Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ελβετία κάνει δημοψήφισμα για τον αν θα αγοράσει μαχητικά

Η Ελβετία κάνει δημοψήφισμα για τον αν θα αγοράσει μαχητικά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

H Ελβετία, η οποία έχει να εμπλακεί σε πόλεμο εδώ από περισσότερα από 200 χρόνια και δεν έχει ορατούς εχθρούς, θέλει να δαπανήσει δισεκατομμύρια σε νέα μαχητικά αεροσκάφη.

Πολλοί αντιτίθενται στην ιδέα με το αιτιολογικό ότι η ουδέτερη αυτή χώρα ούτε έχει την οικονομική δυνατότητα, αλλά ούτε και ανάγκη για προηγμένης τεχνολογίας μαχητικά αεροσκάφη για να υπερασπιστούν την αλπική αυτή επικράτεια, την οποία ένα υπερηχητικό αεροσκάφος μπορεί να διασχίσει μέσα σε δέκα λεπτά.

Η Ιρλανδία, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο δεν διαθέτουν αεριωθούμενα, επισημαίνουν οι πολέμιοι αυτού του σχεδίου που προϋποθέτει δαπάνη 5,5 δισ ευρώ.

«Ποιος είναι ο εχθρός μας; Ποιος επιτίθεται σε μια μικρή, ουδέτερη χώρα που περιβάλλεται από χώρες του ΝΑΤΟ;», διερωτήθηκε η Πρίσκα Ζάιλερ Γκραφ, βουλευτής των αριστερών Σοσιαλδημοκρατών. «Είναι παράλογο».

Οι ψηφοφόροι θα κληθούν την Κυριακή στις 27 Σεπτεμβρίου να εκφράσουν, δια της ψήφου τους, την άποψή τους.

Η έγκριση της χρηματοδότησης αυτού του σχεδίου στο δεσμευτικό δημοψήφισμα θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αποφασίσει τον επόμενο χρόνο μεταξύ των Eurofighter της Airbus, των Rafale της γαλλικής Dassault, των F/A-18 Super Hornet της Boeing ή των F35-A Lightning II της Lockheed Martin.

Τα αεροσκάφη θα αντικαταστήσουν τον γηράσκοντα ελβετικό στόλο που απαρτίζεται από 30 F/A-18 Hornets, τα οποία θα αποσυρθούν το 2030.

Η Ζάιλερ Γκραφ προτείνει φθηνότερες εναλλακτικές, όπως μια εκδοχή μαχητικού του πιο προηγμένου εκπαιδευτικού αεροσκάφους M346 της Leonardo, σε καλύτερη τιμή σε σχέση με τα «ακριβά παιχνίδια» που είναι υπό εξέταση.

«Χρειαζόμαστε νέα μαχητικά αεροσκάφη -αυτό είναι αδιαμφισβήτητο- αλλά θα αρκούσε η αγορά ελαφρύτερων και λιγότερο προηγμένων.

»Θα ήταν προτιμότερο να έχουμε ένα Fiat αντί μιας Maserati».

Πριν από έξι χρόνια οι Ελβετοί απέρριψαν την αγορά μαχητικών τύπου Gripen από την Σουηδία.

Το 1989 μια πρόταση να καταργηθεί ο στρατός συγκέντρωσε μόλις το 35% της στήριξης των ψηφοφόρων.

Ο δημοσκόπος Λούκας Γκόλντερ του ινστιτούτου GFS.Bern υποστηρίζει ότι οι ψηφοφόροι πιθανόν να στηρίξουν το σχέδιο για την αγορά των τζετ.

Η ένοπλη ουδετερότητα είναι κομβικής σημασίας για το πώς αυτοπροσδιορίζεται η Ελβετία, εξηγεί ο ίδιος, κάτι που συνδέεται με την άποψη ότι ένας ισχυρός στρατός απέτρεψε την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η παπική ελβετική φρουρά είναι επίσης μια υπενθύμιση του μισθοφορικού παρελθόντος της χώρας.

Ο βουλευτής Τόμας Χέρτερ του δεξιού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος, ένας πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, δήλωσε ότι η Ελβετία χρειάζεται να αυτοπροστατεύεται χωρίς να βασίζεται σε άλλες χώρες.

«Αν δεν αντικαταστήσουμε αυτά τα παλιά αεροσκάφη, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε Πολεμική Αεροπορία, ότι δεν υπάρχει πλέον προστασία και ότι δεν τηρούμε το Σύνταγμα», είπε.

Τα μικρότερα μαχητικά, εξηγεί ο ίδιος, δεν μπορούν να πετάξουν αρκετά ψηλά και δεν διαθέτουν την απαιτούμενη επιτάχυνση για να αντιδράσουν γρήγορα σε έκτακτη ανάγκη.

«Δεν ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.

»Πρέπει να έχεις έτοιμη την Πυροσβεστική όταν καίγεται ένα σπίτι, διαφορετικά είναι πολύ αργά», λέει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πούτιν: Δεν υπάρχει σύστημα αεράμυνας της Δύσης ή της Ουκρανίας που να μπορεί να ρίξει εύκολα τον Oreshnik

Νίκος Δένδιας: Η χώρα απειλείται με casus belli από την Τουρκία κι από το δημογραφικό

Η Ελλάδα αγοράζει 36 συστήματα PULS από το Ισραήλ

Η Ελβετία ετοιμάζεται να αναβαθμίσει τα πυρηνικά καταφύγια που χρονολογούνται στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου

ΗΠΑ: Νέα στρατιωτική βοήθεια αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr