Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Γερμανία, Ειρήνη (IRINI) - Ναυτική Επιχείρηση, Ισλαμιστές, Ιταλία, Λαθρεμπόριο Όπλων, Λιβύη, Τζιχαντιστές, Τουρκία,
Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν ευρωπαϊκές κυρώσεις προκειμένου να σταματήσουν τη συνεχιζόμενη μεταφορά όπλων στη ρημαγμένη από τον πόλεμο Λιβύη.
Οι τρεις χώρες συμφώνησαν σε έναν κατάλογο εταιριών και ατόμων που παρέχουν πλοία, αεροσκάφη και άλλη επιμελητεία για τη μεταφορά όπλων, παραβιάζοντας ένα εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών που έχει επιβληθεί από το 2011, δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).
Τρεις εταιρίες από την Τουρκία, την Ιορδανία και το Καζακστάν, καθώς και δύο άτομα από τη Λιβύη, εμπλέκονται, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.
Στα μέσα Ιουνίου, οι τρεις χώρες της ΕΕ προειδοποίησαν ότι είναι έτοιμες να εφαρμόσουν κυρώσεις σε βάρος όσων παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων.
«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε μια πιθανή χρήση κυρώσεων, αν συνεχιστούν οι παραβιάσεις του εμπάργκο από ξηράς, θαλάσσης και αέρος», ανέφεραν οι ηγέτες των τριών χωρών σε κοινή δήλωσή τους στην οποία δεν κατονόμαζαν τις χώρες ούτε τις οντότητες που θα μπορούσαν να είναι στόχοι του μέτρου.
Η Γαλλία έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την Τουρκία ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων.
Η ΕΕ προχώρησε πρόσφατα σε μια ναυτική αποστολή με την ονομασία Επιχείρηση Ειρήνη για την επιβολή των περιορισμών.
Η πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος από το 2011 μετά την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι και από τότε έχει γίνει πεδίο μάχης αντίπαλων δυνάμεων.