Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκληραίνουν τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας οι Δυτικοί

Σκληραίνουν τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας οι Δυτικοί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας θέτει σε εφαρμογή από σήμερα Παρασκευή η Δύση, μετά την παραδοχή του Κιέβου ότι έχει χάσει έδαφος έναντι των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία και τις κατηγορίες ότι η Ρωσία υπονομεύει την εκεχειρία στην περιοχή.

Η απόφαση για επιβολή νέων μέτρων ελήφθη αρχικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατόπιν από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος σημείωσε ότι τα μέτρα αυτά θα αρθούν εφόσον “η Ρωσία τιμήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της” σε ό,τι αφορά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία συνήφθη πριν από μία εβδομάδα ανάμεσα στην Ουκρανία και τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Έπειτα από πολλές ημέρες δισταγμών, οι αποφάσεις αυτές ανακοινώθηκαν μετά τη χθεσινή ομολογία του Κιέβου πως οι αντάρτες έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους από τα ανατολικά σύνορα με τη Ρωσία μέχρι την Αζοφική Θάλασσα.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε επίσης πως χίλιοι ρώσοι στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται στην ανατολική Ουκρανία ενώ 20.000 άλλοι παραμένουν συγκεντρωμένοι κατά μήκος των συνόρων. Η συμμαχία διαβεβαίωσε πως “η Ρωσία συνεχίζει να παρέχει στους αυτονομιστές εξελιγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό”.

Τη στιγμή που η ρωσική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης, η Μόσχα, η οποία διαψεύδει διαρκώς οποιαδήπτε εμπλοκή της στη σύγκρουση αυτή, έκρινε πως “η ΕΕ έκανε ουσιαστικά μια επιλογή εναντίον της διαδικασίας ειρηνικής διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης”.

“Δώστε επιτέλους στους ανθρώπους μια ευκαιρία για την ειρήνη”, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ενώ η ουκρανική κρίση έχει στοιχίσει ως τώρα τη ζωή σε περισσότερους από 2.700 ανθρώπους.

Ανάλογα με την εκτίμηση που θα γίνει ως τα τέλη Σεπτεμβρίου για την πρόοδο που θα έχει επέλθει επί του πεδίου, η ΕΕ διαβεβαίωσε πως θα μπορούσε να “αναστείλει”, ακόμη και να “καταργήσει” αυτές τις νέες κυρώσεις, οι οποίες έκαναν το ρωσικό νόμισμα να σημειώσει νέο ρεκόρ χαμηλής ισοτιμίας έναντι του δολαρίου. Οι ΗΠΑ είπαν επίσης πως είναι έτοιμες να άρουν ενδεχομένως τις κυρώσεις.

Έπειτα από πολλές ημέρες αναβολών, οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να προσθέσουν σήμερα 24 προσωπικότητες, “μεταξύ των οποίων οι νέοι ηγέτες του Ντονμπάς, τα μέλη της κυβέρνησης της Κριμαίας καθώς και ρώσοι αξιωματούχοι και ολιγάρχες”, στον κατάλογο των προσώπων και οντοτήτων σε βάρος των οποίων στρέφονται οι στοχευμένες κυρώσεις, ο οποίος θα αριθμεί πλέον 119.

Οι νέες κυρώσεις απαγορεύουν επίσης οποιαδήποτε χρηματοδότηση του χρέους τριών ρωσικών επιχειρήσεων του αμυντικού τομέα και τριών της ενέργειας, μεταξύ των οποίων οι πετρελαϊκές εταιρείες Rosneft και Transneft, καθώς και του πετρελαϊκού τμήματος της γιγάντιας Gazprom.

Ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο υποσχέθηκε περισσότερη αυτοινομία στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, προπύργια των ανταρτών που θέλουν την ανεξαρτησία τους, το Κίεβο παραδέχθηκε για πρώτη φορά χθες πως οι εξεγερμένοι ελέγχουν μια μεγάλη ζώνη από τα ανατολικά σύνορα με τη Ρωσία μέχρι την Αζοφική Θάλασσα.

Αν οι αντάρτες καταλάβουν το λιμάνι της Μαριούπολης, την τελευταία μεγάλη ουκρανική πόλη στην περιοχή που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του στρατού, αυτό θα επέτρεπε να δημιουργηθεί μια χερσαία γέφυρα από τα ρωσικά σύνορα και μέχρι την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε το Μάρτιο από τη Ρωσία.

Στο μέτωπο της ενέργειας, η Πολωνία πρόσθεσε μια νότα ανησυχίας κατηγορώντας χθες τη ρωσική εταιρεία αερίου Gazprom ότι μείωσε σχεδόν κατά το ήμισυ τις παραδόσεις της, ένα μέτρο που φαίνεται να μεταφράζει τη βούληση της Μόσχας να εμποδίσει την προμήθεια αερίου εκ μέρους της Ουκρανίας με “αντιστροφή της ροής” και να απευθύνει μια προειδοποίηση στην ΕΕ.

Η γιγάντια ρωσική εταιρεία χαρακτήρισε αμέσως την ανακοίνωση αυτή “ανακριβή”, διότι “οι εξαγωγές προς την Πολωνία παραμένουν ακριβώς στους ίδιους όγκους με τις προηγούμενες ημέρες”.

Η Αυστρία και η Σλοβακία ανέφεραν επίσης πτώση στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου κατά 15% και 10% αντιστοίχως.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σολτς: Η Γερμανία θα στείλει στην Ουκρανία ντρόουν, αλλά όχι πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

«Άδειασαν» τον Μπορέλ οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ και συνεχίζουν τον διάλογο με το Ισραήλ

Σουηδία και Φινλανδία εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ και τώρα προετοιμάζουν τους πολίτες τους για πόλεμο

DW: Ύφεση και ακυβερνησία απειλούν Γαλλία και Γερμανία

Γιος Τραμπ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να ξεκινήσει τον Γ’ Παγκόσμιο ενόψει της προεδρίας του πατέρα μου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr