Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να βοηθήσει εταιρείες που έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι .
Μιλώντας στην Handelsblatt, ο Επίτροπος τόνισε πως «σκεφτόμαστε να προσθέσουμε ένα νέο μέσο στο σχέδιο ανάκαμψης: την βοήθεια φερεγγυότητας για εταιρείες που δεν λαμβάνουν υποστήριξη στη χώρα καταγωγής τους.
Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτήν εταιρείες της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Αυτό είναι σημαντικό για την εφοδιαστική αλυσίδα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Εάν αποτύχει ένας σύνδεσμος, επηρεάζονται όλοι οι άλλοι»,
Ο Τζεντιλόνι επαίνεσε επίσης το γερμανικό πακέτο βοήθειας για την πληγείσα από την πανδημία οικονομία.
«Αυτό που παρουσίασε η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση είναι εντυπωσιακό και εκτιμάται πολύ, ωστόσο, η Γερμανία θα πρέπει ακόμη να διατηρήσει τις δημόσιες επενδύσεις σε υψηλό επίπεδο τα επόμενα χρόνια», τόνισε.
Ο Ιταλός Επίτροπος πρόσθεσε πως είναι σαφές ότι δεν μπορεί ακόμα να σημάνει λήξη συναγερμού στο θέμα της πανδημίας του κορονοϊού.
«Πρέπει να ζήσουμε με την πανδημία για εβδομάδες, ίσως μήνες.
»Οι καλοκαιρινές διακοπές θα είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει.
»Η Ε.Ε. πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος, ιδίως στη Νότια Ευρώπη, συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομία».
Στο ερώτημα σχετικά με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) της ΕΚΤ και πως μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα που προέκυψε, ο Τζεντιλόνι είπε:
«Κατά την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δύο σημεία είναι κρίσιμα.
»Πρώτον, δεν πρέπει να θιγεί η ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
»Δεύτερον, όσον αφορά τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπερισχύουν πάντα των αποφάσεων των εθνικών δικαστηρίων.
»Είναι στρατηγικής σημασίας για την Ε.Ε. να αναγνωρίζονται οι αποφάσεις του. Ιδίως ένα τόσο σημαντικό ιδρυτικό μέλος της ΕΕ όπως η Γερμανία θα πρέπει να το σεβαστεί αυτό».
Στο ερώτημα εάν πρόκειται να επαναληφθεί το ίδιο μοντέλο αυστηρής λιτότητας με εκείνο της κρίσης του ευρώ, εάν δοθούν χρήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού σε χώρες που επλήγησαν ο Τζεντιλόνι είπε:
«Η απάντησή μου σε αυτό είναι ένα ηχηρό όχι. Δεν πρέπει να καταφύγουμε στη λογική και στην φρασεολογία της οικονομικής κρίσης».
Για το αν αναμένει συμφωνία επί του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης το οποίο θα συζητηθεί κατά την σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 18 Ιουνίου ο Ευρωπαίος Επίτροπος απάντησε:
«Μέχρι τότε, θα πρέπει να ξεπεραστούν ορισμένες διαφορές απόψεων. Υποθέτω όμως ότι στο τέλος θα υπερισχύσει η λογική και η υπευθυνότητα».