Σε πόλεμο με τις ΗΠΑ ετοιμαζόταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν να οδηγήσει τη Βόρεια Κορέα πριν από δύο χρόνια, αλλά η σύρραξη απετράπη τελικά οριακά.
Όπως αποκαλύπτει στο νέο βιβλίο του με τίτλο «Rage» («Οργή»), ο δημοσιογράφος της Washington Post, Μπομπ Γούντγουορντ, είχε μιλήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ μετά την ιστορική συνάντησή του προέδρου των ΗΠΑ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν το 2018 στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο.
Ο Τραμπ είπε στον δημοσιογράφο ότι η ένταση στις διμερείς σχέσεις είχε κλιμακωθεί σε τέτοιο βαθμό, που η Βόρεια Κορέα ζέσταινε την πολεμική της μηχανή κι ήταν «απολύτως έτοιμη» για μια σύρραξη με τις ΗΠΑ κι ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν «περίμενε» να συμβεί, αλλά η συνάντησή τους απέτρεψε τα χειρότερα.
Δεν ήταν, όμως, μόνον η Βόρεια Κορέα που ετοιμαζόταν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Όπως υποστηρίζει ο Γούντγουορντ, οι ΗΠΑ είχαν μελετήσει ένα σχέδιο, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τη «χρήση 80 πυρηνικών όπλων» σε περίπτωση που ο Κιμ εξαπέλυε επίθεση.
Ο Τραμπ είπε στον δημοσιογράφο ότι οι ΗΠΑ έφθασαν «πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι θα μπορούσε να γνωρίζει κανείς» σ’ έναν πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα.
Το θερμόμετρο της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών εκτοξεύθηκε στο κόκκινο όταν η Πιονγιάνγκ προχώρησε το 2017 στη δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, που θα μπορούσε να πλήξει αμερικανικά εδάφη.
Οι ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτει ο Γούντγουορντ, εκτόξευσαν κατ’ εντολή του στρατηγού Βίνσεντ Μπρουκς σε αντίποινα και εν είδει προειδοποίησης έναν πύραυλο προς την κατεύθυνση της Βόρειας Κορέας, που κάλυψε την ακριβή απόσταση από μια αμερικανική στρατιωτική βάση μέχρι το σημείο εκτόξευσης στη Βόρεια Κορέα, αλλά αντί να πλήξει το σημείο εκείνο, έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.
«Το μήνυμα ήταν σαφές: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν να ανησυχεί για την προσωπική του ασφάλεια», λέει ο Γούντουγουορντ.
Ωστόσο, το αυτί του τελευταίου δεν ίδρωσε και τον ίδιο μήνα η Πιονγιάνγκ εκτόξευσε κι άλλον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο κι άλλον έναν τον επόμενο.
Ακολούθησαν στη συνέχεια τρεις συναντήσεις του Κιμ με τον Τραμπ με στόχο μια συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, αλλά η τελευταία κατέληξε σε ναυάγιο και οι διπλωματικές πρωτοβουλίες έχουν έκτοτε παγώσει.
Τον περασμένο χρόνο το καθεστώς του Κιμ επιβεβαίωσε ότι εκτόξευσε άλλον έναν τύπο βαλλιστικού πυραύλου, που θα μπορούσε να φέρει πυρηνική κεφαλή.