Η Αγκυρα, σύμφωνα με αποκλειστικό δημoσίευμα του Reuters, έχει απευθυνθεί σε διεθνείς συμμάχους της σε μια επείγουσα αναζήτηση χρηματοδότησης, ανέφεραν τρεις ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters, προετοιμαζόμενη να αντιμετωπίσει μια δεύτερη νομισματική κρίση μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια.
Αξιωματούχοι του τουρκικού Υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας πραγματοποίησαν διμερείς συνομιλίες με τους ομολόγους τους από την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τη δημιουργία γραμμών συναλλάγματος και με το Κατάρ και την Κίνα για την επέκταση των ήδη υφιστάμενων, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Την είδηση επιβεβαίωσε ο Σεβντέτ Γιλμάζ, αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος ΑΚΡ για εξωτερικές υποθέσεις, χθες Πέμπτη λέγοντας ότι η Τουρκία επιδιώκει συμφωνίες ανταλλαγής.
«Έχουμε διαπραγματεύσεις με διαφορετικές κεντρικές τράπεζες για ευκαιρίες ανταλλαγών», είπε σε συζήτηση, προσθέτοντας: Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες, είπε χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η προσπάθεια έρχεται μετά την πτώση της τουρκικής λίρας σε ιστορικό χαμηλό την περασμένη εβδομάδα, περιορίζοντας την ικανότητα της Άγκυρας να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τα εξαντλημένα συναλλαγματικά αποθέματά της και τα βάρη του χρέους.
Μάλιστα ένας από τους αξιωματούχους είπε δήλωσε στο Reuters ότι η Τουρκία αισθάνθηκε σίγουρη μετά τις συνομιλίες. Δεν κατέστη ωστόσο σαφές πόσο κοντά βρίσκεται στην εξασφάλιση των όποιων συμφωνιών.
Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας, το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Αγγλίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δεν απάντησε σε φαξ για σχόλιο. Αναλόγως ούτε το κυβερνητικό γραφείο μέσων του Κατάρ δεν απάντησε σε ερώτημα σχετικά με την επέκταση των ανταλλαγών με την Άγκυρα.
Η νέα προσπάθεια, αναφέρει το Reuters υποδεικνύει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση που αναγκάζεται να αναζητήσει λύσεις πέρα από τις παραδοσιακές και προτιμώμενες πηγές χρηματοδότησής της, όπως η FED, και ίσως χρειαστεί να εξετάσει αυστηρότερες αποφάσεις σχετικά με τα επιτόκια ή τις επιλογές που έχει απορρίψει, όπως η βοήθεια του ΔΝΤ ή τα capital control, λένε οι επενδυτές.
«Οι συνομιλίες είναι σε καλύτερη θέση ειδικά με το Κατάρ, την Κίνα και τη Βρετανία”, δήλωσε ο πρώτος εκ των ανώτερων αξιωματούχων».
Οι δύο άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Τουρκία επικοινώνησε με εκπροσώπους της Ιαπωνίας για πιθανή χρηματοδότηση, με έναν εξ αυτών να προσθέτει οι συνομιλίες πρέπει να επιταχυνθούν για να εξασφαλιστεί μια γραμμή ανταλλαγής.
Το διεθνές πρακτορείο φιλοξενεί και δήλωση της Σαμάιλα Χαν, διευθύντριας χρέους αναδυόμενων αγορών στο AllianceBernstein, στη Νέα Υόρκη η οποία λέει: «Δεν βλέπω πραγματικά πώς μπορεί να βαδίσει η Τουρκία αυτή την περίοδο, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τα εξωτερικά τρωτά σημεία τους. Δυστυχώς η Τουρκία έχει υποτιμήσει τους κινδύνους εδώ και μήνες