Διαβάστε σχετικά για Die Linke, Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Τουρκία, Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, Υποβρύχια,
Σταθερές παραμένουν τα τελευταία 16 χρόνια οι εξαγωγές της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας προς την Τουρκία, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Συνολικά, υπολογίζεται ότι από το 2004 και μετά, η Τουρκία έχει αγοράσει πολεμικά πλοία και ανταλλακτικά του ναυτιλιακού τομέα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αφορά έξι υποβρύχια της Κλάσης 214, τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία με την «καθοριστική συμμετοχή» του γερμανικού Ομίλου ThyssenKrupp Marine Systems.
Από την απάντηση της κυβέρνησης σε επερώτηση του κόμματος της Αριστεράς, δεν προκύπτει το ακριβές ποσό που έχει πληρώσει η Τουρκία μέχρι στιγμής για τα υποβρύχια.
Πάντως, το γερμανικό κράτος διασφάλισε το 2009 τη σύμβαση της ThyssenKrupp Marine Systems με την Τουρκία με εγγύηση ύψους 2,49 διs.
«Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει, αν θέλει να εξοπλίζει περαιτέρω τον δυνάστη Ερντογάν και να διχάζει κατά αυτό τον τρόπο την Ευρώπη ή αν επιτέλους θα επιδείξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία με ένα γενικό εμπάργκο όπλων», δήλωσε στη Deutsche Welle η βουλευτής της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν, η οποία κατέθεσε την υπερώτηση.
Ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής, η κ. Νταγκντελέν είχε συναντήσει τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο.
Στόχος αυτής της επίσκεψης ήταν να εστιάσει την προσοχή του πολιτικού κόσμου της Γερμανίας στους κινδύνους που εγκυμονεί για την ασφάλεια της Ελλάδας στο Αιγαίο η απόκτηση και χρησιμοποίηση των γερμανικών υποβρυχίων από την Τουρκία.