Σε εποχές κορωνοϊού η Ισπανία εγγυάται, για πρώτη φορά στην ιστορία της, ένα ελάχιστο εισόδημα για όλους τους πολίτες. Πάντως τα χρήματα μόλις επαρκούν για να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης.
Ήταν μία προεκλογική δέσμευση που έγινε πράξη: η κυβέρνηση συνασπισμού του σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE) και των Podemos, υπό τον Πέδρο Σάντσεθ, ενέκρινε την παροχή ενός «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» για όλους τους πολίτες.
Είναι μία ιστορική τομή για την Ισπανία, μία χώρα με παραδοσιακά υψηλή ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.
Οι κυβερνώντες ευελπιστούν ότι με το «ελάχιστο εισόδημα» θα καταφέρουν να περιορίσουν κατά 80% τις περιπτώσεις ακραίας φτώχειας.
Συνολικά τρία δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως αναμένεται να στοιχίσει το ευεργετικό μέτρο, ποσό που έχει ήδη εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό.
Για την Ισπανίδα υπουργό Οικονομικών Μαρία Χεσούς Μοντέρο «είναι ένα τεράστιο βήμα στον αγώνα ενάντια στη φτώχεια και στην ανισότητα, για περισσότερες ίσες ευκαιρίες, για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη».
Τη συνεισφορά του κόμματός του δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων Πάμπλο Ιγκλέσιας.
«Είναι μία ιστορική μέρα για τη Δημοκρατία μας, είναι και για μένα μεγάλη τιμή να ανακοινώσω, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ότι σήμερα θεμελιώνουμε ένα νέο κοινωνικό δικαίωμα: ένα ελάχιστο εισόδημα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόοδο στην κοινωνική πολιτική της Ισπανίας, τουλάχιστον από την κοινωνική νομοθεσία του 2006», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από 462 ευρώ το εγγυημένο εισόδημα
Εγγυημένος μισθός ή απλά ένα κοινωνικό επίδομα, με το οποίο καλύπτονται στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης;
Τα χρήματα δεν είναι πολλά, καθώς αρχίζουν από 462 ευρώ και φτάνουν τα 1.015 ευρώ για μία οικογένεια με παιδιά.
Σίγουρα όμως αποτελούν πολύτιμη βοήθεια για τους οικονομικά ασθενέστερους σε μία χώρα στην οποία, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσαν μόλις την Παρασκευή τα Ηνωμένα Έθνη, το 26,1% του συνολικού πληθυσμού και το 29,5% των παιδιών απειλείται από τη φτώχεια.
Οι Ισπανοί κατάφεραν να ανακάμψουν από την οικονομική κρίση που ξέσπασε προ δεκαετίας, αλλά σήμερα η κρίση του κορωνοϊού δοκιμάζει και πάλι τις αντοχές της οικονομίας και του πολιτικού συστήματος.
Αυτός είναι και ο λόγος, επισημαίνει ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, που η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ αποφάσισε να επισπεύσει την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
«Βρεθήκαμε μπροστά σε μία κατάσταση, η οποία μας αναγκάζει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες», επισημαίνει.
«Ήταν μία υπόσχεση που περιλαμβάνεται βέβαια στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, ενώ σήμερα καθίσταται πλέον απολύτως αναγκαία, χιλιάδες οικογένειες στην Ισπανία δεν μπορούν να περιμένουν άλλο…».
Γρίφος η υπόθεση Nissan
Πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες στην ισπανική οικονομία αποδεικνύει και η πρόσφατη εξαγγελία της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Nissan να κλείσει το εργοστάσιό της στη Βαρκελώνη, καταργώντας 3.000 θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τη Nissan η απόφαση εντάσσεται στο συνολικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της εταιρίας.
Το συνδικάτο UGT χαρακτηρίζει «σκανδαλώδη» την απόφαση αυτή, ενώ η ισπανική κυβέρνηση προσπαθεί να μεταπείσει τη Nissan, προτείνοντας εναλλακτικούς επενδυτικούς προορισμούς εντός Ισπανίας, με χαμηλότερο κόστος.
Μέχρι στιγμής πάντως η υπουργός Οικονομικών Μαρία Χεσούς Μοντέρο δεν φαίνεται να έχει ευχάριστα νέα:
«Η Nissan παρατείνει την εκκρεμότητα για κάποιο χρονικό διάστημα. Ο υπουργός Βιομηχανίας εργάζεται αδιάκοπα, την παρακινεί να αναθεωρήσει την απόφασή της.
»Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας παραμένει πολύ σημαντικός για τη χώρα μας».
ΠΗΓΗ: dw.com