Η Γερμανία πρέπει να βοηθήσει τους γείτονές της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αναζωογονήσουν τις οικονομίες τους μετά την κρίση του κορωνοϊού, δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντηση με βουλευτές του κόμματός της, σύμφωνα με αρκετούς συμμετέχοντες.
Είναι σημαντικό για τη Γερμανία, ως εξαγωγική χώρα, να τα πηγαίνουν καλά και οι εταίροι της στην ΕΕ, είπε η Μέρκελ στους βουλευτές, εν όψει της διεξαγωγής διαβουλεύσεων για το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της ΕΕ, του οποίου τόσο το εύρος όσο και η χρηματοδότηση παραμένουν ανοιχτά, είπε η καγκελάριος.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Γερμανία εν μέρει εξαιτίας της διενέργειας μαζικών τεστ πέτυχε να περιορίσει την εξάπλωση του ιού πιο γρήγορα και αποτελεσματικά από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πλέον «ανοίγει» σταδιακά την οικονομία της.
Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός το να είναι μόνο η Γερμανία δυνατή μετά την κρίση, δήλωσε η Μέρκελ στη συνάντηση, ανέφεραν οι συμμετέχοντες.
H καγκελάριος συμφώνησε με τον Ραλφ Μπρικχάους, αρχηγό της κοινοβουλευτικής ομάδας του συντηρητικού μπλοκ CDU / CSU, ότι η Γερμανία θα πρέπει να μεταφέρει σημαντικά περισσότερα χρήματα στις Βρυξέλλες, πρόσθεσαν οι ίδες πηγές.
Η γερμανική βουλή (Bundestag) θα πρέπει να ψηφίσει για την οικονομική βοήθεια.
Νωρίτερα, ο Μπρίκχαους είπε ότι η Γερμανία θέλει να βοηθήσει τους εταίρους της στην ΕΕ, αλλά θα πρέπει να γνωρίζει σε τι θα χρησιμοποιηθούν τα δισεκατομμύρια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει αναθεωρημένες προτάσεις προϋπολογισμού την επόμενη εβδομάδα.
Ο Έκχαρντ Ρεινμπεργκ, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό περιέγραψε μια ζοφερή εικόνα για τα οικονομικά της χώρας προειδοποιώντας ότι η ανάκαμψη των φόρων στο επίπεδο του 2019 πιθανότατα θα διαρκέσει έως το 2023, καθώς τα έσοδα μειώνονται κατά 6,5% φέτος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Μέρκελ προειδοποίησε επίσης τους βουλευτές να μην διατηρούν πολλές ελπίδες για το άνοιγμα των συνόρων της Γερμανίας, ένα ζήτημα που θα συζητήσει το υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη.
Η κυβέρνηση θέλει να κινηθεί προς μία ομαλοποίηση στη ζώνη Σένγκεν, αλλά η Μέρκελ δήλωσε ότι η Γαλλία σίγουρα δεν θα ανοίξει τα σύνορά της πριν από τα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες.