Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν απειλεί Αίγυπτο: «Δίπλα στον λαό της Λιβύης ενάντια στους τυράννους»

Ο Ερντογάν απειλεί Αίγυπτο: «Δίπλα στον λαό της Λιβύης ενάντια στους τυράννους»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

H Τουρκία προειδοποίησε την Τετάρτη ότι δεν θα διστάσει να «λάβει τα απαραίτητα μέτρα» στη Λιβύη για να στηρίξει τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης ισλαμιστικής τουρκολιβυκής κυβέρνησης της Τρίπολης, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τις δυνάμεις της της Βουλής των Αντιπροσώπων, που υποστηρίζονται από χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Ρωσία, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Η χώρα μας θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στον λαό της Λιβύης ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή τυραννίας και δεν θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα», σημείωσε ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης που δημοσιεύτηκε μετά από τη σύγκληση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας υπό την προεδρία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ανακοίνωση επίσης αναφέρεται σε «καταδικασμένες πρωτοβουλίες τρίτων που ονειρεύονται να εκμεταλλευτούν το χάος για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους μαζί με τους πραξικοπηματίες», χαρακτηρισμός με τον οποίο η Άγκυρα αναφέρεται στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, διοικητή του στρατού της Βουλής.

Η Λιβύη, η οποία διαθέτει τα πιο άφθονα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική, αποτελεί θέατρο μιας εμπόλεμης σύρραξης μεταξύ δύο αντίπαλων δυνάμεων: της ισλαμιστικής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και εδρεύει στην Τρίπολη, και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ που ελέγχει το ανατολικό και μεγάλο μέρος του νότιου τμήματος της χώρας και αποτελείται από στρατεύματα πιστά στη νόμιμα εκλεγμένη και επίσης διεθνώς αναγνωρισμένη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, στην οποία την πλειοψηφία έχουν οι κοσμικοί.

Η GNA έχει τη στήριξη της Τουρκίας και οι δυνάμεις του Χάφταρ της γειτονικής Αιγύπτου, των ΗΑΕ, της Σαουδικής Αραβίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας.

Οι δυνάμεις της Τρίπολης ανέτρεψαν τους τελευταίους μήνες την κατάσταση στο πεδίο, καταγράφοντας σειρά από στρατιωτικές νίκες χάρη στην υποστήριξη της Τουρκίας, η οποία ανέπτυξε στη Λιβύη drone, τεθωρακισμένα, οχήματα, μισθοφόρους τζιχαντιστές από τη Συρία και Τούρκους στρατιώτες, κατά παράβαση του εμπάργκο του ΟΗΕ.

Η ένταση έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με την Αίγυπτο να δηλώνει ότι θα επέμβει στρατιωτικά εάν η GNA προχωρήσει προς την κατάληψη της στρατηγικής πόλης – λμάνι Σύρτη, τον επόμενο δηλωμένο στόχο των δυνάμεων της Τρίπολης.

Το αιγυπτιακό κοινοβούλιο μάλιστα έδωσε προχθές, Δευτέρα, το πράσινο φως για στρατιωτική επέμβαση στη γείτονα.

Στο τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τετάρτης, η τουρκική κυβέρνηση «επιβεβαίωσε επίσης την απόλυτη αποφασιστικότητά της» να υπερασπιστεί τα «δικαιώματα και συμφέροντά της» στην ανατολική Μεσόγειο.

Τουρκο-ρωσική συμφωνία για διαρκή και βιώσιμη εκεχειρία. Απειλές προς Κάιρο για στρατιωτική επέμβαση

Νωρίτερα την Τετάρτη, Τουρκία και Ρωσία συμφώνησαν να συνεχίσουν να πιέζουν για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, ωστόσο η Άγκυρα για ακόμη μια φορά διατύπωσε τη θέση της ότι ο Χαλίφα Χάφταρ δεν έχει καμία νομιμότητα και ότι οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) πρέπει να αποσυρθούν από βασικές στρατιωτικές θέσεις ώστε να προκύψει οποιαδήποτε αξιόπιστη συμφωνία.

Μετά τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη στην Άγκυρα μεταξύ αντιπροσωπειών Τουρκίας και Ρωσίας σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια συμφωνία τεσσάρων σημείων.

Μόσχα και Άγκυρα συμφώνησαν να αξιολογηθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας Κοινής Ομάδας Εργασίας για τη Λιβύη και να πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις σύντομα στη Μόσχα.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, Τουρκία και Ρωσία εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι δεν είναι στρατιωτική η λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι μπορεί να επιλυθεί μόνο με μια πολιτική διαδικασία με την διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών υπό την ηγεσία των Λίβυων.

Υπογράμμισαν την ανάγκη καταπολέμησης των τρομοκρατικών μονάδων και δομών στη Λιβύη όπως καθορίζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Προφανώς και εδώ πρόκειται περί κατάφωρου εμπαιγμού της διεθνούς κοινότητας, όταν είναι τοις πάσι γνωστό ότι η Τουρκία έχει μεταφέρει περισσότερους από 10.000 τζιχαντιστές από τη Συρία στη Λιβύη, για να ενισχύσουν την ισλαμιστική κυβέρνηση της Τρίπολης.

Ρωσία και Τουρκία επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν τις διμερείς τους επαφές προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα και να βελτιώσουν τις ανθρώπινες συνθήκες.

«Μόλις καταλήξαμε σε μια συμφωνία με τη Ρωσία για να εργαστούμε για μια αξιόπιστη και βιώσιμη εκεχειρία στη Λιβύη», δήλωσε στο Reuters ο ανώτερος σύμβουλος ασφαλείας του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν.

Ο Τούρκος αξιωματούχος τόνισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να βασίζεται σε μια επιστροφή στις λιβυκές πολεμικές πρώτες γραμμές του 2015 –όπως τις περιέγραψε- απαιτώντας από τις δυνάμεις του Χάφταρ να αποσυρθούν από την πόλη Σύρτη της Μεσογείου, την πύλη προς τις ανατολικές πετρελαιοπηγές της Λιβύης και την Τζούφρα, μια αεροπορική βάση κοντά στο κέντρο της χώρας.

«Για να είναι βιώσιμη η εκεχειρία, η Τζούφρα και η Σύρτη πρέπει να εκκενωθούν από τις δυνάμεις του Χάφταρ», δήλωσε ο Καλίν στο Reuters σε συνέντευξή του στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν ότι η Μόσχα στέλνει πολεμικά αεροσκάφη στην Τζούφρα μέσω της Συρίας για να υποστηρίξει Ρώσους μισθοφόρους που πολεμούν μαζί με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαφτάρ. Μόσχα και LNA το αρνούνται.

Ο Καλίν είπε ότι οποιαδήποτε αιγυπτιακή στρατιωτική ανάπτυξη στη Λιβύη θα εμπόδιζε τις προσπάθειες τερματισμού των μαχών και θα ήταν επικίνδυνη για το Κάιρο:

«Πιστεύω ότι θα είναι μια επικίνδυνη στρατιωτική περιπέτεια για την Αίγυπτο».

Η τουρκο-ρωσική συμφωνία της Τετάρτης για τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός περιλαμβάνει μια έκκληση για μέτρα που να επιτρέπουν πρόσβαση για όσους χρίζουν ανθρωπιστικής ανάγκης και προσπάθειες για την προώθηση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των αντίπαλων πλευρών της Λιβύης.

Ωστόσο, ο ανώτερος σύμβουλος ασφαλείας του Τούρκου προέδρου είπε ότι ο Χαφτάρ είχε παραβιάσει προηγούμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός και δεν αποτελεί αξιόπιστος εταίρος, υποδηλώνοντας ότι άλλα πρόσωπα της κοινοβουλευτικής παράταξης πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο.

«Δεν θεωρούμε (τον Χάφταρ) ως νόμιμο παράγοντα ούτως ή άλλως», ανέφερε.

«Αλλά υπάρχει ένα άλλο κοινοβούλιο στο Τομπρούκ. Υπάρχουν άλλοι παίκτες στη Βεγγάζη. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μεταξύ τους»

Στην ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι στηρίζει την εκεχειρία και τις πολιτικές συνομιλίες που θα καταλήξουν σε ενωμένες κυβερνητικές Αρχές.

Η Ρωσία δέχθηκε στη Μόσχα αντιπροσωπείες ανώτερων αξιωματούχων και από τις δύο εμπόλεμες πλευρές της Λιβύης και προσπάθησε και απέτυχε να κάνει τον Χάφταρ να υπογράψει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανός υπ. Άμυνας: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο στην περίπτωση που ο Πούτιν επιτεθεί

Η Νίνα Κασιμάτη κατακεραυνώνει τους «αλληλέγγυους» που αποσιωπούν τον βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Γερμανός σοσιαλιστής βουλευτής τουρκικής-κρυπτοελληνικής καταγωγής ζήτησε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ο Σαουδάραβας ψυχίατρος που σκόρπισε τον θάνατο πιστεύει ότι η Γερμανία έχει σχέδιο εξισλαμισμού της Ευρώπης

Γερμανία: Αυτοκίνητο έπεσε σε επισκέπτες χριστουγεννιάτικης αγοράς – Πολλοί νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr