Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το «μπαλάκι» στον Ερντογάν έριξε το τουρκικό ΣτΕ για την Αγία Σοφία

Το «μπαλάκι» στον Ερντογάν έριξε το τουρκικό ΣτΕ για την Αγία Σοφία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ολοκληρώθηκε το πρωί της Πέμπτης η συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την μετατροπή ή όχι της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, από μουσείο, πλην όμως η απόφαση, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, θα ανακοινωθεί σε περίπου 15 ημέρες. Σε 15 ημέρες, σημειώνουμε, δηλαδή στις 15 Ιουλίου, είναι η επέτειος του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το δικαστήριο αφήνει στα χέρια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την απόφαση για την τύχη του ανατολικορωμαϊκού (βυζαντινού) μνημείου.

Η απόφαση για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας εναπόκειται στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας υποστήριξε ο εισαγγελέας του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά τη σημερινή διαδικασία στην Άγκυρα, ενώ ο δικηγόρος της τουρκικής προεδρίας είπε πως θα σεβαστούν την όποια απόφαση του δικαστηρίου.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Γιλμάζ Ακτσίλ κλείνοντας τη συνεδρία είπε ότι η απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες μέρες.

Όπως μεταδίδει το «Χαμπέρ Τουρκ», η σημερινή διαδικασία κράτησε σχεδόν μισή ώρα κατά τη διάρκεια της οποίας ο δικηγόρος του Ιδρύματος Ιστορικών Μνημείων το οποίο είχε προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας ζητώντας ακύρωση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934 για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, κατέθεσε έγγραφα και τοποθετήθηκε λέγοντας ότι η Αγία Σοφία είναι περιουσία του ιδίου το Μωάμεθ του Πορθητή η οποία στη συνέχεια μεταβιβάστηκε στο Ίδρυμα Βακουφίων.

Επομένως υποστήριξε δεν είναι αρμόδιο το Υπουργικό Συμβούλιο σε θέματα περιουσιακά, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934 πρέπει να ακυρωθεί και η Αγία Σοφία να ανοίξει ξανά για μουσουλμανική προσευχή.

Αναφέρθηκε σε ισχυρισμούς ότι η υπογραφή Ατατούρκ τότε δεν ήταν γνήσια ενώ υποστήριξε ότι με βάση τον κανονισμό για τα βακούφια θα πρέπει η Αγία Σοφία να ανοίξει και πάλι για μουσουλμανική προσευχή.

Στη συνεδρία συμμετείχε και ο δικηγόρος της προεδρίας ο οποίος ανέφερε «θα σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου».

Από την πλευρά του ο εισαγγελέας του Συμβουλίου της Επικρατείας επανέλαβε παλαιότερες αποφάσεις του δικαστηρίου, αναφέροντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο τότε αποφάσισε στο πλαίσιο του νόμου γι αυτό και το δικαστήριο δεν χρειάζεται να λάβει απόφαση και πως πρέπει να απορρίψει το αίτημα του Ιδρύματος Ιστορικών Μνημείων.

Ανέφερε ακόμη πως δεν χρειάζεται να λάβει απόφαση το Συμβούλιο της Επικρατείας και πως αυτή εναπόκειται στην προεδρία της Τουρκίας.

Στο τέλος της συνεδρίασης έλαβε τον λόγο ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Γιλμάζ Άκτσιλ ο οποίος ανέφερε πως ακούστηκαν οι θέσεις των πλευρών και πως η απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες μέρες, κλείνοντας τη συνεδρία.

Ο κορυφαίος 52χρονος δικαστής του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας, γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1968 στο Αφιόν Καραχισάρ και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου της Άγκυρας το 1989.

Εκλέχτηκε μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2011 και από το 2018 εκτελεί χρέη προέδρου στο 10ου τμήμα του ΣτΕ.

Ο Γιλμάζ Ακτσίλ είναι παντρεμένος και έχει 4 παιδιά.

Θεωρείται από τους πιστούς υπηρέτες της δικαιοσύνης, η οποία ωστόσο πρέπει να συνάδει και με τις απαιτήσεις της κοινωνίας, υποστηρίζει.

Τουρκική Προεδρία: Με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αίρεται η ιστορική κληρονομιά

Με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος δεν αίρεται η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του μνημείου, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Σε δήλωσή του σε τουρκικό ραδιόφωνο, ο Ιμπραήμ Καλίν είπε ότι «με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αίρεται με κανέναν τρόπο η ιστορική και πολιτιστική της κληρονομιά.

»Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στις χώρες που εκφράζουν αυτού του είδους τις ανησυχίες και πιστεύουν ότι αν η Αγία Σοφία γίνει τζαμί δεν θα μπορεί να είναι επισκέψιμη, πως όλα τα τζαμιά μας είναι ανοιχτά τόσο για λατρεία όσο και για επισκέψεις».

Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία «γυρνά σε μια μουσουλμανική και ισλαμική πορεία»

Πιθανή μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί θα στείλει το μήνυμα ότι η Τουρκία «γυρνά σε μια μουσουλμανική και ισλαμική πορεία» και πως εγκαταλείπει μια πορεία προσέγγισης στις δυτικές αξίες και την πολυπολιτισμική κοινωνία 100 και πλέον χρόνων», τόνισε, σήμερα ο Έλληνας αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι είχαν μεγάλη αξία οι παρεμβάσεις τόσο των ΗΠΑ όσο και του Οικουμενικού Πατριάρχη και υποστήριξε ότι τυχόν αλλαγή του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς είναι μια απόφαση με μεγάλο ρίσκο καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διχασμό, με εκατομμύρια Χριστιανούς να αντιτάσσονται στο Ισλάμ.

«Για την Ελλάδα θα σημάνει ότι υπάρχει μια εξαιρετική κλιμάκωση στις μεταξύ μας σχέσεις και σε επίπεδο συμβολισμών», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη θέσει το θέμα την περασμένη Παρασκευή στον εκπρόσωπο της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Για το ζήτημα της Αγίας Σοφιάς τοποθετήθηκε, χθες, και ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ο οποίος επεσήμανε ότι δεν μπορεί να αλλοιωθεί το καθεστώς της Αγίας Σοφιάς, ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή θα πρυτανεύσει η λογική και η Τουρκία δε θα προχωρήσει σε αυτό το βήμα.

»Αν το κάνει, θα δημιουργήσει ένα τεράστιο ψυχικό χάσμα μεταξύ όλων των Χριστιανών του κόσμου και της Τουρκίας», κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Αναμενόμενη χαρακτήρισε την απόφαση του ανώτατου τουρκικού δικαστηρίου για την Αγιά Σοφιά ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, μιλώντας στους Αταίριαστους στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Εξήγησε ότι με την απόφαση αυτή το δικαστήριο βγαίνει έξω από το πολιτικό «μπρα ντε φερ» για την οικουμενικότητα ή μη του χώρου της Αγιάς Σοφιάς και παραπέμπει στην κυβέρνηση να αποφασίσει εκείνη πολιτικά τι θέλει να κάνει.

«Και αν λάβουμε υπόψη τις αντιδράσεις τις οποίες γέννησε η σκέψη αυτή του κ. Ερντογάν, νομίζω ότι η απόφαση αυτή είναι και προς το συμφέρον του κ. Ερντογάν.

»Του δίνει χρόνο και τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί αυτά τα οποία θέλει», τόνισε ο κ. Στεφανής.

Επανέλαβε επίσης ότι πρέπει να γίνει σε όλους αντιληπτό ότι το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικό αλλά παγκόσμιο και προειδοποίησε χρειάζεται προσοχή καθώς μπορεί να φέρει στην επιφάνεια θρησκευτικές αντιπαλότητες.

«Θέλει πάρα πολύ προσοχή γιατί όποια απόφαση και να πάρεις, πιθανόν είναι να ακουμπήσει στο συναίσθημα ανθρώπων και να ξαναφέρει στην επιφάνεια θρησκευτικές αντιπαλότητες.

»Κάτι που στην εποχή μας δεν είναι δυνατό να υπάρχει και δεν το θέλει κανένας», τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν: Συζήτησαν για την ενίσχυση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας τους

Ο Κούρδος «τουρκεμένος» Χακάν Φιντάν ζήτησε ξεδιάντροπα συνεκμετάλλευση του Αιγαίου – Του «άνοιξε την όρεξη» ο φοβικός «γαμπρός» Γεραπετρίτης

Η Κύπρος στο ΝΑΤΟ ως «νέα Σούδα»;

Κυρώσεις των ΗΠΑ σε ηγετικά στελέχη της Χαμάς που ζουν στην Τουρκία

Οι SDF διέσωσαν νεαρό Γιαζίντι που κρατούσαν «σκλάβο» οι τζιχαντιστές εδώ και 10 χρόνια

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr