Η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποιεί για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και επιμένει σε ελάχιστα μέτρα προστασίας. Παράλληλα ασκεί κριτική στον αριστερό πρωθυπουργό της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελο.
Το τελευταίο διάστημα επικρατεί στην κοινή γνώμη της Γερμανίας η εντύπωση ότι δεν υπάρχει συντονισμός στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και ότι το καθένα από τα 16 κρατίδια πράττει κατά το δοκούν.
Το ένα μετά το άλλο ανακοινώνει τη δική του ατζέντα για το αν και πότε θα χαλαρώσει ή θα καταργήσει τα περιοριστικά μέτρα για σχολεία, παιδικούς σταθμούς, χώρους εστίασης και αλλού.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε δύο κυρίως παράγοντες: πρώτο, αρμόδια σε θέματα υγείας, παιδείας και προστασίας της δημόσιας τάξης είναι τα κρατίδια και δεύτερο, η εξάπλωση του κορωνοϊού κινείται με σταθερά χαμηλούς ρυθμούς.
Αρκετοί πρωθυπουργοί εκτιμούν ότι δεν μπορούσαν πλέον να δικαιολογήσουν απέναντι στους πολίτες των κρατιδίων τους τα περιοριστικά μέτρα – τουλάχιστον όχι όλα και όχι με αυτή την αυστηρότητα. Ενδεχομένως πολλοί να υπολόγισαν και το πολιτικό κόστος μιας παράτασης των περιορισμών.
Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ – ως συνήθως – θεωρεί κοντόφθαλμους τέτοιους υπολογισμούς πολιτικής σκοπιμότητας.
Επανειλημμένα έχει επισημάνει ότι η χώρα βρίσκεται στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, πολύ περισσότερο που δεν πρόκειται να διατεθεί άμεσα εμβόλιο ή και φάρμακα για τη θεραπεία.
Ενώ δεν αρνείται στην παρούσα φάση μια χαλάρωση των περιορισμών, επιμένει όμως στη διατήρηση σειράς μέτρων προστασίας, όπως επίσης και στην καθιέρωση μιας ρήτρας: σε περίπτωση που ξεπεραστεί ο αριθμός των 50 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε μια περιοχή θα πρέπει αυτόματα να τίθενται σε ισχύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Αυτούς τους προβληματισμούς συζήτησε την Τετάρτη με τους πρωθυπουργούς των ανατολικογερμανικών κρατιδίων συμπεριλαμβανομένου και του Βερολίνου.
«Διφορούμενα μηνύματα»
Σε συνέντευξη τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη η καγκελάριος παραδέχτηκε ότι πλέον το κάθε κρατίδιο ακολουθεί τη δική του ατζέντα αναφορικά με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Παρ’ όλα αυτά θεωρεί ότι επικρατεί μια κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων άσκησε κριτική στον αριστερό πρωθυπουργό της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελο για τις ανακοινώσεις του το Σαββατοκύριακο που έδιναν την εντύπωση ότι σκόπευε να καταργήσει στο κρατίδιο του μέτρα προστασίας όπως την απόσταση του 1,5 μέτρου και τη χρήση μάσκας.
«Τα μηνύματα ήταν κάπως διφορούμενα», επισήμανε η κ. Μέρκελ. Η τήρηση μιας ελάχιστη απόστασης συνιστά «υποχρέωση».
Επίσης διαφωνεί με την άποψη του Μπόντο Ράμελο ότι δεν θα πρέπει να αφορά τους πολιτικούς ο αριθμός των ατόμων που συναντιούνται σε ιδιωτικές κατοικίες.
Πάρτι σε στενό χώρο με κλειστά παράθυρα είναι «ένας πιθανώς μεγαλύτερος κίνδυνος» υποστήριξε η κ. Μέρκελ παραπέμποντας σε εκκλησία στη Φρανκφούρτη όπου μολύνθηκαν 112 πιστοί από κορωνοϊό και άλλοι 27 σε εκδήλωση ενός ρεστοράν στην πόλη Λέερ στη βόρεια Γερμανία.
«Όλοι μας θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», τόνισε. «Η πανδημία έχει περιοριστεί αλλά δεν έχει εξαφανιστεί».
Η επόμενη τακτική τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίου με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου.
Εκτός από τις εμπειρίες για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα συζητηθεί και το θέμα της άρσης της γερμανικής ταξιδιωτικής προειδοποίησης για 31 ευρωπαϊκές χώρες.