Ο λαϊκισμός στην Ιταλία δεν είναι φθηνός και μπορεί να κοστίσει στην κυβέρνηση της Ρώμης περίπου 626 εκατ. ευρώ ετησίως, εκτιμά το Bloomberg σε νέα ανάλυσή του.
Αυτό είναι το ποσό των χρημάτων που θα έπρεπε να εξοικονομήσει η Ιταλία κάθε χρόνο, εάν εγγραφεί σε ένα νέο πρόγραμμα της ζώνης του ευρώ, το οποίο επεκτείνει τις πιστωτικές γραμμές σε χώρες σχεδόν μηδενικά επιτόκια.
Ωστόσο, η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει δεσμευτεί να προσφύγει σε προληπτική πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), αφού αρχικά είπε ότι δεν θα αξιοποιήσει τα 36 δισ. ευρώ για τα οποία είναι επιλέξιμη λόγω των όρων που σχετίζονται με το ταμείο διάσωσης.
Το νέο πρόγραμμα θα έχει μέγιστη διάρκεια 10 ετών για τα δάνεια και πιθανότατα θα καταβάλλει τόκους περίπου 0,1%, ή 36 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, για την πλήρη κατανομή.
Αν η Ιταλία χρησιμοποιούσε την αγορά ομολόγων για να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψή της με δεκαετή ομόλογα, θα αντιμετώπιζε το κόστος δανεισμού περίπου 1,84%, που σημαίνει για το ίδιο χρηματικό ποσό από τον ESM, η Ρώμη θα πληρώνει περίπου 662 εκατομμύρια ευρώ τόκους κάθε χρόνο.
Το πρόγραμμα ESM δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και όλες οι λεπτομέρειες των πιστωτικών ορίων ενδέχεται να μην είναι σαφείς έως ότου τεθεί σε εφαρμογή, πιθανώς έως τις 15 Μαΐου.
Ωστόσο, οι λαϊκιστές πολιτικοί της Ιταλίας έχουν δημιουργήσει μια αρνητική εικόνα για τον ESM, λέγοντας στους ψηφοφόρους ότι η χώρα θα χάσει τον έλεγχο των οικονομικών της και του μέλλοντος εάν δεχτεί βοήθεια από το ταμείο.
Ο υπουργός Οικονομικών προσπάθησαν να εξηγήσουν ότι αυτά τα συγκεκριμένα κονδύλια του ESM δεν θα έχουν σχεδόν καμία συμβολή εκτός από την ανάγκη χρήσης των χρημάτων για σκοπούς που σχετίζονται με την υγεία.
Παρά τις διαβεβαιώσεις των αξιωματούχων στις Βρυξέλλες ότι τα δάνεια δεν θα είχαν όρους, οι Ιταλοί πολιτικοί συνεχίζουν να λένε ότι οι ECCL θα υποτιμούσαν την ιταλική κυριαρχία.
Αυτό είναι πρόβλημα για τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte, ο οποίος αντιμετωπίζει εκκλήσεις να εκδώσει νέο ιταλικό χρέος.
«Ο ESM δεν είναι δώρο, δανείζεται χρήματα που πρέπει να εξοφληθούν υπό ακριβείς συνθήκες που αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες και όχι στην Ιταλία», δήλωσε ο ηγέτης της ιταλικής αντιπολίτευσης Ματέο Σαλβίνι.
«Ο ESM είναι ένας επικίνδυνος δρόμος χωρίς βεβαιότητες, ενώ η έκδοση ομολόγων του Δημοσίου είναι ιταλική υπερηφάνεια», πρόσθεσε ο ίδιος.