Ο Μπουλέντ Αρίντς (Bülent Arınç), πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός, υψηλό στέλεχος του ισλαμιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και ένας από τους τέσσερις ιδρυτές του κόμματος, παραιτήθηκε την Τρίτη από την Ανώτατη Συμβουλευτική Επιτροπή, δηλαδή από σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι έκανε δεκτή την παραίτηση.
Ο Αρίντς ήταν αυτός που έθεσε το θέμα του Αλμπαϊράκ, στην Ανώτατη Συμβουλευτική Επιτροπή, για να ακολουθήσει η παραίτηση του γαμπρού του Ερντογάν από τη θέση του υπουργού Οικονομίας.
Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο Αρίντς έκανε δήλωση για το άδικο της συνεχιζόμενης κράτησης του συμπροέδρου του σοσιαλιστικού φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και του ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα, που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους του συγκυβερνώντος ακροδεξιού κόμματος των Γκρίζων Λύκων.
Ντεμιρτάς και Καβάλα έχουν συλληφθεί μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Σε συνέντευξή του στο κανάλι Haberturk, ο Αρίντς δήλωσε πως τάσσεται κατά της παράτασης της κράτησης του Ντεμιρτάς και πως τον έχει σοκάρει η συνεχιζόμενη κράτηση του Καβαλά.
«Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς βρίσκεται στη φυλακή εδώ και τρία με τέσσερα χρόνια.
»Η σύλληψη δεν πρέπει να μετατρέπεται σε τιμωρία», δήλωσε ο Αρίντς και πρόσθεσε:
«Με σοκάρει το γεγονός ότι (ο Καβαλά) εξακολουθεί να κρατείται.
»Είναι ανάγκη να απελευθερωθεί.
»Όταν διάβασα αυτά τα κατηγορητήρια, είπα πως ούτε παιδί δεν θα τα έγραφε αυτά».
Τα σχόλια του Αρίντς επικρίθηκαν από τους εθνικιστές του κόμματος MHP (Γκρίζοι Λύκοι), συμμάχου του κυβερνώντος κόμματος AKP του Ερντογάν.
Το AKP μαζί με το MHP έχουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Ο Γιλντιράι Τσιτσέκ, σύμβουλος επικοινωνίας του ηγέτη του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απάντησε στον Αρίντς περιγράφοντας τον Ντεμιρτάς ως φονιά και τρομοκράτη που είναι μέλος του παράνομου PKK.
«Να ‘χει την κατάρα του Θεού ο τρομοκράτης, από τον οποίο εντυπωσιαστήκατε», έγραψε ο Τσιτσέκ στο Twitter.
Αν καταδικασθεί, ο Ντεμιρτάς κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 142 ετών για τρομοκρατία.
Ο Καβαλά, ο οποίος είναι τώρα φυλακισμένος με κατηγορίες για κατασκοπεία που σχετίζονται με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, είχε νωρίτερα αθωωθεί για κατηγορίες που σχετίζονταν με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013.
Μετά από όλο αυτόν τον σάλο και άδειασμα από τον Ερνογάν, ο Μπουλέντ Αρίντς ανάρτησε την Τρίτη στο Twitter την παραίτησή του, στην οποία επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις για τις αναφορές του σε απαραίτητες νομικές μεταρρυθμίσεις, που προκάλεσαν και τις αντιδράσεις.
Έγραψε πως «το δικαστικό σύστημα, η οικονομία και άλλοι τομείς προφανώς χρειάζονται μεταρρυθμίσεις.
»Υπάρχει ανάγκη η χώρα μας να χαλαρώσει και να βρει λύση στα προβλήματα του έθνους μας.
»Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένως, είδα τη βούληση του Προέδρου προς αυτή την κατεύθυνση και τη στηρίζω.
»Ωστόσο, αποφάσισα πως θα είναι πιο πρέπον να αποχωρήσω από τη θέση μου ως μέλος της Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής, καθώς ανησυχώ πως τα λεγόμενά μου θα εμποδίσουν τις εργασίες προς τη μεταρρύθμιση, διότι διαστρεβλώθηκαν».
Την Κυριακή, ο Ερντογάν, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Αρίντς, είπε ότι οι προσωπικές δηλώσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν ισοδύναμες με τη στάση του κόμματος και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να δεχτεί την εύνοια τρομοκρατών σε καμία περίπτωση.
Να σημειωθεί ότι ο Μπουλέντ Αρίντς δεν είναι κάποιος μετριοπαθής μεταρρυθμιστής που τέθηκε εκτός της ερντογανικής αυλής εξαιτίας των ευαισθησιών του.
Τον Ιούλιο του 2015, ως αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, προκάλεσε σάλο καθώς απαίτησε χωρίς περιστροφές από μια βουλευτίνα του φιλοκουρδικού κόμματος, την Νουρσέλ Αϊντογάν, που προσπάθησε να πάρει τον λόγο στο κοινοβούλιο, «ως γυναίκα, να σιωπήσει».
Ο Αρίντς το 2014 είχε δηλώσει ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να γελούν δημοσίως.