Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πιθανολογεί ότι οι ΗΠΑ δεν θα αλλάξουν ουσιαστικά την πορεία της εξωτερικής πολιτικής τους ακόμη και μετά τις εκλογές και δεν θα επιστρέψουν στον προηγούμενο ηγετικό τους ρόλο στην παγκόσμια πολιτική.
«Οι ΗΠΑ παραμένουν μια χώρα σε παράλυση, και διεθνώς.
»Όποια χώρα είναι τόσο βαθιά διχασμένη πιθανότατα δεν θα διαμορφώσει την παγκόσμια τάξη για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Γκάμπριελ σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel», πρόσθεσε δε πως «ακόμη και με Πρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν, ούτε η συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού ούτε η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν θα ανανεώνονταν με νομικά ασφαλή τρόπο, επειδή δεν θα είχε πλειοψηφία στη Γερουσία».
Σε άλλη συνέντευξη, ο Ζίγκμαρ Γκαμπριέλ διατυπώνει την άποψη ότι «οι πολιτικοί αντίπαλοι στις ΗΠΑ έχουν καταστεί εδώ και καιρό εχθροί, ότι το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ έχει περιέλθει σε κατάσταση ασυμβίβαστης πόλωσης και αυτό αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία».
Σχετικά με την κατηγορία περί εκλογικής νοθείας από τον Πρόεδρο Τραμπ και την άρνησή του να αναγνωρίσει τα εκλογικά αποτελέσματα ο Γκάμπριελ είπε:
«Αυτή είναι φυσικά μια απολύτως αδύνατη υπόθεση για μια δημοκρατική χώρα, αλλά δείχνει επίσης και τον βαθύ διχασμό των πολιτών στις ΗΠΑ, επειδή τα πολιτικά κόμματα δεν είναι πλέον ανταγωνιστές, αλλά εχθροί.
»Η βαθιά πολιτική εχθρότητα σε μια δημοκρατία είναι πάντα επικίνδυνη».
Ο Γκάμπριελ, τονίζει ότι «οι διαφορές με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχιστούν ακόμα κι αν υπάρξει αλλαγή στον Λευκό Οίκο.
»Με τον Τζο Μπάιντεν, οι διαμάχες μεταξύ Ευρώπης και Γερμανίας αφενός και των ΗΠΑ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν θα εξαφανιστούν, διαμάχες σχετικά με την αντιμετώπιση της Κίνας, της Ρωσίας, για τον αγωγό φυσικού αερίου North Stream ή για εμπορικά θέματα.
»Ο Τζο Μπάιντεν γνωρίζει όμως πόσο σημαντικοί είναι οι σύμμαχοι και οι εταίροι για τις ΗΠΑ και τον 21ο αιώνα, κάτι που δεν συμβαίνει με τον Ντόναλντ Τραμπ.
»Με τον Μπάιντεν, θα ήταν δυνατοί συμβιβασμοί, αλλά και αυτός θα απαιτήσει επίσης περισσότερα από την Ευρώπη, επειδή μέχρι τώρα έχουμε συμβάλει ελάχιστα στην εταιρική ατλαντική σχέση», κατέληξε ο Γκάμπριελ.