Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης, Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Σύνοδος Κορυφής, Τουρκία,
Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε πως η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη είναι κρίσιμης σημασίας σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση ότι οι φραστικές διαβεβαιώσεις στήριξης της Κύπρου επιτέλους θα συνδυαστούν με αποφασιστικές πράξεις σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα.
Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της ΠΣΕΚΑ (Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα) για την 60η επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας, ο κ. Αναστασιάδης διατύπωσε την «ξεκάθαρη», όπως είπε, θέση της Λευκωσίας ότι οι αποφασιστικές πράξεις είναι ο μόνος τρόπος για να πειστεί η Τουρκία να τερματίσει τη συνεχιζόμενη πολιτική των κανονιοφόρων, τις απειλές και τον εκφοβισμό, φέρνοντας ως παράδειγμα τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο.
Τόνισε ωστόσο ότι «δυστυχώς, στην περίπτωση της Κύπρου, η μέχρι τώρα πολιτική της επαναπροσέγγισης απέτυχε πλήρως», υπενθυμίζοντας ότι μερικές μόλις μέρες πριν την αναβολή της Συνόδου Κορυφής, που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, η Τουρκία ανανέωσε τις δύο παράνομες Navtex, συνεχίζοντας τις σεισμικές και ερευνητικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Μόνο μια αποφασιστική και σθεναρή αντίδραση μπορεί να αποτρέψει την Τουρκία από την επιδίωξη μιας επεκτατικής και αναθεωρητικής πολιτικής», τόνισε, o Πρόεδρος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας επίσης τις νέες απειλές της Τουρκίας για στρατιωτική εμπλοκή στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έπειτα από τις επεμβάσεις της στη Συρία και τη Λιβύη.
Ταυτόχρονα, ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε εκ νέου τη θέση της Λευκωσίας για άμεση επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας από τη σημείο που διεκόπη στο θέρετρο του Κραν Μοντανά, προσθέτοντας πως για τον λόγο αυτό καλωσόρισε την πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για άμεση συνέχιση των συνομιλιών μετά τη διαδικασία ψηφοφορίας στα κατεχόμενα.
Επανέλαβε ωστόσο τις αναφορές του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που να συμβάλει στις εποικοδομητικές και καλή τη πίστη διαπραγματεύσεις επί ίσοις όροις και όχι υπό συνθήκες εκφοβισμού και απειλών.
Αναφέρθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβόσογλου, οι οποίες «αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά τον τελικό στόχο της Τουρκίας και γιατί όλες οι διαπραγματευτικές διαδικασίες έχουν αποτύχει. Ενός τελικού στόχου που δεν είναι άλλος από την επιβολή λύσης δύο κρατών ή ενός συνομοσπονδιακού συστήματος διακυβέρνησης».