Συμφωνία για συνεργασία στον αμυντικό τομέα μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της ισλαμιστικής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Τρίπολης υπεγράφη στη Ρώμη, στην έδρα του Γενικού Επιτελείου του ιταλικού στρατού.
Τη συνεργασία επισημοποίησαν με την υπογραφή τους ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Λορέντσο Γκουερίνι και ο Σαλαχουντίν Αλ Ναμρούς, επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας της ισλαμιστικής λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που δεν αναγνωρίζεται από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων.
«Αυτή μπορεί να θεωρηθεί η πρώτη συνεδρίαση της κοινής ίταλο-λιβυκής επιτροπής, η οποία θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τον διάλογό μας και να αποφασίσουμε -από κοινού- τις προτεραιότητες και τον τρόπο με τον οποίο η Ιταλία θα στηρίξει την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης», δήλωσε ο Γκουερίνι.
Η συμφωνία προβλέπει παροχή στήριξης, από μέρους της ιταλικής κυβέρνησης, στον υγειονομικό τομέα και ιδίως στους στρατιωτικούς γιατρούς, την εκπαίδευση των τζιχαντιστικών ενόπλων δυνάμεων της ισλαμιστικής κυβέρνησης του Αλ Σάρατζ και την εκκαθάριση ναρκοθετημένων περιοχών.
Να σημειωθεί ότι στη Μισράτα της Λιβύης, που ελέγχεται από τη GNA, λειτουργεί από το φθινόπωρο του 2016 (δηλαδή εδώ και τέσσερα χρόνια) ιταλικό στρατιωτικό νοσοκομείο εκστρατείας στον χώρο του αεροδρομίου και εκεί οι Ιταλοί περιθάλπουν τους τραυματίες τζιχαντιστές. Οι Ιταλοί επίσης ήδη υποτίθεται ότι εκκαθαρίζουν ναρκοπέδια.
Τα ιταλικά κατορθώματα έχουν αναδειχθεί ειδησεογραφικά, όπως διαβάζετε και παρακάτω όπου ο τίτλος γράφει:
«Τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα περιθάλπησαν σε ιταλικό στρατιωτικό νοσοκομείο στη Λιβύη».
Το καινούργιο είναι ότι θα αναλάβουν και τη στρατιωτική εκπαίδευση των τρομοκρατών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
«Υπογράψαμε με το ιταλικό υπουργείο Άμυνας σήμερα, Παρασκευή, στη Ρώμη την Κοινή Συμφωνία Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας και τη σύσταση Μικτής Επιτροπής Στρατιωτικής Συνεργασίας σε διάφορους αμυντικούς τομείς», δήλωσε ο Σαλαχουντίν Αλ Ναμρούς μετά τις υπογραφές.
«Συμφωνήσαμε με την ιταλική πλευρά να συνεργαστούμε στην κατάρτιση και τη στρατιωτική εκπαίδευση, την ανταλλαγή γνώσεων, την υποστήριξη, την ανάπτυξη, τη συντήρηση, τις διαβουλεύσεις, τη συνεργασία στην παράνομη μετανάστευση, την ασφάλεια των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, εκκαθάριση πυρομαχικών και ναρκών, καθώς και αρωγή σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως φυσικές καταστροφές και υγεία».
Ο ισλαμιστής υπουργός Άμυνας επεσήμανε ότι η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας περιλαμβάνει στρατιωτική εκπαίδευση και στρατιωτικές ασκήσεις, την αναδιοργάνωση των στρατιωτικών μονάδων και των οργάνων ασφαλείας με κοινή προοπτική τον εξοπλισμό των στρατιωτικών και των αστυνομικών μονάδων με ό,τι απαραίτητο ώστε να εκτελούν τα καθήκοντά τους στο έπακρο.
«Οι στόχοι μας στο υπουργείο Άμυνας είναι να αναπτύξουμε και να οικοδομήσουμε ικανότητα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας με τις αδελφές μας χώρες, η οποία ξεκίνησε με τους Τούρκους και τους Καταριανούς συμμάχους μας και τώρα με την ιταλική πλευρά και θα συνεχίσει να επεκτείνεται σε όλες τις χώρες που έχουν σταθεί στον λαό της Λιβύης» είπε ο Ναμρούς αναφερόμενος στις χώρες που υποστήριξαν τους τζιχαντιστές, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές και την Ιταλία.
Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης συνεργασία στη στρατιωτική ιατρική μέσω της εκπαίδευσης του υγειονομικού προσωπικού, παρέχοντας τον απαραίτητο εξοπλισμό και την ανταλλαγή συμβούλων, πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης στην επιστημονική, τεχνική και στρατιωτική ασφάλεια.
Στο μεταξύ, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, με αναφορά πάντα στη Λιβύη, μιλώντας σε διπλωματικό φόρουμ, δεν έκρυψε την ανησυχία του «για τη δραστηριότητα επιρροής η οποία αναπτύσσεται από τρίτες χώρες».
«Τόσο εκείνοι που στήριξαν την κυβέρνηση της Βεγγάζης, όσο και εμείς, που προσφέραμε στήριξη στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, πρέπει να στοιχηματίσουμε στην επικράτηση της πολιτικής λύσης» πρόσθεσε, τέλος, η Ιταλίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Μαρίνα Σερένι.
Απορία προς τον Λουίτζι ντι Μάιο: Η Ιταλία δεν είναι τρίτη χώρα; Ή δεν πιάνεται για χώρα;
Η Μαρίνα Σερένι ομολόγησε πολύ καθαρά ότι η Ιταλία προσέφερε στήριξη στην ισλαμιστική GNA.
Ομολόγησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι είναι μία από τις τρίτες χώρες που εμπλέκονται στα εσωτερικά της Λιβύης.
Και πώς η Ιταλία υπογράφει μια τέτοια συνεργασία με την τζιχαντιστική διοίκηση του Σαράτζ πριν επιτευχθεί πολιτική λύση;
Αγνοούν οι Ιταλοί πως η διοίκηση του Σαράτζ δεν νομιμοποιείται να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες; Αλλά μόνο η Βουλή των Αντιπροσώπων;
Δηλαδή, ποια η διαφορά της «συμφωνίας» των Ιταλών με τους τζιχαντιστές από την αντίστοιχη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που σύναψε πέρσι η Τουρκία με την Τρίπολη;
Κάποιος καλοπροαίρετος ίσως να έλεγε, «μακάρι να πάνε οι Ιταλοί στην Τρίπολη και να φύγουν οι Τούρκοι». Ναι, εάν οι Ιταλοί ήταν σοβαρό κράτος και όχι οπερέτα.
Διότι οι Ιταλοί είναι ήδη στην Τρίπολη εδώ και πολύ καιρό και συνυπάρχουν αγαστά με τους Τούρκους.
Σε κάθε περίπτωση και σε ό,τι μας αφορά, τα ιταλικά καμώματα είναι σαν να αναγνωρίζουν εμμέσως νομιμότητα στις συμφωνίες που υπέγραψε η διοίκηση του Σαράτζ με την Τουρκία.