Διαβάστε σχετικά για Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Μάικ Πόμπεο, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ,
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε την αμερικανική προσπάθεια για παράταση του εμπάργκο όπλων στο Ιράν, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας «απέρριψε ένα έλλογο ψήφισμα για να παραταθεί το 13χρονο εμπάργκο όπλων στο Ιράν και άνοιξε το δρόμο για τον κορυφαίο στον κόσμο κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας να αγοράζει και να πουλά συμβατικά όπλα χωρίς ειδικούς περιορισμούς από τον ΟΗΕ για πρώτη φορά σε μία δεκαετία», υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ο Πομπέο.
Η Τεχεράνη από την πλευρά της χαιρέτησε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ .
«Στα 75 χρόνια ιστορίας των Ηνωμένων Εθνών, η Αμερική δεν ήταν ποτέ τόσο απομονωμένη», έγραψε σε ένα τουίτ ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μοσαβί.
Μόνο δύο από τις 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ του σχεδίου παράτασης του εμπάργκο.
«Παρ’ όλα τα ταξίδια, τις πιέσεις και τα παζάρια, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατάφεραν να κινητοποιήσουν παρά μόνο μια μικρή χώρα (για να ψηφίσει) μαζί τους», είπε αναφερόμενος στις προσπάθειες του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο να εξασφαλίσει υποστήριξη στο αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος.
Σύμφωνα με την ιρανική δημόσια τηλεόραση, η μοναδική άλλη χώρα που υποστήριξε το σχέδιο ψηφίσματος ήταν η Δομινικανή Δημοκρατία.
Το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Ισλαμική Δημοκρατία εκπνέει στις 18 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους όρους του ψηφίσματος που ενέκρινε τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τη διεθνή κοινότητα.
Κατά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ, «χθες βράδυ, η ενεργητική διπλωματία του Ιράν, καθώς και η νομική ισχύς (της συμφωνίας) νίκησαν και πάλι τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Συμβούλιο Ασφαλείας», ανέφερε ο Μουσαβί.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τη χώρα του από την πυρηνική συμφωνία τον Μάιο του 2018 και επανέφερε τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν στο πλαίσιο μιας εκστρατείας άσκησης «μέγιστης πίεσης».