός του βρετ. στρατού

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr