Η Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, αναφερόμενη στη λεγόμενη «μακεδονική γλώσσα» στην τελευταία συνέντευξή της στο 3ο βουλγαρικό κανάλι (Канал 3), υποστήριξε ότι αποτελεί διάλεκτο της Βουλγαρικής, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Βέτσερ» των Σκοπίων και αναδημοσιεύει το Βαλκανικό Περισκόπιο.
«Έχουμε συμφέρον να αναγνωρίσουν την ιστορία και ταυτόχρονα να αναγνωρίσουμε (και εμείς) την πραγματικότητα αυτή τη στιγμή. Είναι αμοιβαίο συμφέρον», είπε η Ζαχαρίεβα.
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν πρέπει να προστεθεί εδώ (στη Βουλγαρία) και η μακεδονική γλώσσα, η Ζαχαρίεβα απάντησε ότι αυτό το θέμα είναι σχετικό (συζητήσιμο).
«Ναι, και η γλώσσα, και όλα συζητούνται.
»Υπάρχουν τόσα πολλά έγγραφα (για αυτήν).
»Άρχισε να γράφεται πριν από 45 χρόνια και είναι βασισμένη στη δυτική βουλγαρική διάλεκτο.
»Άλλαξαν μόνο κάποια γραμματικά στοιχεία, πρόσθεσαν λίγες λέξεις από μια άλλη γειτονική γλώσσα», είπε η Ζαχαρίεβα στη συνέντευξή της στη βουλγαρική τηλεόραση.
Η Ελλάδα εδώ και έναν αιώνα, όπως φαίνεται και στις επίσημες απογραφές του πληθυσμού της τη δεκαετία του 1920, επισήμως αναγνώριζε «μακεδονική» ή «μακεδονίτικη» γλώσσα, επειδή η εθνική γραμμή μας αρνούνταν ότι οι σλαβόφωνοι πληθυσμοί της Μακεδονίας μιλούσαν βουλγαρικά.
Για την Ελλάδα θεωρούνταν Έλληνες σλαβόφωνοι και οι περισσότεροι πράγματι είχαν ελληνική συνείδηση (γραικομάνοι).
Η Ελλάδα ορθά υπερασπίστηκε τη θέση ότι οι σλαβόφωνοι της Μακεδονίας δεν μιλούσαν βουλγαρικά, αλλά μια τοπική («ντόπια») «μακεδονική» σλαβική διάλεκτο, με στόχο να εμποδίσει τον εκβουλγαρισμό των σλαβόφωνων από τον βουλγαρικό μεγαλοϊδεατισμό, επιδιώκοντας παράλληλα τον γλωσσικό επανελληνισμό τους.
Ο γλωσσικός επανελληνισμός των σλαβόφωνων δυστυχώς δεν επεκτάθηκε στα εδάφη της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας επειδή περιήλθαν στη Σερβία και αργότερα στη Γιουγκοσλαβία.
Έτσι, εξαιτίας της γιουγκοσλαβικής κατοχής της περιοχής, μας προέκυψε «μακεδονικό έθνος» στα βόρεια σύνορά μας, από πληθυσμούς που ενώ δεν ήθελαν να είναι Βούλγαροι, αποτέλεσμα της ελληνικής προπαγάνδας, τους «δίδαξε» η Γιουγκοσλαβία ότι δεν ήταν ούτε Έλληνες, αλλά ένα άλλο έθνος.
Δηλαδή, οι Γιουγκοσλάβοι κομμουνιστές μας γύρισαν μπούμερανγκ τον μακεδονισμό που εμείς είχαμε καλλιεργήσει στις αρχές του 20ου αιώνα, μετατρέποντάς τον σε μια νέα εθνότητα με αλυτρωτικές βλέψεις στα εδάφη μας.
Ωστόσο, παραμένει διαχρονική εθνική μας γραμμή η αναχαίτιση μιας Μεγάλης Βουλγαρίας, κάτι που το υπενθύμιζε επανειλημμένα δημόσια -δίχως να εισακούεται- ο Νίκος Κοτζιάς.
Τηρώντας αυτή την εθνική γραμμή η Ελλάδα ποτέ δεν αποδεχτήκαμε ως βουλγαρόφωνους -άρα Βούλγαρους- τους σλαβόφωνους κατοίκους της Μακεδονίας, όπως και φροντίσαμε οι εκκλησίες τους να μην υπαχθούν ποτέ στη Βουλγαρική Εκκλησία.