Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Κύπρος δεν προσκύνησε: Ο Χριστοδουλίδης επέμεινε στο βέτο εάν δεν επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία

Η Κύπρος δεν προσκύνησε: Ο Χριστοδουλίδης επέμεινε στο βέτο εάν δεν επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Επέμεινε στο βέτο κατά των κυρώσεων στη Λευκορωσία η Κύπρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ε.Ε. τη Δευτέρα, το θέμα δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία καθώς όπως είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ «ήταν διαπιστωμένη η έλλειψη ομοφωνίας». Το θέμα της Τουρκίας, είπε ο Μπορέλ παραπέμπεται στην Σύνοδο Κορυφής.

Ο Υπατος εκπρόσωπος τόνισε, αναφερόμενος στο θέμα της Τουρκίας, ότι «υπάρχουν θετικά βήματα», όμως σημείωσε ότι η επέκταση των navtex και των παράνομων γεωτρήσεων αποτελεί αρνητική εξέλιξη.

Ως εκ τούτου όπως είπε το ζήτημα παραπέμπεται στη συζήτηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής.

Σε σχέση με την μη υιοθέτηση των κυρώσεων κατά τη Λευκορωσία, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε απαντώντας σε ερώτηση ότι «δεν είναι μυστικό ότι δεν έχουμε ομοφωνία γιατί μια χώρα δε μετέχει στην ομοφωνία».

Σημείωσε δε ότι δεν ήταν καν στην ατζέντα καθώς στο COREPER αναγνωρίστηκε ότι από τότε δεν υπήρχε ομοφωνία.

Ο Ζ. Μπορρέλ είπε ότι «είχαμε πολιτική συζήτηση» από την οποία αναγνωρίστηκε η ανάγκη να υπάρξουν κυρώσεις και τόνισε ότι «θα κάνω ό,τι μπορώ για να επιβληθούν».

Δεν κάνει όμως ό,τι μπορεί για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία επειδή εκτελεί εντολές της Γερμανίας αλλά και της πατρίδας του Ισπανίας, που ο τραπεζικός της τομέας είναι εκτεθειμένος δεκάδες δισεκατομμύρια στην Τουρκια.

Μίλησε για «προσωπική δέσμευση» και τη συνέδεσε με «την αξιοπιστία της ΕΕ» και «το χτίσιμο της κοινής μας εξωτερικής πολιτικής».

Αυτά όλα για τη Λευκορωσία. Για την Τουρκία δεν παίζει η… αξιοπιστία.

«Αν δεν τα κάνουμε τότε η αξιοπιστία μας τίθεται σε κίνδυνο», είπε, εξηγώντας ότι «θα τα καταφέρουμε» παραπέμποντας στο ΣΕΥ μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Η αξιοπιστία της ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία που βρίσκεται; Υπάρχει; Προφανώς όχι.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να εξηγήσει την παράλληλη διαδικασία κυρώσεις προς Τουρκία και Λευκορωσία (βάσει της απόφασης του Gymnich), ο Ύπατος Εκπρόσωπος απάντησε ότι «η απόφαση ήταν ότι οι νέες καταχωρήσεις θα ετοιμάζονταν το συντομότερο».

«Δεν είπαμε ότι πριν από τη Λευκορωσία θα το κάναμε για την Ανατολική Μεσόγειο και το ανάποδο», είπε.

Είναι και πονηρούλης ο κ. Μπορέλ. Λέει ό,τι θέλει εκτός από την αλήθεια.

«Το συντομότερο δυνατόν», σημείωσε.

«Και όπως βλέπετε δεν υπάρχουν σήμερα ούτε για τη Λευκορωσία ούτε για την Τουρκία», σημείωσε.

«Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξετάσει τη σχέση με τη Τουρκία» δήλωσε ο Μπορρέλ και τόνισε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών θα εκτελέσουν την καθοδήγηση που θα λάβουν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Απαντώντας για το θέμα της άρνησης της Κύπρου να συναινέσει στις κυρώσεις για τη Λευκορωσία ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε:

«Δεν κατηγόρησα την Κύπρο για τίποτα. Πότε το έκανα;

»Απλά μας λείπει η Κύπρος για να έχουμε ομοφωνία», σημείωσε.

Το έκανε, στοχοποίησε την Κύπρο, ενώ με διαρροές στον Guardian η Κύπρος απειλήθηκε με συνέπειες [διαβάστε ΕΔΩ].

«Είναι ένα γεγονός», είπε. «Είναι ένα υψηλής τάσης πολιτικό πρόβλημα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να λύσει», δήλωσε, παίζοντας και ένα μελόδραμα.

«Καταλαβαίνω τη θέση της Κύπρου», ανέφερε ο Μπορρέλ παραπέμποντας στις συζητήσεις στο Βερολίνο και υπενθυμίζοντας ότι είχε αποφασιστεί πως αν η Τουρκία δεν άλλαζε τη στάση της – «δεν την άλλαξε», σημείωσε – θα προχωρούσαν οι καταχωρήσεις.

Όπως είπε: «υπάρχουν πλέον συζητήσεις», λέγοντας ότι πολλά Κράτη Μέλη έκριναν ότι το θέμα πρέπει να παραπεμφθεί στη σύνοδο. «Είναι και ζήτημα συγχρονισμού», τόνισε.

Ένα θεματάκι με τον «συγχρονισμό» είναι αλήθεια ότι τον έχουν στις Βρυξέλλες. Αλλού τραβά ο βοράς, αλλού ο νότος, αλλού οι πρώην του πίσω από το παραπέτασμα.

Σε ό,τι αφορά τη Λευκορωσία, οι 27 Υπουργοί έστειλαν το μήνυμα ότι δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών στη Λευκορωσία, λόγω της βίας και της νοθείας από το καθεστώς και ως εκ τούτου και τη νομιμοποίηση του Λουκασένκο, ζητώντας νέες ελεύθερες εκλογές με την εποπτεία του OSCE, ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορρέλ.

Ο Μπορρέλ τόνισε ότι οι 27 ζήτησαν εθνικό διάλογο, αποφυγή εμπλοκής τρίτων δυνάμεων στη χώρα και επανέλαβαν την υποστήριξή τους στο λαό της χώρας ως προς το δικαίωμά του να καθορίσει ελεύθερα το μέλλον του, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΕΕ δεν έχει «κρυφή ατζέντα».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Λιβύη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ενημέρωσε του Υπουργούς και οι 27 ζήτησαν την ενίσχυση του διαλόγου στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου και υιοθέτησαν κυρώσεις κατά 2 προσώπων που μετείχαν σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τριών εταιρειών που παραβίασαν το στρατιωτικό εμπάργκο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τουρκία: Νέο πολιτικό φορέα ιδρύουν Νταβούτογλου-Μπαμπατζάν – «Δεκανίκι» του Ερντογάν;

Ο κουτοπόνηρος Χακάν Φιντάν φοβάται Ισραήλ και Εμιράτα και με ανατολίτικα «σκέρτσα» προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τον Μητσοτάκη

Πρώην Σύμβουλος Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει ότι μόνο με πολιτική λύση θα υπάρξει ειρήνη με τους Κούρδους της Συρίας

Κύπρος: Ξαφνική επίσκεψη του ΥΠΕΞ των Εμιράτων (HAE) στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον πρόεδρο του Ισραήλ στη Λευκωσία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr