Αμερικανοί και Σουδανοί αξιωματούχοι κατέληξαν σε συμφωνία που περιλαμβάνει ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ και αφαίρεση του Σουδάν από την αμερικανική λίστα χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, αναφέρουν πηγές στην Asharq Al Awsat, σημειώνοντας ότι η συμφωνία θα ανακοινωθεί επίσημα τις επόμενες ημέρες.
Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια επί της αρχής συμφωνία για ομαλοποίηση των σχέσεων του Σουδάν με το Ισραήλ, εντός του πλαισίου προώθησης της περιφερειακής ειρήνης και προστασίας των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.
Ωστόσο, το Χαρτούμ ζητά ως αντάλλαγμα, για την εξομάλυνση με το Ισραήλ, την παροχή ενός πακέτου οικονομικής βοήθειας και τη διευκόλυνση της πρόσβασής του σε δάνεια από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Το Χαρτούμ και η Ουάσιγκτον συμφώνησαν σε ένα πακέτο στήριξης στο Σουδάν ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τη διαγραφή της αφρικανικής χώρας από τον αμερικανικό κατάλογο υποστηρικτών της τρομοκρατίας και διασφάλιση ότι το Χαρτούμ δεν θα διωχθεί στο μέλλον, ανέφεραν πηγές στην Asharq Al Awsat.
Σουδανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν συνομιλίες υψηλού επιπέδου επί τρεις ημέρες στο Άμπου Ντάμπι, πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Ο στρατηγός Αλ Μπουρχάν ήταν ο επικεφαλής της σουδανικής αντιπροσωπείας, που ταξίδεψε την Κυριακή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τη συνάντηση με τους Αμερικανούς.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι Αμερικανοί απεσταλμένοι συνομιλούσαν τακτικά με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ.
Ο επικεφαλής της σουδανικής κυβέρνησης, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν, επικεφαλής του Συμβουλίου Κυριαρχίας του Σουδάν, μιας εντεκαμελούς συλλογικής ηγεσίας της χώρας, αναμένεται να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου που ηγείται για να πετύχει συμφωνία αναφορικά με τα όσα συμφωνήθηκαν με τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα της ομαλοποίησης των σχέσεων με το Ισραήλ.
Αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης στο Σουδάν διαφωνούν για την εξομάλυνση με το Ισραήλ.
Το Συμβούλιο Κυριαρχίας του Σουδάν αποτελείται από στρατιωτικούς και πολιτικούς και κυβερνά το Σουδάν από την ανατροπή πέρσι του ισλαμιστή τυράννου, Ομάρ αλ Μπασίρ, στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και στενού συμμάχου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ομάρ αλ Μπασίρ, στρατιωτικός, πρωθυπουργός του Σουδάν από το 1989 ως το 1993 και στη συνέχεια Πρόεδρος από το 1993 ως το 2019, κατέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα και κατηγορείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ.
Ήταν ο μακροβιότερος ηγέτης του Σουδάν, κυβερνώντας επί μία τριακονταετία, ως την ανατροπή του.
Το 2019 καταδικάστηκε για διαφθορά σε δίχρονο εγκλεισμό σε αναμορφωτικό ίδρυμα λόγω της ηλικίας του.