Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Bloomberg: Πού το πάει ο Ερντογάν στη Λιβύη – Η πίτα των 18 δισ. δολαρίων

Bloomberg: Πού το πάει ο Ερντογάν στη Λιβύη – Η πίτα των 18 δισ. δολαρίων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τις φιλοδοξίες του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Λιβύη, προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει το πρακτορείο Bloomberg σε εκτενή ανάλυσή του.

Πλέον, έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις, καθίσταται σαφές πως η Τουρκία δεν θέλει μόνο να προστατέψει τον Σάρατζ, αλλά να μετατρέψει τη Λιβύη σε προτεκτοράτο, αλλά και να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της χώρας, μια εξόχως κερδοφόρα δραστηριότητα για τις τουρκικές επιχειρήσεις.

Επέκταση επιρροής

Η τουρκική στρατιωτική υποστήριξη επέτρεψε στις δυνάμεις της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας να αντεπιτεθούν στον λεγόμενο Εθνικό Στρατό (LNA) του Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και παράλληλα απέρριψε μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός από την Αίγυπτο, τον κύριο υποστηρικτή του Χάφταρ.

Η υποχώρηση του Χάφταρ προς τα ανατολικά έδωσε δικαιώματα υπεροχής στην εξωτερική πολιτική του Ερντογάν και επιτρέπει στην Τουρκία να επεκτείνει την επιρροή της στη Λιβύη.

Παράλληλα, η Άγκυρα αναζητά πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, με έναν πιο ενεργό ρόλο από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ωστόσο –όπως όλα δείχνουν- ο Ερντογάν δεν σκοπεύει να μπει στο περιθώριο.

Όπως φαίνεται, συνεχίζει το δημοσίευμα, δεν γίνεται λόγος για άμεση απόσυρση τουρκικών στρατευμάτων.

Αντίθετα, το «αποτύπωμα» της Τουρκίας στη Λιβύη είναι πιθανό να «μεγαλώσει» με σχέδια για την εκπαίδευση των δυνάμεων του Φαγιέζ αλ Σάρατζ (GNA).

Την ίδια ώρα στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, το τουρκικό ναυτικό διεξάγει μεγάλες ασκήσεις, χωρίς να δίνει καμία σημασία στις ξένες δυνάμεις που παρακολουθούν, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η πίτα των 18 δισ. δολαρίων

Την περασμένη εβδομάδα, ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι – συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ – συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό Σαράτζ, για να συζητήσουν τρόπους για περισσότερη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, επενδύσεων, υποδομών και πετρελαίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μεταξύ άλλων, οι Τούρκοι αξιωματούχοι επιθυμούν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση του τραπεζικού συστήματος της Λιβύης και οι τουρκικές εταιρείες να πραγματοποιήσουν εξορύξεις υδρογονανθράκων σε στεριά και θάλασσα.

Επιπλέον, ένας λόγος για την υποστήριξη του του GNA από τον Ερντογάν ήταν το δέλεαρ της εμπλοκής σε κατασκευαστικά έργα που είχαν «παγώσει» αξίας περίπου 18 δισ. δολαρίων.

«Κλειδί» για τις βλέψεις Ερντογάν στη Μεσόγειο η Λιβύη

Η Λιβύη είναι επίσης «κλειδί» για τις επιδιώξεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το μνημόνιο που υπέγραψε ο Ερντογάν με τον αλ Σαράτζ δίνει -σύμφωνα με την Τουρκία- άδεια για γεωτρήσεις, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις της Ελλάδας και των γύρω χωρών, τονίζεται επίσης στο δημοσίευμα.

Υπάρχουν επίσης πολιτικές διαστάσεις, με την κυβέρνηση Σάρατζ να περιλαμβάνει ισλαμιστές που βρίσκονται ιδεολογικά κοντά στο κόμμα AKP του Ερντογάν, ενώ μια επικράτηση κατά του Χάφταρ θα αποτελούσε και νίκη κατά των «εχθρών» της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή, με –κυριότερο- παράδειγμα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που θεωρεί ως βασική αιτία χάους και αστάθειας στην περιοχή.

Αντιδράσεις από Αίγυπτο – ΗΑΕ και η στάση της Ρωσίας

Οι «ελιγμοί» της Τουρκίας, συνεχίζει το Bloomberg, αποτελούν πρόκληση για το Άμου Ντάμπι και το Κάιρο, που αντεπιτίθενται προς το παρόν ρητορικά.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμντέλ Φατάχ αλ Σίσι δήλωσε ότι θα παρέμβει στρατιωτικά εάν το GNA κινηθεί για να καταλάβει τη στρατηγική πόλη Σύρτη και προσπαθεί να συγκεντρώσει τον αραβικό κόσμο ενάντια στην τουρκική «παρέμβαση» στη Λιβύη.

Ο Ερντογάν πρέπει επίσης να υπολογίσει τον άλλο σημαντικό υποστηρικτή του Χάφταρ, τη Ρωσία.

Την περασμένη εβδομάδα, μια ρωσική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ακύρωσε την επίσκεψή της στην Κωνσταντινούπολη την τελευταία στιγμή, κάτι που για πολλούς ήταν ένα σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να ζητάει πολλά από τον Τραμπ, έναν πρόεδρο με λίγη όρεξη για περιπέτεια στα ξένα, υποστηρίζει το πρακτορείο.

Η «εγχώρια» κρίση

Μπορεί –σύμφωνα με το Bloomberg- ο Ερντογάν να διεισδύσει περαιτέρω στη Λιβύη;

Όπως εκτιμά το πρακτορείο, ο Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει τα μέτωπα στο εσωτερικό της χώρας του.

Στο μέτωπο του κορωνοϊού, τα κρούσματα αυξάνονται μετά την χαλάρωση των μέτρων, ενώ το αποτύπωμα στην οικονομία δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο.

Παρόλο που η τουρκική κυβέρνηση εκτιμά πως ένα θετικό πρόσημο ανάπτυξης είναι ακόμη εφικτό για φέτος, οι προβλέψεις του Bloomberg τοποθετούν την πορεία της οικονομίας σε ύφεση ύψους 3,6%, ενώ το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον είναι εύθραυστο.

Οι προϋποθέσεις αυτές μοιάζουν κάθε άλλο παρά ιδανικές για να αρχίσει ένα έργο «οικοδόμησης έθνους» σε μια χώρα τόσο τραυματισμένη όσο η Λιβύη.

Ωστόσο, όπως καταλήγει το Bloomberg, ο Ερντογάν «δεν φαίνεται να ψάχνει την έξοδο».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

DW: Ψεύτικες φωτογραφίες από τις φυλακές «σφαγείο» του Άσαντ στη Συρία

Δημοσκόπηση MRB: Οι Έλληνες θαυμάζουν Πούτιν, Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ – «Μαύρο» σε Ερντογάν και Ζελένσκι

Αλ Γκολάνι: Η νίκη των τζιχαντιστών στη Συρία είναι και νίκη των Τούρκων – Η δυτ. Συρία τουρκικό προτεκτοράτο

Ο Αλ Γκολάνι δεσμεύτηκε οι τζιχαντιστές να ενταχθούν στον στρατό

Αμερικανοί γερουσιαστές απειλούν την Τουρκία με κυρώσεις – Ζητούν κατάπαυση πυρός με τους Κούρδους στη Συρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr