Η αραβική εφημερίδα Al-Sharq Al-Awsat αναφέρεται σε ύποπτο ρόλο της Τουρκίας στην Τυνησία.
«Η άφιξη ενός τουρκικού αεροσκάφους στο τυνησιακό αεροδρόμιο της Τζέρμπα (σ.σ. νότια Τυνησία) εχθές (σ.σ. Πέμπτη) θέτει εκτεταμένα ερωτήματα και συζητήσεις στους πολιτικούς κύκλους σχετικά με τον «ύποπτο» ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή», γράφει, αναδεικνύοντας τις διαφορές μεταξύ του ισλαμικού κινήματος «Ενάχντα» («Αναγέννηση») του Ρασίντ Γανούτσι (σ.σ. προέδρου της τυνησιακής Βουλής), αντίστοιχο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και των κοσμικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η αντιπολίτευση στην Τυνησία, συνεχίζει το ίδιο δημοσίευμα, επιδιώκει να αποκλείσει την επιρροή της Τουρκίας και του Κατάρ στην τοπική πολιτική σκηνή και στην περιοχή.
Πληροφορίες, που έχουν δει και στο παρελθόν τα φώτα της δημοσιότητας, αναφέρουν ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί αεροδρόμια της Τυνησίας για να στέλνει βοήθεια στο ισλαμικό καθεστώς του Σαράτζ στη γειτονική Λιβύη.
Η τυνησιακή κυβέρνηση υποστήριξε, δίνοντας και φωτογραφίες στη δημοσιότητα, ότι το τουρκικό αεροσκάφος μετέφερε υγειονομικό υλικό.
Το τουρκικό αεροπλάνο ξεφορτώνει στο αεροδρόμιο της Τζέρμπα, της Νήσου των Λωτοφάγων, στη νότια Τυνησία.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα The Arab Weekly, το υγειονομικό φορτίο του τουρκικού αεροσκάφους μεταφέρθηκε στη γειτονική Λιβύη για να παραδοθεί στο καθεστώς του (τουρκικής καταγωγής) Φαγιέζ αλ Σαράτζ που κυβερνά την περιοχή της Τρίπολης και συνδέεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Το τουρκικό αεροπλάνο δεν προσγειώθηκε στη Λιβύη εξαιτίας των μαχών που μαίνονται με στόχο και τα αεροδρόμια της χώρας.
Η τυνησιακή Προεδρία, σε γραπτή δήλωσή της, δήλωσε ότι «η Τυνησία μόνη» θα είναι υπεύθυνη για την παράδοση της υγειονομικής βοήθειας στη λιβυκή πλευρά μέσω του συνοριακού περάσματος Ρας Τζεντίρ.
Οι προϋποθέσεις που έθεσε η Τυνησία για την προσγείωση του τουρκικού αεροπλάνου αντικατοπτρίζουν την ανησυχία της χώρας σχετικά με τα σχέδια της Άγκυρας στη Λιβύη και την επιφυλακτικότητα της πολιτικής τάξης της χώρας σχετικά με την ανάμιξη της Τουρκίας στη σύγκρουση στη Λιβύη, γράφει το The Arab Weekly.
Υπάρχουν ανησυχίες ότι η υγειονομική βοήθεια που αποστέλλεται από την Τουρκία προορίζεται για τις ισλαμιστικές πολιτοφυλακές που είναι πιστές στην κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σαράτζ και υποστηρίζονται από την Τουρκία και το Κατάρ, καθώς οι μάχες εντείνονται στην περιοχή της πρωτεύουσας της Λιβύης Τρίπολη, και στα όρια της αεροπορικής βάσης Αλ Ουατίγια.
Οι ανησυχίες στην Τυνησία επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά το τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, που ανέφερε δήλωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας που ανέφερε ότι, η προαναφερθείσα βοήθεια «δόθηκε με οδηγίες από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
Στο ίδιο αναφέρεται επίσης ότι, εκτός από τη βοήθεια, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι έδωσαν ένα μήνυμα από τον Τούρκο πρόεδρο στον ομόλογό του από την Τυνησία Καΐς Σαγιέντ.
Οι αντιδράσεις στην Τυνησία φαίνεται να αντικατοπτρίζουν την απογοήτευση από την ενέργεια της Τουρκίας να στείλει το αεροσκάφος με ελάχιστη προηγούμενη ενημέρωση.
Η Τυνησία έχει δεσμευτεί να μην επιτρέψει σε ξένες δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τη χώρα για παρέμβαση στη γειτονική Λιβύη.
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Ο Μονγί Χαρμπάουι, ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού και κοσμικού κινήματος «Κάλεσμα της Τυνησίας» («Nidaa Tounes»), προειδοποίησε ότι η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις, καθώς έρχεται σε αντίθεση με μια προηγούμενη διαβεβαίωση του υπουργείου Άμυνας ότι η Τυνησία «δεν αποτελεί σημείο εκκίνησης για στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή».
Ο Χαρμπάουι σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε έδαφος της Τυνησίας για να επιτεθεί σε θέσεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στη δυτική Λιβύη.
«Αυτές οι υγειονομικές προμήθειες είναι ύποπτες, ειδικά σε μια εποχή που τα αεροδρόμια της Λιβύης, όπως στη Μιτίγκα και στη Μισράτα, εξακολουθούν να λειτουργούν και αυτό σημαίνει ότι τα τουρκικά αεροπλάνα θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν», δήλωσε ο Χαρμπάουι, προειδοποιώντας ότι «εάν η Τυνησία εγγυάται τώρα την παράδοση τέτοιας βοήθειας στις δυνάμεις συμμάχους του Σαράτζ, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η χώρα έχει επιλέξει πλευρά, ευθυγραμμιζόμενη ανοιχτά με τον ισλαμικό άξονα Τουρκίας-Κατάρ-Λιβύης, καλώντας την προεδρία της Τυνησίας να «αποσαφηνίσει τη φύση αυτής της αποστολής».
Τις ίδιες ανησυχίες συμμερίζεται και ο Μοχσέν Ναμπτί, εκπρόσωπος του Τυνησιακού Λαϊκού Ρεύματος, ο οποίος δεν δίστασε να πει ότι η προσγείωση του τουρκικού αεροπλάνου υπό την κάλυψη της νύχτας στο αεροδρόμιο της Τζέρμπα «αποκάλυψε την κρυφή και ύποπτη τουρκική δραστηριότητα στην Τυνησία στοχεύοντας τον λιβυκό λαό».
Πρόσθεσε ότι το περιστατικό «επιβεβαιώνει τις αμφιβολίες και τους φόβους μας σχετικά με την τουρκική δραστηριότητα στην Τυνησία και την απειλή του για την εθνική μας ασφάλεια… μια τέτοια βοήθεια απευθύνεται σε μισθοφόρους και τακφίρ (αιρετικούς) που υπέστησαν μια πικρή ήττα (σ.σ. από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό) στα περίχωρα της αεροπορικής βάσης Αλ Ουατίγια στη δυτική Λιβύη».
«Δεν είναι αποδεκτό για την Τυνησία να αναγνωρίζει και να υποστηρίζει τρομοκρατικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Τουρκία, το Κατάρ και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
»Δεν είναι επίσης αποδεκτό να μετατρέπεται η χώρα σε διάδρομο για την παράδοση ύποπτης βοήθειας που παρέσχε ο Ερντογάν στους μισθοφόρους και τους τρομοκράτες του», τόνισε ο Ναμπτί.
Κίνημα Ενάχντα
Το φιλοτουρκικό Κίνημα Ενάχντα είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Τυνησίας.
Ήρθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2019 με 19,63%.
Ιδεολογικά εμπνέεται από τον Αμπούλ Αλ Μαουντούντι, έναν Πακιστανό ισλαμιστή λόγιο, ιστορικό στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.