Η Τουρκία αμφισβητεί τώρα και την ΑΟΖ του Ισραήλ. Δεν το είπε η ίδια, έβαλε τον «πρεσβευτή» της Παλαιστινιακής Αρχής στην Άγκυρα να το πει.
Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία και να συνεργαστεί με την Άγκυρα την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο απεσταλμένος της Παλαιστινιακής Αρχής (κεντρική φωτογραφία) τη Δευτέρα στα τουρκικά ΜΜΕ.
Ο Φαγιέντ Μουσταφά (Faed Mustafa), «πρεσβευτής» των Παλαιστινίων στην Άγκυρα, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί να ακολουθήσει το μοντέλο του παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Σαράτζ για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία και να υπογράψει αντίστοιχο σύμφωνο.
«Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε ιδέα εμβάθυνσης των σχέσεών μας με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας για αποκλειστικές οικονομικές ζώνες», δήλωσε ο Μουσταφά στην εφημερίδα «Aydinlik» και αναδημοσιεύει το Middle East Eye.
«Έχουμε επίσης δικαιώματα στη Μεσόγειο.
»Η Παλαιστίνη έχει μερίδια πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
»Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε σε αυτούς τους τομείς με την Τουρκία και να υπογράψουμε μια συμφωνία».
Από που προκύπτει ΑΟΖ Παλαιστινίων; Από την παραλιακή Λωρίδα της Γάζας.
Ποιος ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας;
Η φιλοτουρκική ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, το παλαιστινιακό παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος. Η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο το Ισραήλ.
Αλλά και να αναγνώριζε η Ελλάδα παλαιστινιακό κράτος, πώς θα έφτανε άραγε η ΑΟΖ της Γάζας μέχρι την Τουρκία;
Μεσολαβεί πρώτα η ισραηλινή ΑΟΖ και μετά η κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως μπορείτε να δείτε και στον χάρτη που ακολουθεί, η ΑΟΖ της Γάζας είναι σαν μια «σφήνα» μεταξύ της αιγυπτιακής ΑΟΖ και της ισραηλινής ΑΟΖ.
Για αυτό και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι, η Τουρκία σβήνει ολόκληρη την Κύπρο από τον χάρτη και αμφισβητεί ολόκληρη την ΑΟΖ του Ισραήλ.
Και βεβαίως για όποιον έχει «μοντέλο» την άκυρη ψευδοσυμφωνία Τουρκίας – Σαράτζ της Λιβύης, όλα… γίνονται. Μέχρι και με τη Μάλτα θα μπορούσε να ορίσει ΑΟΖ η Παλαιστίνη. Γιατί όχι και με την Κορσική;
Αυτό που ίσως δεν κατάλαβε ο Παλαιστίνιος «πρεσβευτής» στην Τουρκία είναι ότι η πρότασή του αυτή αποτελεί ευθεία εχθρική ενέργεια προς Ελλάδα και Κύπρο.
Το TRIBUNE είχε προειδοποιήσει από το 2014 για αυτή την εξέλιξη. Διαβάστε:
3 Αυγούστου 2014: Επιβεβαίωση tribune: «Ο πόλεμος στη Γάζα γίνεται για το φυσικό αέριο!»
Ο Στέφανος Μυτιληναίος είχε προειδοποιήσει επίσης με άρθρο του στις 29 Ιουλίου 2014: