Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Financial Times: Η Κύπρος μπλοκάρει τις κυρώσεις στη Λευκορωσία εάν δεν επιβληθούν και στην Τουρκία

Financial Times: Η Κύπρος μπλοκάρει τις κυρώσεις στη Λευκορωσία εάν δεν επιβληθούν και στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπόρεσε να επιτύχει συμφωνία για τις πολυαναμενόμενες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας καθώς η Κύπρος μπλόκαρε τη διαδικασία επιμένοντας ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να συμφωνήσει για κυρώσεις και στην Τουρκία πριν δώσει το πράσινο φως.

Αυτό αναφέρουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες μετά τη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες το πρωί της Δευτέρας, η οποία κατέληξε σε αδιέξοδο, γράφει στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο Michael Peel.

Η διένεξη- την οποία η Λευκωσία επιθυμεί να επιλύσει- έχει καταδείξει τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα ομοφωνίας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. μπορεί να εμποδίσει τις προσπάθειες των 27 κρατών-μελών να ασκήσουν επιρροή διεθνώς.

Η διένεξη θα συζητηθεί σε συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών αυτήν την εβδομάδα, στο πλαίσιο της οποίας το αδιέξοδο της Ε.Ε. με την Τουρκία σχετικά με τα ενεργειακά αποθέματα στην ανατολική Μεσόγειο θα είναι υψηλά στην ατζέντα.

Η αντιπαράθεση για τις κυρώσεις δείχνει πώς μια μεμονωμένη χώρα ή μια μικρή ομάδα μπορεί να περιπλέξει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. και να πιέσει για ανταλλάγματα ή μη σχετιζόμενα θέματα.

Ωστόσο, οι κινήσεις για την εισαγωγή πλειοψηφικής ψήφου δεν κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος καθώς τα κράτη-μέλη επιμένουν να διατηρούν το δικαίωμα του βέτο σε ζητήματα που θεωρούν ως ζωτικό εθνικό συμφέρον.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, σε άλλο δημοσίευμα, η καθυστέρηση στις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας έχει υπονομεύσει την αξίωση της Ε.Ε. να εμφανιστεί ως διεθνής δύναμη.

Έχει επίσης περιπλέξει τις προσπάθειες να αντιμετωπίσει μια ξεχωριστή αντιπαράθεση με την Τουρκία σχετικά με τα θαλάσσια αποθέματα φυσικού αερίου, την οποία οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν σε μια σημαντική σύνοδο εξωτερικής πολιτικής αυτή την εβδομάδα.

Οι ταυτόχρονες κρίσεις στο Μινσκ και στη Μεσόγειο οδήγησαν τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Χοσέπ Μπορέλ, να προειδοποιήσει ότι η γειτονιά του μπλοκ είναι «στις φλόγες».

Οι κρίσεις αποτελούν επίσης δοκιμασία για το σύστημα λήψης αποφάσεων κοινής εξωτερικής πολιτικής με ομοφωνία.

Η συζήτηση για τη Λευκορωσία επικεντρώνεται στην καθυστέρηση κυρώσεων για ένα προτεινόμενο κατάλογο περίπου 40 ατόμων.

Πρόκειται για άτομα που κατηγορούνται για εμπλοκή στην προεδρική ψηφοφορία υπέρ του Λουκασένκο τον περασμένο μήνα και για τα μέτρα καταστολής κατά των αντιφρονούντων μετά.

Πολλοί διπλωμάτες λένε ότι η διάσταση έχει δημιουργηθεί επειδή μόνο η Κύπρος αρνείται να υπογράψει, εάν η Ε.Ε. δεν συμφωνήσει επίσης νέες κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Οι Κύπριοι αξιωματούχοι το αρνούνται και λένε ότι το νησιωτικό τους κράτος έχει αναγκαστεί να αφιερώσει χρόνο για να αναλύσει τις κυρώσεις της Λευκορωσίας επειδή έχει περιορισμένους γραφειοκρατικούς πόρους.

Εάν η Λευκωσία δεν δώσει θετικό σήμα, το θέμα των κυρώσεων μπορεί να ενταχθεί στην ατζέντα της συνόδου κορυφής των ηγετών.

Ακόμα και αν η Κύπρος αποχωρήσει, η διαμάχη έχει καταδείξει την πιθανότητα να αλληλοεπηρεάζονται δύο εντελώς ασύνδετα μεταξύ τους ευαίσθητα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Έχει επίσης προσθέσει μια επιπλέον διάσταση σε μια ήδη διχαστική συζήτηση για την Τουρκία.

Η προκλητική αποστολή των πλοίων εξερεύνησης φυσικού αερίου από την Άγκυρα οδήγησε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, ιδίως τη Γαλλία, να υποστηρίξουν τις κυπριακές και ελληνικές εκκλήσεις για μια πιο σκληρή γραμμή.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμη σημαντική αντίσταση για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ιδίως λόγω του ρόλου της Άγκυρας στην αποτροπή της εισόδου μεταναστών στην ΕΕ.

Πολλοί διπλωμάτες ελπίζουν ότι η πρόσφατη επιστροφή στο λιμάνι του τουρκικού εξερευνητικού σκάφους, «Oruc Reis» θα συμβάλλει στη μείωση των εντάσεων.

Μια επί μακρόν υποστηριζόμενη άποψη για στις εσωτερικές διαφορές της ΕΕ ως προς την εξωτερική πολιτική είναι η μετάβαση σε ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία, προκειμένου να αποφευχθεί η ομηρία των υπολοίπων από μεμονωμένες ή μικρές ομάδες χωρών.

Αλλά σε μια 27μελή ένωση διαφορετικής γεωγραφίας, ιδεολογιών και στρατηγικών στόχων, η ιδέα ότι καταψηφίστηκαν θέματα αυτού που γίνεται αντιληπτό ως ζωτικό εθνικό συμφέρον δεν θα πωλείται ποτέ εύκολα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τουρκία: Νέο πολιτικό φορέα ιδρύουν Νταβούτογλου-Μπαμπατζάν – «Δεκανίκι» του Ερντογάν;

Ο κουτοπόνηρος Χακάν Φιντάν φοβάται Ισραήλ και Εμιράτα και με ανατολίτικα «σκέρτσα» προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τον Μητσοτάκη

Πρώην Σύμβουλος Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει ότι μόνο με πολιτική λύση θα υπάρξει ειρήνη με τους Κούρδους της Συρίας

Κύπρος: Ξαφνική επίσκεψη του ΥΠΕΞ των Εμιράτων (HAE) στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον πρόεδρο του Ισραήλ στη Λευκωσία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr