Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία σύντομα πυρηνική δύναμη παραδέχθηκε ο Γκάμπριελ – Η Ρωσία της δίνει το Ακούγιου και το Πακιστάν τη βόμβα

Η Τουρκία σύντομα πυρηνική δύναμη παραδέχθηκε ο Γκάμπριελ – Η Ρωσία της δίνει το Ακούγιου και το Πακιστάν τη βόμβα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τη συγκλονιστική ομολογία ότι η Τουρκία θα είναι η επόμενη πυρηνική δύναμη, έκανε σε συνέδριο του The Economist την Τρίτη ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Η Τουρκία θα είναι η επόμενη πυρηνική δύναμη στη γειτονιά μας», είπε.

Η δήλωση αυτή, ανεξήγητα, πέρασε στα ψιλά, ίσως γιατί οι περισσότεροι δεν αντιλήφθηκαν πόσο σοβαρή είναι.

Πόσο τρομαχτική απειλή συνιστά.

Για τον κίνδυνο μετατροπής της Τουρκίας σε πυρηνική δύναμη είχε προειδοποιήσει εγκαίρως ο διπλωματικός συντάκτης Στέφανος Μυτιληναίος με άρθρο του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» τον Νοέμβριο του 2019.

Σε αυτό έγραφε:

Τουρκικός πυρηνικός εφιάλτης.

Έτσι αποκαλείται το «αποκαλυπτικό» σενάριο που έχει θέσει σε κόκκινο συναγερμό υπηρεσίες πληροφοριών, δεξαμενές σκέψης και κορυφαίες εφημερίδες του δυτικού κόσμου.

Δεν πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας.

Το εξήγγειλε ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Σεπτέμβριο (2019) σε ομιλία του στην Σεβάστεια.

«Κάποιοι διαθέτουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές. Όχι έναν ή δυο.

»Τότε γιατί να μην έχω πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές; Αυτό δεν το αποδέχομαι», είπε και το επανέλαβε λίγες ημέρες μετά από το βήμα του ΟΗΕ, ζητώντας «πυρηνική ενέργεια για όλους», ισχυριζόμενος πως η ανισότητα μεταξύ κρατών που έχουν πυρηνικά και όσων δεν έχουν υπονομεύει τις παγκόσμιες ισορροπίες.

Αποχαρακτηρισμένη αναφορά Αμερικανού διπλωμάτη στην Άγκυρα με ημερομηνία 26 Σεπτεμβρίου 1966, που δημοσίευσε στις αρχές Νοεμβρίου το «Foreign Policy» υπό τον τίτλο «Η Τουρκία έχει από καιρό πυρηνικά όνειρα», αποκαλύπτει ότι ο στρατηγός Ρεφίκ Τουλγά και ο καθηγητής Ομέρ Ινονού είχαν διερευνήσει τις δυνατότητες να αναπτύξει η Τουρκία μια ατομική βόμβα.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2014 η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» έγραψε ότι η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND είχε πληροφορίες ότι ο Ερντογάν επεδίωκε τον εξοπλισμό της χώρας του με πυρηνικά όπλα.

Έχοντας ως «μοντέλο» το Ιράν, σύμφωνα με τη «Die Welt», η Τουρκία ανέθεσε στη ρωσική Rosatom την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου και παράλληλα έλαβε βοήθεια για την κατασκευή βόμβας από το Πακιστάν.

Κατά την περίοδο 1987-2002, οι Τούρκοι υποστήριξαν τον Πακιστανό πυρηνικό επιστήμονα Αμπντούλ Καντίρ Χαν, να μεταφέρει συσκευές φυγοκέντρησης στη Λιβύη, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα και πρόσθετε ότι σύμφωνα με πληροφορίες της BND, το 2010 με εντολή του Ερντογάν χτίσθηκε μια μυστική εγκατάσταση για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Η γερμανική εφημερίδα συνέδεε επίσης το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Τουρκίας με τις πυρηνικές της φιλοδοξίες.

Τον περασμένο Ιούλιο (2019) ο πρώην διοικητής της κυπριακής ΚΥΠ, αντιστράτηγος ε.α. Ανδρέας Πενταράς, προειδοποίησε για δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων από την Τουρκία.

Μιλώντας στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό «Σίγμα» είπε ότι στη σύμβαση Ρωσίας – Τουρκίας για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου «υπάρχει πρόνοια που καθορίζει ότι οι τέσσερις πυρηνικοί αντιδραστήρες θα έχουν τη δυνατότητα εμπλουτισμού ουρανίου.

»Ο εμπλουτισμός ουρανίου δεν έχει καμία σχέση με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχει σχέση με τη δημιουργία των πυρηνικών όπλων».

«Οι Τούρκοι έχουν πει εδώ και χρόνια ότι θα ακολουθήσουν ό,τι κάνει το Ιράν», δήλωσε στις 20 Οκτωβρίου (2019) στους «New York Times» ο Τζον Χάμρι, πρώην υφυπουργός Άμυνας (1993-1997) των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «είναι αμφίβολο» να κατάφερε ο Τούρκος πρόεδρος να κατασκευάσει εν κρυπτώ πυρηνικά όπλα.

Στο αμερικανικό δημοσίευμα υποστηρίζεται από ειδικούς ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να μπορέσει η Τουρκία να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, εκτός εάν αγοράσει ένα, αλλά εκεί «ο κίνδυνος για τον κ. Ερντογάν θα ήταν σημαντικός».

Παράλληλα, διάχυτη είναι η ανησυχία (Νοέμβριος 2019) σε μια σειρά από αμερικανικά δημοσιεύματα για τα περίπου 50 αμερικανικά πυρηνικά όπλα που βρίσκονται στη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Ο Στίβεν Πίφερ του «Ινστιτούτου Μπρούκινγκς», σε πρόσφατη ανάλυσή του κάλεσε για άμεση επιστροφή τους στις ΗΠΑ.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο ολοένα και πιο αυταρχικός ηγέτης της Τουρκίας, έχει απομακρυνθεί από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

»Αντιθέτως, καλλιεργεί ενεργά μια στενή σχέση με τον συνάδελφο του αυταρχικό ηγέτη (της Ρωσίας) Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως αποδεικνύουν οι οκτώ συναντήσεις τους μόνο εφέτος. (…) Ο Ερντογάν λέει ότι θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. (…) Η Τουρκία δεν είναι ο τόπος για να βρίσκονται τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ».

Οι ανησυχίες για τα πυρηνικά όπλα στο Ιντσιρλίκ δεν είναι τωρινές.

Στα μέσα Αυγούστου 2016, ένα μήνα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που είχε στόχο την ανατροπή Ερντογάν και ενώ Αμερικανοί στρατιωτικοί είχαν «πολιορκηθεί» για κάποια 24ωρα στη βάση από οργισμένους οπαδούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Ινστιτούτο «Stimson Center», έθεσε πολύ επιτακτικά το ζήτημα της ασφάλειας των πυρηνικών όπλων.

«Από άποψη ασφαλείας, η αποθήκευση κατά προσέγγιση πενήντα αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ ισοδυναμεί με ρώσικη ρουλέτα», ανέφερε η Λέισι Χίλεϊ.

Ο Στιβ Αντρίασεν, πρώην διευθυντής άμυνας και ελέγχου των όπλων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, έλεγε στους «Los Angeles Times»:

«Αν και έχουμε αποφύγει μέχρι τώρα την καταστροφή, έχουμε πολυάριθμες αποδείξεις πως η ασφάλεια των αμερικανικών όπλων που είναι αποθηκευμένα στην Τουρκία μπορεί να αλλάξει κυριολεκτικά από τη μια μέρα στην άλλη».

Ωστόσο, η Κόρι Σάκε του Ινστιτούτου «Χούβερ» καθησυχαστική υποστήριζε στους «New York Times» πως τα όπλα αυτά «δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς κωδικούς».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανός υπ. Άμυνας: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο στην περίπτωση που ο Πούτιν επιτεθεί

Υεμένη: Ο αμερικανικός στρατός χτύπησε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Χούθι

Έλον Μασκ: Παρεμβάσεις υπέρ ακροδεξιών κομμάτων σε Γερμανία και Βρετανία

Γερμανία: Αυτός είναι ο φερόμενος ως δράστης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου

Η Νίνα Κασιμάτη κατακεραυνώνει τους «αλληλέγγυους» που αποσιωπούν τον βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr