Την ίδια στιγμή που όλος ο πλανήτης βρίσκεται σε επιφυλακή λόγω του φημολογούμενου δεύτερου «κύματος» του κορωνοϊού, στο Ισραήλ έχει ήδη «χτυπήσει την πόρτα» παρά το γεγονός ότι μέχρι πριν από λίγο καιρό όλα έδειχναν πως η πανδημία απείχε πολύ λίγο από το να περιοριστεί.
Το Ισραήλ ήταν μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο (περίπου 8,9 εκατομμύρια κάτοικοι) που επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς εισόδου και εξόδου προκειμένου να διατηρήσει τον αριθμό των μολύνσεων κάτω από 30 την ημέρα, το διάστημα μέχρι τα μέσα Μαΐου.
Ωστόσο, από τις αρχές Ιουνίου υπήρξε μια εκ νέου αύξηση των σχετικών κρουσμάτων: μόνο τις τελευταίες επτά ημέρες, η χώρα έχει καταγράψει πάνω από 6000 νέες μολύνσεις, ενώ χθες Τρίτη υπήρχαν πάνω από 1000.
Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιβάλει για δεύτερη φορά περιορισμούς στην καθημερινότητα των πολιτών δημόσια ζωή για δεύτερη φορά στις αρχές της εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος σε μπαρ, νυχτερινά κέντρα και γυμναστήρια.
Το Ισραήλ απέχει μόλις «ένα βήμα από ένα νέο lockdown», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναζωπυρώνοντας το φόβο και την ανησυχία.
«Έχουμε χάσει τον έλεγχο της πανδημίας», αποκαλύπτει με αφορμή το παραπάνω σκηνικό, ο καθηγητής Έλι Βαξμαν, φυσικός στο Ινστιτούτο Weizmann του Τελ Αβίβ και σύμβουλος της ισραηλινής κυβέρνησης.
Τα «λάθη» της κυβέρνησης που αναζωπύρωσαν την εξάπλωση του Covid-19
Πρώτον: «Ήταν λάθος να επιτρέψουμε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ατόμων σε κοινωνικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα σε γάμους, εκκλησιαστικές υπηρεσίες, αλλά και σε μπαρ ή εστιατόρια», αναφέρει ο ίδιος τονίζοντας πως «το πρόβλημα είναι ότι είναι πλέον δύσκολο να προσδιοριστεί ποιο μέτρο υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχές στην καταπολέμηση του ιού και ποια χαλάρωση θα μπορούσε να ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για την εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων».
«Δυστυχώς δεν περιμέναμε δύο εβδομάδες μεταξύ των βημάτων χαλάρωσης, όπως θα ήταν σωστό», εξηγεί ο Βαξμαν κάνοντας αυτοκριτική στην προσπάθειά του να αποκωδικοποιήσει το τι έφταιξε και τα πράγματα ξέφυγαν πάλι από τον έλεγχο.
»Δεύτερον -συνεχίζει- «δεν δημιουργήσαμε μια υποδομή για τον περιορισμό των τοπικών εστιών και αυτό επέτρεψε στον ιό να εξαπλωθεί ελεύθερα σε ολόκληρη τη χώρα.
»Δεδομένου αυτού του λάθος χειρισμού, αμέσως μόλις υπήρξε επιστροφή στην κανονικότητα, η αύξηση των κρουσμάτων ήταν αναπόφευκτη.
»Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι επιτακτική η ανάγκη να τεθούν υπό έλεγχο γρήγορα και σε τοπικό επίπεδο προτού απαιτηθεί η λήψη μέτρων σε όλη την επικράτεια», εξηγεί ο ειδικός επιστήμονας.
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ακόμη, ενθαρρυντικό είναι το ότι τον Μάρτιο, το 30% των ατόμων που είχαν προσβληθεί από τον Covid-19 ήταν άνω των 65 ετών ενώ αυτήν τη στιγμή είναι μόνο 9%.
Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο Έλι Βαξμαν, εκφράζει την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να επιβληθεί καθολικό lockdown στη χώρα, αφού όπως υπογραμμίζει «επί του παρόντος, ο αριθμός των λοιμώξεων αυξάνεται κατά 8-9% σε καθημερινή βάση, σε σύγκριση με έως και 30% που συνέβαινε τον Μάρτιο.
»Αυτό δείχνει ότι πιθανώς μπορεί και να αρκούν λιγότερο αυστηρά μέτρα για να μειωθεί ξανά ο αριθμός των λοιμώξεων».